Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Какво трябва да осигури работодателят при работа навън?

  Работата на открито може да бъде предизвикателна, особено през горещите месеци на годината. Работодателят има задължението да осигури безо...

 

Работата на открито може да бъде предизвикателна, особено през горещите месеци на годината. Работодателят има задължението да осигури безопасна работна среда за своите служители, включително когато работят навън. Ето някои от основните неща, които работодателят трябва да осигури при работа на открито:

Защита от слънцето

Когато работите на открито, излагате кожата си на увреждания от слънцето, включително изгаряния, топлинен удар и дори кожен рак. Работодателят трябва да осигури на своите служители достатъчна защита от слънцето, като предостави слънцезащитен крем, шапки, каски с козирки, сенници, кърпи за главата и др. Работодателят трябва да насърчава своите служители да носят защитни дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони, когато е възможно.

Достатъчно течности

При работа на открито, най-важното е да се пази тялото хидратирано. Работодателят трябва да осигури достатъчно течности за своите служители, като например вода, спортни напитки и др. Трябва да се насърчава редовното пиене на течности през целия работен ден.

 

Подходящо работно облекло

Работодателят трябва да предостави подходящо работно облекло за своите служители, като се има предвид работната среда и условия. Това включва дишащи материи, които позволяват на кожата да диша и да се охлажда по-лесно, като например лен и полиестер с мрежеста структура. Работното облекло трябва да предпазва от слънцето, да бъде светло и да позволява свобода на движение. Работодателят трябва да насърчава своите служители да носят облекло, което е съобразено с работната среда и изискванията за безопасност.

Подходящо оборудване и инструменти

Работодателят трябва да предостави подходящо оборудване и инструменти за своите служители, като например чадъри, сенници, вентилатори, кърпи и др. Това може да помогне за осигуряване на по-добри условия на работното място и да предотврати големи колебания в температурата, които могат да доведат до здравословни проблеми. Работодателят трябва да осигури редовни проверки на оборудването и инструментите, за да се гарантира, че те са безопасни и работят правилно.

Обучение за безопасност

Работодателят трябва да осигури обучение за безопасност на своите служители, когато работят на открито. Това включва обучение за защита от слънцето, топлинен удар и други здравословни проблеми, както и обучение за използване на защитни средства и инструменти. Работодателят трябва да насърчава своите служители да докладват за всички потенциални опасности, които забелязват на работното място, и да предоставят съвети и инструкции за това как да се избегнат такива ситуации.

Редовни почивки

Работата на открито може да бъде много изтощителна, особено през горещите месеци на годината. Работодателят трябва да осигури на своите служители редовни почивки, за да се предотврати претоварване и топлинен удар. Работодателят трябва да насърчава своите служители да си поставят цел за редовни почивки, като направят кратки прекъсвания в работата, за да се използва този времеви интервал да се изпият течности, да се похапне или да се почине за кратко.

Изисквания за безопасност

Работодателят трябва да предостави ясни инструкции и изисквания за безопасност при работа на открито. Това може да включва изисквания за използване на защитни очила, каски, ботуши и други защитни средства. Работодателят трябва да насърчава своите служители да спазват тези изисквания и да проследява дали те се изпълняват.

Надзор и проверки на работното място

Работодателят трябва да осигури надзор и проверки на работното място, за да се гарантира, че работната среда е безопасна за своите служители. Това може да включва проверки на температурата, влажността и качеството на въздуха на работното място.

Ако търсите работно облекло, то непременно посетете www.bult.bg - има какво да поръчате, тъй като цените са изгодни, а продуктите - висококачествени!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.