Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Ефектът на Веблен: Как цената се увеличава спрямо търсенето

Ефектът на Веблен: Как цената се увеличава спрямо търсенето Основното правило на търсенето е, че спадът в цената на даден продукт води до ув...Ефектът на Веблен: Как цената се увеличава спрямо търсенето

Основното правило на търсенето е, че спадът в цената на даден продукт води до увеличаване на продажбите му. Въпреки това, на пазара има продукти, които не са обхванати от това правило. В съвременния свят, поради разнообразието от оферти, се случва невероятно явление - увеличаване на търсенето, въпреки увеличаването на цените.


Това се дължи на много причини, една от които е психологическа особеност на човек - желанието да демонстрира статуса си, като притежава скъпи неща.

Какво представлява този ефект, как се проявява и какви последствия има за обществото, ще говорим в тази статия.

Какво представлява ефектът на Veblen?

Ефектът на Веблен е кръстен на американския икономист и социолог Торщайн Бунде Веблен, който изучава феномена на видимото потребление в края на 19 век. Г-н Веблен беше известен като остроумен критик на капитализма, осъждащ печалбата и оказващ влияние върху социалистическите мислители.

Икономистът в книгата си „Теория на свободното време“ дефинира видимото потребление като начин за придобиване на нов статут: стоките на Веблен са луксозен артикул, чиято цена не се подчинява на обичайните закони на търсенето и предлагането. Обикновено, колкото по-висока е цената на даден продукт, толкова по-малко хора ще се нуждаят от него. Има обаче изключения за луксозни предмети като много скъпи вина, часовници или автомобили. Такива артикули стават по-желани, тъй като стават по-скъпи, и обратно, по-малко желани, ако внезапно поевтиняват ”[MBN, 2021].

Примери за продукти на Veblen

Търсенето и предлагането определят ценовата политика. Ако предлагането надвишава търсенето, тогава цените на стоките падат. Напротив, когато търсенето се покачва, цените се повишават. Парадоксът на Веблен демонстрира ситуация на нарастване на търсенето с повишаване на цените за определен продукт или услуга [The Quarterly Journal of Economics, 1950].

Продукт, чиято цена изненадващо се покачва, може да попадне в продуктовата група Veblen. Увеличаването на цената на даден продукт от своя страна повишава статута на неговия собственик. Често такива покупки стават още по-желани, тъй като поради високата цена стоките получават статут на изключителни [Reference Book, 2021].

Продуктите на Veblen включват:


 • дизайнерски артикули (обувки, дрехи, аксесоари);
 • антики;
 • произведения на изкуството;
 • бижута;
 • недвижим имот;
 • скъпоценни камъни;
 • колекционни вина;
 • скъпо оборудване;
 • автомобили.

Според Веблен купувачите, които искат да притежават тези стоки, приравняват често надценената им цена с висок статус. Тази покупка е форма на демонстративно поведение, причинено от този ефект.


Причини за ефекта на Веблен

В анализ на значителното потребление Торщайн Веблен отбеляза, че за някои луксозни стоки и услуги надценяването често се свързва с по-високо качество на продукта. Следователно увеличението на цените се възприема като доказателство за подобряване на качеството на стоките (използване на по-качествени суровини или използване на високотехнологично оборудване) [CFI, 2021].


Така например търсенето на дизайнерски артикули нараства с увеличаването на цената им. Такива увеличения на цените се разглеждат от потребителите като доказателство, че дизайнерът е подобрил производствените техники или качеството на материала.


Ефектът на Веблен, като правило, засяга хора, които трябва да купуват скъпи неща, за да демонстрират своите доходи, богатство и дори превъзходство. Социалните психолози отбелязват, че това поведение е особено характерно за следните категории:


 • Хора, които са в етап на преход от едно ниво на доходи към друго, по-високо.
 • Млади момчета и момичета, чието самочувствие често се влияе от средата и нивото на доходите им.
 • Колекционери, за които стойността на закупения продукт е субективна.
 • Предполагаеми хора, чието поведение често се определя от поведението на група хора, които уважават.

Предимства и недостатъци на ефекта на Веблен


Ефектът на Веблен характеризира ситуация, когато човек може да затвори нуждата си от признание с помощта на външни атрибути.

Може би основното му предимство е задоволяването на потребността на човек от признание и демонстрация на висок статус чрез закупуване на скъпи стоки. Не забравяйте обаче, че в много страни има голяма прослойка от хора, чието ниво на доходи не позволява безболезнено да правят скъпи покупки.

Такива хора, водени от желанието да купуват маркови артикули, вземат потребителски заеми, попадайки в следващото финансово робство. Някои от тях не са в състояние да изплатят задълженията си към банката, което води до негативни последици - поява на нови дългове, кредити и влошаване на качеството на живот.

Често хората, водени от рекламата на марката, са готови да се откажат от последното си средство. Някои от тях, осъзнавайки, че не могат да спечелят такива суми, решават да извършат престъпления (кражби, финансови измами, измами, корупция).

Чрез закупуване на ексклузивни стоки, които струват много пари, човек може да започне да се чувства по-добър от другите. Това чувство за собствена стойност и избраност често е измамно и води до разрушаване на всяка човешка връзка.

Финални думи, касаещи Ефектът на Веблен


Търсенето и предлагането са двата основни критерия, които определят пазарните отношения. Тяхното представяне може да се промени в зависимост от промените в цената. Напоследък обаче на преден план излязоха неценови фактори, които задават тон на конкуренцията.

Работата на Торщайн Веблен остава актуална и днес – в ерата на глобализация и прекомерно потребление е важно хората да помнят, че далеч не са неща, които им придават статут и власт. Прекомерната мания за скъпи предмети, особено при липса на финансови средства, не води до добри последствия.

За да не станете заложник на ефекта на Веблен, трябва да обърнете внимание на нематериалните неща, като помните своите ценности. Така че не забравяйте за тях...

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.