Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как да изградите кариера: нетривиални съвети, които никога не сте чували

Завършвайки обучението си, ние гледаме в далечината, оценявайки перспективите за бъдещето. Изглежда, че сте готови да постигнете желаната ка...

Завършвайки обучението си, ние гледаме в далечината, оценявайки перспективите за бъдещето. Изглежда, че сте готови да постигнете желаната кариера стъпка по стъпка, но предстоят много несигурности. Вие сте млади, свободни, талантливи, способни да реализирате всичко, което сте планирали и дори малко повече. Остава само да вземете правилните решения, всяко от които може да предопредели цялата ви бъдеща кариера. За съжаление няма начин да се пътува във времето, така че миналото не може да бъде променено. Освен това никой не знае какви възможности ще се отворят в бъдеще, но ранните и разумни действия могат да намалят вероятността от провал и да се доближат до това, което искате


Добрите оценки няма да изградят кариера


В училище на всеки от нас е казано, че образованието ще ни помогне да получим по-добър живот в живота. Трябва да учим добре, за да си намерим добра работа по-късно, иначе ще имаме неуспехи. Не е особено ужасна заплаха, но бих искал нещо повече. Всичко е вярно, но само отчасти. Добрите оценки или дипломата сами по себе си не гарантират блестяща кариера и висока заплата. В бизнес живота са важни много други качества, които не се преподават в стандартните образователни институции  Непрекъснато разширявайте хоризонтите си и не забравяйте, че те никога няма да бъдат твърде широки. Опитайте се да проучите и по някакъв начин да оцените максималния брой мирогледи от различни хора. За целта трябва да общувате и да посещавате различни места. Не става въпрос само за пътуване, което определено не може да навреди. Отидете на театър или балет, участвайте в някоя доброволческа програма, направете нещо, което не сте правили и едва ли ще направите случайно. 

Научете се да приемате промяната


Съпротивата срещу промяната е може би най-безсмислената дейност. Понякога нещата могат да се забавят, но като цяло са неизбежни. Ето как работи нашият свят, всичко тече, всичко се променя. Ще срещнете промени през целия си живот, така че се научете да ги използвате в своя полза. Промяната е не само несигурност, която е страшна, но и нови възможности. Можете да прегледате списъците на Forbes; повечето от най-богатите хора увеличиха капитала си през годините на кризата. Те се възползваха от неочаквани промени. За да изградите по-добър живот, първо трябва да промените собствените си възгледи, отношение към света и събитията, които се случват около вас. Всичко, което се случва, не цели да ви нарани, то просто се случва.


Една проста автобиография не е достатъчна


Ако искате да кажете на потенциален работодател или на целия свят за вашите уникални таланти, простото резюме няма да е достатъчно. Трябва по някакъв начин да се откроява от останалата маса. Само си представете, HR отделът на всяка голяма компания оценява десетки, може би стотици кандидати всяка седмица. Повечето от изпратените автобиографии все още са форматирани според стандартите отпреди двадесет години. Посочваме, че умеем да работим в екип, имаме стресоустойчивост и високи амбиции. Такива писания отиват в кошчето, защото не пречат на никого с нищо. Преди да получите уникален и положителен опит, работейки някъде, трябва да използвате други видове вашата уникалност. Никой не знае за тях освен вас, опитайте се да им кажете, но спазвайте определени ограничения в зависимост от ситуацията и мястото на предложената работа.


Когато се срещате с компания, мислете за това като за среща с човек


Всяка компания, особено корпорация, се състои от много отделни хора. Някъде има десетки или стотици от тях, но може да са хиляди, понякога десетки хиляди. Въпреки това, малките и големите компании имат свои собствени отличителни характеристики, дух и култура.Ако започнете да споделяте културата на компанията, ще изпитате чувство за принадлежност към нещо голямо и ще можете най-добре да демонстрирате собствените си таланти в определената област.


Свободната воля е важна


Имате свой обичаен начин на живот, който се формира с годините. В един момент, например, когато дойде на работа в нова компания, той ще започне да влиза в конфликт с променилите се обстоятелства. Не можете просто да пренебрегнете това, ако искате да сте продуктивни и да се придвижите нагоре по кариерната стълбица. Не приемайте тази ситуация като необходимост да се наведете назад. Може би един ден вие сами ще можете да наложите промени, но първо ще трябва да промените себе си. Системата може да се промени отвътре, но за това човек трябва да стане значима част от тази система.

Комфортът пречи на развитието


Безопасна зона в рамките на една работа е способността да се полагат минимални усилия за постигане на приемливи резултати. Пълна предвидимост на утрешния ден. Нищо престъпно, повечето хора се опитват да избегнат дискомфорта от нова отговорност, необичайни задници.  Ако обаче не поемете нови предизвикателства и не рискувате, пак рискувате да заседнете на едно място. Добре е, ако напълно ви подхожда и отговаря на очакванията ви. Основното нещо е да запомните, че страхотното положение може да продължи с години, въпреки че няма да помръдне от само себе си цяла вечност.

Бъдете отворени към нови възможности и трупане на опит 


Ново преживяване, необичайна задача или промяна на дейност винаги е добра възможност да научите повече за себе си. Така ще разберете от какво тесто се прави и какви съставки трябва да се добавят. Обикновено е по-добре да опитате, отколкото изобщо да не опитвате. Дори неуспехът възнаграждава човек с опит, следващия път определено ще бъде по-добре. Освен това сега ще можете да споделяте своите преживявания, макар и негативни. Тази информация все още ще бъде полезна и важна.


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.