Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Какво може да направи събирачът на дългове?

На първо място, трябва да се помни, че събирачът на дългове не е съдебен изпълнител и той има малко по-различни права в процеса на събиране ...


На първо място, трябва да се помни, че събирачът на дългове не е съдебен изпълнител и той има малко по-различни права в процеса на събиране на дългове. По време на гореспоменатото приятелско събиране, събирачът на дългове има право системно да напомня на длъжника за неговия дълг. Събирането на дълга се извършва най-често с писмо, телефон и лично посещение на събирача на дългове в къщата на длъжника. Телефоните обаче не могат да бъдат постоянни и да приемат формата на тихи обаждания посред нощ. Това поведение може да се счита за тормоз.

Човек от компания за събиране на вземания трябва да се мобилизира, за да уреди дълга, а не да го налага на всяка цена. Не забравяйте, че събирачът на дългове работи в съответствие със закона, но не е негов представител, както и не е държавен служител. В случай на неуспех на предприетите действия той може да се обърне само към правните органи, което може да има много по-сериозни последици за самия длъжник.

Какво не е разрешено от събирача на дългове?

Също така си струва да се знае, че събирачът на дългове не може да влезе в апартамента на длъжника без неговото съгласие, камо ли да го тормози с твърде чести посещения или телефонни обаждания. Всяко поведение, което би накарало длъжника да се чувства застрашен, е забранено. Освен това събирачът на дългове няма право да се намесва в длъжника на неговото работно място или да заплашва съдебния изпълнител. Събирачът на дългове може да не разкрива нашия дълг на трети страни, дори на най-близките членове на семейството.

Какво може и какво не може да направи съдебният изпълнител?

Съдебният изпълнител действа по съдебно решение, така че правата му са много по-развити от тези, с които разполага събирачът на дългове. На първо място, съдебният изпълнител може да екзекутира съдебния изпълнител, т.е. да конфискува част от имуществото на длъжника и да претърси неговото имущество в търсене на по-ценни вещи, чиято загуба би била тежка за длъжника.

Освен това съдебният изпълнител има пълен достъп до информацията за длъжника, която може да е необходима за извършване на изпълнението (той може да получи такава информация, например, от банка или дори от различни държавни институции).

Източник: finance5.bg




No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.