Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Популярни лъжи, в които всички искаме да вярваме

Лъжите ни заобикалят, нашето общество е изградено от тях. Няма човек, който никога през живота си да не е лъгал и това е нормално. Най-лошат...




Лъжите ни заобикалят, нашето общество е изградено от тях. Няма човек, който никога през живота си да не е лъгал и това е нормално. Най-лошата лъжа може би може да се нарече тази, в която се опитваме да повярваме сами, дори осъзнавайки това, ние си казваме популярни лъжи или си позволяваме да вярваме в нечии лъжи, за да не изглежда животът толкова труден или безсмислен.


"Кармата ще го застигне"

Искаме да вярваме, че лошите хора винаги получават това, което заслужават. Някой засече  ли ви на пътя? Няма нищо, зад ъгъла определено трябва да има полицаи, които да глобят прибързания. Някой унижавал ли те е на работа? Справедливостта ще възтържествува и той публично ще си намокри гащите. Тази илюзия за наказване на лоши хора ви позволява да избягвате решителни действия. Освен това помага да се уверите, че цялата мръсна работа ще бъде поета от висши сили и човек ще получи изцяло за своите действия. В действителност кармата не винаги застига „лошите“ хора. Да, на този свят няма справедливост и остава само да се примирим с този факт и да не обръщаме внимание на всяка неприятна ситуация.

„Аз съм единственият със здрав разум“


Хубаво е да знаеш, че си най-умният наоколо, нали? „Не като тази сива маса, чиито мисли са само за пари, секс и други базови нужди. Да, какво може да се случи в черепите им, освен размити сигнали на ниво рефлекси, всички са измити с пропаганда. Повярвайте ми, вие мислите така, но така мислят и хората около Вас.  Всички наоколо се заблуждават, превръщайки други членове на обществото в оригинални  герои от компютърни игри, тези, които действат според сценария. Това помага за повишаване на самочувствието и по-решителни действия. Съгласете се, има много повече мотивация да направите нещо, ако смятате, че сте главният герой в тази игра, а останалите са просто компютърен код.

"Всичко с времето си"

Тази фраза е универсална и обикновено се свързва с нещо негативно. Не сте издържали изпита и не сте влезли в университета? Е, тогава още не ви е дошло времето. Не можете да намерите момиче от дълго време? Просто не сте намерили момиче, което да ви подхожда във всяко отношение. Но това е просто самоизмама. Какво всъщност означава "всичко с времето си"? Кой поставя тази граница, след която животът ще започне да блести с ярки цветове? Точно този момент е точно сега. По-късно може да е приятно, но не като по време на особена нужда. Затова ние се уверяваме, че всичко има своето време, докато други са съгласни, че наистина тази ярка ивица все още не е дошла за вас. Ако нещо не ви се получи, не е нужно да се утешавате с факта, че времето ви просто не е дошло. Трябва да поемете инициативата в свои ръце, а не да разчитате на комбинация от обстоятелства.

„Лъжата винаги излиза наяве“


 Мислите ли, че някой ви мами и искате да знаете истината, но по някаква причина не можете да го направите в момента? Тайната винаги става ясна, основното е да изчакате и истината ще излезе наяве. Обикновено се казва, че тази фраза е насочена към някаква неприятна истина, която се опитват да прикрият с всички сили и често тази самохипноза се допълва с мантра за кармата. „Е, нищо, когато истината изскочи, кармата ще те накаже“ или нещо подобно. Но реалността е далеч от тези наивни думи. Често мистерията остава неразгадана, просто искаме да вярваме, че някой ден тайната ще бъде разгадана и любопитството ни ще бъде задоволено. Ако не беше тази „патерица“, мозъкът би започнал да полудява, осъзнавайки, че никога няма да получи отговор на въпросите си. И така той остава с надежда да разреши пъзела.

„Поне той сега е на по-добро място“


Загубата на любим човек е трагедия. Ако човек ви е бил скъп, това предизвиква буря от емоции, защото той си отиде завинаги и няма да има повече срещи, никакви разговори, нищо, само споменът за него. За да се утешим по някакъв начин, си казваме, че поне не е страдал и вече е в по-добър свят. Може би това е вярно, но агонията не е сама по себе си. Фактът за съществуването на отвъдното не може да бъде доказан по никакъв начин. Затова ние, утешавайки се, предполагаме, че за скъп човек всичко приключи бързо и без мъки и сега той седи на мек облак и се смее, прегърнат с приятелите си.

„Как си - всичко е наред“ 


На някои езици, например на английски, фразата „как си“ е нещо дълго, като „здравей“. Не е прието да се дава подробен отговор, защото като цяло на всички не им пука как сте. Затова хората обикновено отговарят „всичко е наред“ и се опитват да го направят сами. Просто не искаме да натоварваме другите с проблемите си, да им разваляме настроението или да ги настройваме срещу нас, затова се измъкваме с такива стереотипни фрази и тогава започваме да вярваме в тях и да вярваме, че всичко наистина е нормално. 

"От утре започвам нов живот"

Приятел публикува във Социалната мрежа любопитен пост, който изглеждаше така: Снимка с лула, и отдолу бе написал: От утре спирам да пуша, и така вече 30 години.

Добрите дела започват от сутринта, нали? Така че утре определено ще започнете нов живот. Е, поне сам се убеди в това. Утре обаче денят е точно същият като вчера и вие премествате промените си с друг ден, след това с друг и т.н. Това е нормална защитна реакция, защото в главата ви възниква конфликт. От една страна, мозъкът,  е склонен към максимален мързел, от друга страна, вашата личност, която разбира, че нещо трябва да се промени, за да продължи напред. Тъй като първото е без усилие и не ви принуждава да напуснете зоната си на комфорт, ние избираме точно позицията на мозъка и оставаме на същото място. За да оправдаем липсата на промяна, ние си казваме, че това не е за дълго и че движението напред не се отменя, а само се отлага за известно време. 



No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.