Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как да изкарам пари на 16 години?

На 16 години съм и искам да помогна на семейния бюджет, като изкарам пари, но как да сторя това? На 16 години има много начини да изкарате н...


На 16 години съм и искам да помогна на семейния бюджет, като изкарам пари, но как да сторя това?

На 16 години има много начини да изкарате някакви пари, но преди да Ви ги споделим, искаме да знаете нещо много важно! В България не трябва да работите, ако не сте пълнолетен! 

Преди да мислите за пари на тази възраст, ние, екипът на BedenBogat.com горещо Ви препоръчваме да не се занимавате с такива неща, а да си живеете детското, както подобава. Естествено на 16 години не сте деца, а тинейджъри, но на тази възраст трябва да мислите за купони, забавления, четене, посещение на интересни забележителности, както в България, така и в чужбина и най-малко да мислите за пари.

Има една група от хора, които в България едва връзват двата края, ако приемем, че Вие сте от тази част, то тогава тази статия е за вас. Има и друга група хора, които искат да създават, не могат да не правят нещо, за тях също е полезна статията! Приятно четене!

Ако сте работодател, който иска да наеме непълнолетно лице на работа, то има  изискване, което е посочено в чл. 302, ал. 2 от Кодекса на труда за лица ненавършили 16 години и чл. 303, ал. 3 за лица от 16 до 18 години. Запознайте се с изискването!

 


Работа в местен магазин или ресторант - много места търсят помощници за обслужване на клиенти. Това може да бъде краткосрочна работа или дори на постоянна основа.

Услуги за съседи и близки - можете да предложите услуги като гледане на деца, помощ в градината или домашния любимец, почистване на домове, разнасяне на покупки и други.

Онлайн продажби - можете да продавате стоки, като дрехи, книги, игри, музика и други в интернет магазини или на онлайн платформи като eBay, Amazon или Etsy.

Работа в интернет - има много начини да изкарате пари онлайн, като например писане на статии или блогове, превод на текстове, дизайн на графика или програмиране.

Продажба на ръчно изработени изделия - ако имате умения в изработката на ръчно изработени изделия, като бижута, декорации или дрехи, можете да ги продавате на местни базари или онлайн.

Модете да доставяте храна - много младежи доставят храна, било то с велосипед, било то с електрическа тротинетка. Правят се що-годе добри пари, а и бакшишите в София, Пловдив, Варна, Благоевград често са мотивиращи.

Сезонната работа също е удачен вариант за Вас, ако сте на 16 или 17 години

Можете да продавате пуканки, царевица на пара, да работите като барман, в дискотека, нощен клуб и други сходни!

Така ще можете да избегнете проблеми със закона и да получите полезен опит за бъдещето си кариерно развитие.

Всеки от тези начини може да ви донесе някакъв приход, но е важно да помните, че трудът и усилията, които вложите, ще ви донесат резултат. Не се предавайте, ако не успеете да постигнете успеха, който очаквате, и продължавайте да търсите нови начини за изкарване на пари.

Важно е също така да помните, че като 16-годишен, имате нужда от разрешение на родителите си, за да работите на постоянна основа, както и да спазвате правилата за трудова законодателство. Ако изберете да работите онлайн, уверете се, че сте запознати с правилата и условията на платформата, която използвате, и следвате всички насоки за безопасност и защита на личните ви данни.

След като изберете начин за изкарване на пари, можете да поставите цели и да работите упорито, за да ги постигнете. Но не забравяйте да се наслаждавате на това, което правите и да използвате този опит, за да се развивате и да постигате успех в бъдеще.

Независимо кой начин изберете, важно е да бъдете отговорни и да спазвате правилата за трудовото законодателство, ако става дума за работа на постоянна основа.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.