Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Европейският стартъп Konvi прави инвестициите в луксозни стоки по-достъпни

Турбулентната икономика и тенденциозно нарастващите нива на инфлация са една от основните причини повече хора да започнат да инвестират сп...

Турбулентната икономика и тенденциозно нарастващите нива на инфлация са една от основните причини повече хора да започнат да инвестират спестяванията си, с цел да запазят стойността им. Разбира се, тук се появява логичният въпрос в какво да ги вложат? Вариантите са много, но един от основните и важни принципи на успешните инвеститори е диверсификацията на инвестиционното портфолио.

По тази причина, освен към традиционните възможности, като акции, облигации и фондове, големите инвеститори проявяват интерес и към алтернативни активи, като редки и изключително скъпи часовници и други луксозни стоки. Характерно за алтернативните активи е, че те обикновено са по-малко ликвидни от традиционните, но пък  за сметка на това предлагат висока възвръщаемост.

Пред начинаещите и по-малките инвеститори, които желаят да направят инвестиция в часовници и други луксозни стоки, стоят няколко съществени затруднения. На първо място, изисква се да притежавате значителна експертиза, за да може да подберете подходящите активи, които да увеличат стойността си в бъдеще. 

Достъпността да такива активи, все още е запазена за крупните играчи на пазара, тъй като луксозните часовници и други подобни стоки имат много висока цена, а началната инвестиция в някои от популярните фондове за луксозни часовници започва от четвърт милион евро. Означава ли това, че хората, които имат желание да инвестират в подобен тип алтернативни активи, но не разполагат с голям капитал, не могат да го направят? Не съвсем.

Европейският стартъп Konvi демократизира пазара на алтернативни активи


Konvi e европейски стартъп, който си постави амбициозната мисия да направи пазара на алтернативни активи достъпен и за малки инвеститори. Компанията стартира дейността си в средата на 2020 г. в Берлин.  Към този момент потребителите имат възможността да инвестират срещу минимално вложение в редки часовници и луксозни вина. Основателите на стартъпа планират във времето да добавят и други видове алтернативни активи, които потребителите на платформата да могат да добавят в портфолиото си с инвестиции.

Вероятно вече се питате по какъв начин платформата успява да се справи със споменатите по-горе ограничения и да осигури широк достъп до пазара на такива алтернативни активи. Краткият отговор се крие в споделеното притежаване на активи (crowd-owning). С други думи един луксозен часовник, струващ половин милион евро, може да бъде частично притежаван от множество инвеститори едновременно. По този начин Konvi осигурява в пъти по-ниска стартова инвестиция от специализираните фондове. Минималното вложение започва от 250 евро, което прави инвестиция в луксозни часовници и други подобни стоки значително по-достъпна.

Кой подбира луксозните стоки, достъпни чрез Konvi?

Още един важен въпрос, който вълнува потенциалните потребители на платформата е по какъв начин и от кого биват избирани луксозните стоки, в които те могат да инвестират. Това е съвсем логично, предвид, че вече споменахме колко важна е експертната оценка при покупката подобни активи. За целта Konvi си партнират с два популярни фонда - The WatchFund и CultWines.

Луксозните модели часовници със стойност, която започва от 100 000 евро, биват внимателно селектирани от експертите на The WatchFund. Това е инвестиционен фонд, основан от часовниковия експерт  Доминик Ху през 2013 г. Фондът предоставя на своите инвеститори достъп до луксозни часовници, като в това число се включат лимитирани модели, ексклузивни часовници, закупени преди да бъдат пуснати на пазара, модели с историческа стойност, както модели ,за които се очаква да повишат цената си в бъдеще.

Очакваната възвръщаемост по данни на фонда е 20%, като е оценена на база предходни години. Още една важна подробност, която трябва да знаете е, че минималната инвестиция във този фонд започва от 250 хиляди евро.

Вторият фонд, за който споменахме е CultWines. Той е създаден през 2007 г. в Обединеното кралство и позволява на инвеститорите достъп до  първокласни и внимателно селектирани вина. Подобно на The WatchFund и тук началната инвестиция е висока и започва от минимум 25 000£. Това ограничава клиентите на фонда само до хора, които разполагат със значителен капитал. Историческата възвръщаемост на CultWines e 8.9% годишно, а периодът на изчакване, преди активът да бъде продаден може да трае между 1  и 10 години.

Минималната инвестиция в Konvi, започваща от 250 евро и възможността за co-owning позволяват на по-малки играчи също да инвестират в луксозни часовници и вина. Ако това е привлякло вашия интерес, вижте как може да го направите.

Инвестиции чрез Кonvi - как може да го направите?

Желаещите да направят инвестиции през платформата задължително трябва да се регистрират и да верифицират своя профил. По време на процеса на регистрация имате възможност да въведете и код, с който да се възползвате от допълнителни преференции. Може да направите регистрацията си през този линк https://konvi.app/refer-and-earn/?code=K4Z83E или да използвате промо код K4Z83E, за да получите 10 € бонус при първа инвестиция.

След като сте преминали през този процес, вече имате достъп до платформата и може да видите активите, за които се събира финансиране и да изберете в кои от тях и каква сума да инвестирате. Когато цялата сума за е събрана, инвеститорите стават част от акционерно дружество за притежание, управление и продажба на актив, като се взема предвид размера на направената от тях инвестиция.

Така активът става законна собственост на всички съпритежатели, а фондът партньор отговаря за неговото закупуване и съхранение. От този момент започва да тече и посочения период, след който активът ще бъде продаден. Очакванията са продажната му стойност да се е увеличила във времето и инвеститорите да получат своята печалба след продажната му.

Ако и за вас инвестицията в часовници и други луксозни стоки чрез Konvi представлява интересен, бихте могли да се запознаете по-подробно с условията за ползване на платформата и възможните рисковете. 


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.