Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Нова мода в измамите с криптовалути - на какво да обърнете внимание, за да не станете жертва?

Измами с криптовалута ни дебнат отвсякъде! Бъдете внимателни! Как да не станете жертва на измама с криптовалута? Измамниците винаги т...


Измами с криптовалута ни дебнат отвсякъде! Бъдете внимателни!

Как да не станете жертва на измама с криптовалута?

Измамниците винаги търсят нови начини да откраднат парите на потребителите. Масовият ръст в използването на криптовалути през последните години създава огромен брой възможности за измами. Измамите с криптовалути през 2022 г. достигнаха рекордни обеми. Според доклад на блокчейн технологичната компания Chainalysis, еквивалентът на криптовалути на стойност 14 милиарда долара е откраднат през 2021 г. Ако се интересувате от криптовалути, важно е да разберете свързаните с тях рискове. Тази статия говори за често срещаните измами с криптовалути и как да ги открием и избегнем.


Измами с инвестиции в криптовалута


Има много видове измами с криптовалути. По-долу са описани най-често срещаните.

Фалшиви сайтове

Измамниците понякога създават фалшиви платформи за търговия с криптовалута или фалшиви версии на официални крипто портфейли, за да измамят нищо неподозиращите потребители. Имената на домейни на фалшивите сайтове обикновено са подобни на имената на домейни на сайтовете, които се опитват да имитират. Техните разлики от легалните сайтове са толкова незначителни, че са трудни за разпознаване. Фалшивите сайтове за криптовалута често работят по един от следните начини:

Като фишинг страници. Всички данни, посочени на тях, като паролата от крипто портфейла и фразата за възстановяване на средства, както и друга финансова информация, попадат в ръцете на измамници.
Като обикновена кражба. Първоначално сайтът ви позволява да изтеглите малка сума пари. Това създава впечатление за надеждност и рентабилност на инвестициите, което води до увеличаване на инвестираната сума. Въпреки това, при последващи опити за теглене на средства, сайтът или затваря, или отхвърля заявката.

Фишинг измама

Целта на криптофишинг често са данните от онлайн портфейли, като частните ключове на крипто портфейл, които са необходими за достъп до средствата в портфейла. Този тип измама е подобна на други фишинг атаки и е свързана с фалшивите уебсайтове, описани по-горе. Нападателите изпращат имейл, който подканва получателите да отидат на специално изработен уебсайт и да въведат подробности за секретния ключ. След като нападателите получат тази информация, те крадат криптовалутата в тези портфейли.

Схеми за натрупване на пазара („изпомпване и отхвърляне“)

В този случай конкретна криптовалута или токен се популяризира от измамници чрез имейл или кампании в социалните медии: Twitter, Facebook или Telegram. В преследване на печалби търговците бързат да купят тази криптовалута, което води до рязко покачване на цената й. След това измамниците продават активите си на завишени цени, което води до рязко падане на стойността на криптовалутата. Това може да се случи в рамките на минути.

Фалшиви приложения

Друг често срещан начин за измама на крипто инвеститори е чрез фалшиви приложения, достъпни за изтегляне от Google Play и Apple App Store. Такива приложения бързо се откриват и премахват, но все пак причиняват загуби за много инвеститори – хиляди хора изтеглят фалшиви приложения за криптовалута.

Фалшиви препоръки за знаменитости

За да привлекат вниманието на потенциалните жертви, крипто измамниците понякога се представят за знаменитости, бизнесмени и влиятелни хора или искат подкрепа от тях. Понякога това включва продажба на фантомни криптовалути на начинаещи инвеститори, които всъщност не съществуват. Тези измами могат да бъдат доста хитри, с крещящи уебсайтове и лъскави брошури, показващи подкрепа за знаменитости като Илон Мъск.

Безплатни подаръци

В този случай измамниците обещават да върнат или умножат изпратената им криптовалута в процеса на така нареченото безплатно разпространение. Интелигентните емисии, често симулиращи съобщения от реални потребители на социални медии, могат да създадат усещане за легитимност за такова раздаване и да дадат на потребителите усещане за спешност. Виждайки такава възможност „веднъж в живота“, потребителите бързо започват да прехвърлят средства с надеждата за незабавна печалба.

Изнудване и шантаж


Друг метод, използван от измамници, е изнудването. Те изпращат имейли, в които твърдят, че имат доказателства за посещения на потребители на уебсайтове за възрастни и заплашват да ги разкрият, освен ако не получат частен ключ или откуп с криптовалута.

Измама с облачно копаене


Компаниите за облачно копаене ви позволяват да наемате оборудване за копаене от тях срещу фиксирана такса и дял от предполагаемите спечелени приходи. Теоретично това ви позволява да копаете криптовалута дистанционно, без да купувате скъпо оборудване за копаене. Въпреки това, много компании за облачно копаене са измамни или в най-добрия случай неефективни. Когато си сътрудничи с тях, потребителят или губи средства, или печели по-малко от очакваното.

Измама с IPO с криптовалута

Първоначалното предлагане на монети (ICO) е начин за стартиращи компании за криптовалута да набират средства от бъдещи потребители. Обикновено на клиентите се обещава отстъпка за нови криптовалути в замяна на инвестиране в съществуващи криптовалути като биткойн или други популярни криптовалути. Някои ICO се оказаха измамни: за да измамят инвеститорите, нападателите дори наеха офиси и създадоха висококачествени маркетингови материали.

Как да разпознаем измами с криптовалута?

Една от надеждните борси, в които препоръчваме да имате портфейл


И така, как да разпознаем крипто измамите? Изброяваме основните моменти, на които трябва да обърнете внимание.

Обещания за гарантирана печалба. За всяка инвестиция е невъзможно да се гарантира рентабилност: пазарната им стойност може както да се повиши, така и да падне. Всяка оферта, свързана с криптовалута, която обещава гарантирани печалби, е подозрителен знак.

Непоследователен или несъществуващ технически документ. Бялата книга е един от най-важните атрибути на първоначалното предлагане на криптовалута, така че всяка криптовалута трябва да има такава. Този документ трябва да описва как работи криптовалутата и как ще работи. Ако бялата книга няма съдържание или по-лошо, не съществува, бъдете внимателни.

Агресивен маркетинг. Всички компании използват реклама. Крипто измамниците обаче използват агресивен маркетинг, за да привлекат потребители: онлайн реклама, реклама с лидери на мнение, офлайн промоция и други методи. Целта им е да достигнат до възможно най-много хора в най-кратки срокове и да получат бързо заплащане. Ако рекламата за криптовалута изглежда твърде натрапчива и съдържа нереалистични твърдения, които не са подкрепени с факти, отделете време, направете собствено проучване и съберете информация.

Анонимност на екипа. За повечето инвестиционни компании е възможно да разберат кои са техните ключови служители. Това обикновено предполага наличието на информация за основните служители, които управляват инвестициите, както и активно присъствие на компанията в социалните мрежи. Ако не е възможно да се разбере кой контролира криптовалутата, това е тревожен знак.

Лесни пари. Всички инвестиционни оферти, които обещават лесни пари, пари в брой или криптовалута, вероятно ще се окажат измами.

Как да се предпазим от измами с криптовалути?


Много схеми за крипто измами са доста сложни и изглеждат убедителни от гледна точка на потребителя. За да се предпазите от измами с криптовалута, се препоръчва да предприемете следните мерки.

Защитете портфейла си. Инвестициите в криптовалута изискват портфейл с частни ключове. Искането за предоставяне на ключови данни за участие в печеливша инвестиционна транзакция най-вероятно е измама. Пазете ключовете на портфейла си поверителни.

Следете приложението за портфейл. При първия превод изпратете малка сума, за да сте сигурни, че приложението за работа с крипто портфейл е законно. Ако видите подозрителна активност, докато актуализирате приложение, спрете актуализирането и деинсталирайте приложението.

Инвестирайте само в разбираеми инструменти. Ако не разбирате как работи дадена криптовалута, преди да вземете решение за инвестиране, препоръчително е да отделите време и да я проучите по-подробно.

Не бързай. Измамниците често използват тактики за висок натиск, като обещават бонуси и отстъпки в случай на незабавно участие, за да принудят потребителите да инвестират средства по-бързо. Отделете време, преди да инвестирате, направете свое собствено проучване.

Не се доверявайте на рекламите в социалните мрежи. Нападателите често използват социалните медии, за да популяризират своите измамни схеми. За да се повиши доверието на потребителите, рекламите могат да включват неразрешени изображения на медийни личности или известни бизнесмени, както и да предлагат подаръци или лесни пари. Поддържайте здравословен скептицизъм и упражнявайте дължимата грижа, ако попаднете на реклама за инвестиране в криптовалути в социалните медии.

Игнорирайте студените обаждания. Ако без причина се опитат да ви предложат възможност да инвестирате в криптовалута, вероятно това е измама. Никога не давайте лична информация и не превеждайте пари на никого, който се свързва с вас по този начин.

Изтеглете приложения само от официални платформи. Google Play Store или Apple App Store може също да съдържа фалшиви приложения, но изтеглянето на приложения от тези платформи е по-безопасно, отколкото от други източници.

Направете свое собствено проучване. Най-популярните криптовалути не са измамни. Но ако не сте чували за конкретна криптовалута, проучете я: разберете дали има бяла книга и я прочетете, разберете кой я хоства, как работи и намерете реномирани рецензии и препоръки за нея. За да избегнете измама, проверете дали е в актуален и надежден списък с фалшиви криптовалути.

Твърде примамлива оферта. Компаниите, които обещават гарантирани печалби или моментални богатства, най-вероятно са измами. Ако офертата изглежда твърде примамлива, продължете с повишено внимание.

Както при всеки тип инвестиция, никога не инвестирайте последните пари, които не можете да си позволите да загубите. Дори и при липса на измами, криптовалутата е нестабилен спекулативен инструмент, така че е важно да се разбират рисковете.

Какво трябва да направят жертвите на измама с криптовалута?


Измамата с криптовалута може да има катастрофални последици за жертвата. Ако сте извършили плащане или сте разкрили лична информация, е много важно да действате бързо.

Свържете се незабавно с вашата банка, ако:

Извършено плащане с дебитна или кредитна карта.
Извършено плащане по банков път.
Предоставихте личната си информация.
Измамниците с криптовалути често продават своите данни на други киберпрестъпници. По този начин, за да предотвратите по-нататъшни щети, е важно да промените потребителските имена и пароли за всички акаунти. Ако сте жертва на крипто измама в социалните медии, можете да съобщите за това на съответната платформа. В зависимост от държавата ви на пребиваване, може да сте в състояние да подадете сигнал за измама на съответния орган във вашата юрисдикция. Например в САЩ това е Федералната търговска комисия. Подобни организации има и в други страни.

Финални думи

Според Вас, авторът на статията, бил ли е измамен с криптовалути? Оставете коментар, ако смятате, че отговорът е "да".

И така, важно е да знаете, че всеки час, хора с недобри помисли, спрямо Вас, умуват как да Ви измамят. Когато загубите криптоактив, е много трудно да го възстановите, затова вярваме, че тази статия е важна за Вас!

Споделете я с колеги, приятели, партньори, за да се предпазат и те!

Добавете нещо, ако сме пропуснали! Бъдете бдителни и успешен онлайн бизнес, без значение, дали е с криптовалути, онлайн магазини, или нещо друго от сектор "Дигитален маркетинг"!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.