Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Адаптирана работна среда: какво трябва да знаем преди да кандидатстваме

През октомври 2023-та се очаква стартирането на процедура за безвъзмездна финансова помощ по проект "Адаптирана работна среда" . Т...



През октомври 2023-та се очаква стартирането на процедура за безвъзмездна финансова помощ по проект "Адаптирана работна среда". Тази процедура ще бъде финансирана чрез Програма за развитие на човешките ресурси 2021-2027, като отпусканият бюджет е 100 млн. лв. 

Много предприятия имат засилен интерес към процедурата, защото тя ще позволи пълно или частично финансиране на много дейности, които стоят в основата на целите на процедурата.

Процедурата е широкообхватна, като основните й цели са свързани с предоставяне на помощ на предприятията за осъществяването на прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа.

Какъв е размерът на помощта?

Предприятията могат да се възмолзват от частично или пълно финансиране на дейностите, като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лева, а максималният размер - 391 166 лева. Важно е да се уточни, че за малките и средни предприятия финансирането е 100% безвъзмездно, а за големи предприятия – 80%.

Кои предприятия могат да кандидатстват?

Допустимите кандидати по програмата са организации, осъществяващи дейност в почти всички сектори на икономиката, с изключение на първичното производство на селскостопански продукти, рибарството и аквакултурите, както и сектора на преработката и търговията със селскостопански продукти при определени условия.

Задължително е организацията, която ще кандидатства да притежава необходимите финансови възможности, съгласно Методика за финансов капацитет.

Кои дейности могат да се финансират?

Ето пълен списък на дейностите, които предприятията могат да финансират чрез кандидатстване по Адаптирана работна среда:


  1. Разработване и прилагане на “зелени” модели в организацията на труда на предприятието - Това включва и обучение на работниците, което е насочено към внедряването на този тип модели. Дейността е задължителна, с екологична насоченост, като тези “зелени“ модели може да включват:

  • изграждане на цялостна зелена фирмена култура; 

  • мотивиране на служителите за екологосъобразното мислене;

  • внедряване на нови екологични производствени инвестиции;

  • промени в организацията на работа за включване на екологосъобразни дейности.


  1. Финансиране за колективни предпазни средства - Тук е включена модернизацията и/или обезопасяването на вече съществуващи машини и съоръжения, конструкции, и технологични процеси, които са свързани с подобряване условията на труд, като има опция за извършване на текущ или основен ремонт. Това, което не се покрива са закупуването на оборудване като например подемни машини и съоръжения, служебни асансьори и други, които не спадат в графа колективни предпазни средства, а са по-скоро част от основната дейност на предприятието.


  1. Закупуване на защитно работно облекло и лични предпазни средства – Тук целта е да бъдат закупени нови видове предпазни средства и работно облекло, които до момента не са били употребявани в предприятието. Също така могат да се закупят средства, осигуряващи по-висока защита от досегашните в предприятието. Финансирането обаче не покрива разходите за резервни бройки или такива закупени втора употреба.


  1. Разработване на социални придобивки за работещите - Това включва обновяване и оборудване на места за отдих, спорт, хранене и др в предприятията, като е възможно извършването на освежаващ или основен ремонт. Допуснати са и разходи за застраховка на придобитото обзавеждане и оборудване във връзка с тези дейности, но. не се покриват разходи за ваучери за храна, ваучери за развлечения и семейна почивка на служителите, както и разходи за абонаментни карти за фитнес и др. подобни.


  1. Разработване на мерки с насока психологическа подкрепа, целящи превенция и профилактика на “бърнаут“ на работното място, както и борба с ефектите от Covid пандемията  - В програмата е заложено тази психологическата подкрепа да бъде извършвана от професионалист в областта и може да се осъществява под формата на групови семинари или индивидуални консултации.


Как се кандидатства?

Очаква се процедурата да бъде отворена за кандидатстване през октомври 2023 г., като предприятията вече започват изготвянето на проектните си предложения. Възможно е забавяне, заради големият обем от проектни предложения и необходимостта от технологично време за тяхната обработка. Самите предложения се подават през системата ИСУН, като срокът за кандидатстване ще бъде три месеца от датата на обявяване.


Четете всеки ден Beden Bogat  и открийте пътя към финансовия успех от интернет днес!


Четете всеки ден финансовият портал, за да откриете най-новите методи и стратегии за печелене на пари от интернет. Независимо дали сте начинаещ или опитен предприемач, нашите статии ще ви насочат към вълнуващи възможности за онлайн печалби и ще ви помогнат да изградите стабилни и дългосрочни пасивни доходи.

Открийте съвети от експерти в областта на финансите, бизнеса и инвестициите, които ще ви помогнат да управлявате личните си финанси по-ефективно, да разберете същността на парите и техните свойства, и да научите как да запазите спестяванията си по време на инфлация.

Нашата мисия е да ви предоставим информацията и знанията, които ще ви помогнат да забогатеете и да постигнете финансовата независимост, която заслужавате. Независимо дали търсите начини за печалба от реклами онлайн, съвети за създаване на пасивни доходи

или информация за успешен бизнес, ние сме тук, за да ви насочим към правилните ресурси и възможности.

Присъединете се към нашата общност и бъдете винаги в крак с последните новини, съвети и препоръки, свързани с финансите. Изградете си финансова култура и вземете контрол над бъдещето си. BedenBogat.com е тук, за да ви помогне да станете майстор на своите финанси и да постигнете финансовата стабилност и свобода, която заслужавате.


Четете всеки ден Beden Bogat ком и открийте пътя към финансовия успех от интернет днес!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.