Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Да поговорим за парите

Пари - как се обезпечават парите днес ? Какво се осигурява със съвременните пари? Парите са само къстчета хартия... Или не е просто това? Не...


Пари - как се обезпечават парите днес ?
Какво се осигурява със съвременните пари?

Парите са само къстчета хартия... Или не е просто това? Неща разгледаме тези въпроси в настоящата статия.. Приятно четене!

Човек използва парите от хиляди години, тяхното въплъщение се е променило в хода на историята. Но какво стои зад парите  - нека да разгледаме този въпрос.

Осигуряване на валидни и фиатни пари

Нека си спомним една от класификациите на парите: има истински пари и фиатни пари. Истинските пари са пари, чиято номинална стойност съвпада със стойността на благородния метал, от който са направени, т.е. с реална стойност. Такива пари винаги са осигурени и те са снабдени с точно този метал. Можем да кажем, че истинските пари са един вид сертификат за стойност.

Древни монети

От своя страна фиатните пари са само символ на стойност. Фиатът или фидуциарните пари са валута, която се приема като законно платежно средство от правителството. Да, това са просто парчета хартия, които се разменят в държавата, за да получат стоката. Те не са снабдени с никакви материални ценности и всъщност се основават само на доверието на хората, че можете да купите нещо с тези парчета хартия. Но също така е невъзможно да се каже, че фиатните пари не са обезпечени с нищо. Зад тях стоят нематериални активи: авторитетът на държавата, която притежава валутата, показатели за БВП и икономиката като цяло. Например зад долара стои мощната икономика на САЩ. Ако икономиката стане по-слаба, тогава доларът пада и обратно. Основният недостатък на парите, подкрепени от властта и икономиката, е тяхната зависимост от политическите решения и политическата ситуация; Решенията на централната банка могат както да свалят валутата, така и да я издигнат над другите. Понякога последното може дори да предизвика висока инфлация. Fiat парите не са устойчиви на криза.


Днес истинските пари потънаха в забвение. Всички пари, които използваме, са фиатни пари. И за да разберем защо материалната подкрепа за пари е престанала да е необходима и как стигнахме до такъв живот, си струва да се обърнем към историята.


Осигуряване на пари в различно време

От самото си създаване всички пари са обезпечени с нещо. Например, дори в цивилизацията на древните шумери парите са били представени от глинени фигурки, изобразяващи овце или крави. И тези цифри биха могли да бъдат заменени за истински добитък. Но това е само един от специалните случаи, които след това прераснаха в система.


Първата значима система за регулиране на предоставянето на пари е Златният стандарт. Златният стандарт е парична система, в която има свободно конвертиране на валута в злато. С други думи, парите по златния стандарт бяха обезпечени със злато. Тази система стана широко разпространена през 19 век. Неговото несъмнено предимство беше опростяването на международните икономически отношения, тъй като основната стойност, която можеше да се обменя за голям брой валути, сега беше известна на всички. Но зависимостта от златните резерви и възможността за тяхното попълване оказват натиск върху държавите.



През 1944 г. златният стандарт е заменен от системата Бретън Уудс. Тази година на едноименната конференция в Бретън Уудс беше приета фиксирана цена на златото - 35 долара за тройунция. Той е предназначен да балансира търсенето и предлагането на валути чрез свободна търговия с тях. Но в крайна сметка тази добра цел доведе до прекомерно разпространение на долара и в резултат на това до появата на доларовия стандарт. Златото, съответно, избледня на заден план. И не всички го харесаха. Франция, водена от президента Шарл дьо Гол, влезе в конфронтация със Съединените щати, като издаде нов франк в купюри от 100 стари. В резултат на това Франция преживя бърз икономически растеж. Скоро тя вече беше една от трите най-мощни икономики и дойде часът на отмъщението: Франция поиска от Съединените щати да обменят долари обратно за злато, тъй като Париж вече не се нуждае от тях. Тази кука от Франция създаде прецедент, а след нея Германия поиска размяната на долари.


Горчивият опит също е опит: стана ясно, че обвързването на паричната система с една страна не е опция. А системата Бретън Уудс е заменена през 1976 г. от ямайската. Според ямайската валутна система лихвите се определят не от правителството, а от пазара. Парите се осигуряват от икономическото значение на страните, техния авторитет, курсовете се колебаят поради текущите световни събития. И парите не са обезпечени със злато. Именно тази система работи и до днес. Но в светлината на глобалната криза от 2008-2009 г. разговорите за необходимостта от нова икономическа система се водят със завидна редовност.

Как са защитени биткойн и другите криптовалути?

Ако вече толкова се доверяваме на съвременните си книжни пари, че няма разлика с какво са снабдени, то с криптовалутата не е толкова просто. По-точно обратното. Не можете да си представите по-просто нещо: не е снабдено с нищо! Това състояние на нещата е тревожно, но има и своите предимства. Политическата независимост на криптовалутата, ограниченото предлагане, достъпното освобождаване и накрая надеждите за по-светло бъдеще - всичко това всъщност стои зад биткойн. Остава да се определи дали искате да вярвате или не. Но ако криптовалутата няма нищо под себе си, парите са само парчета хартия, тогава как да спестите за старост? 

Съветваме ви да четете всеки ден BedenBogat.com и по този начин вярваме, че ще успеете да спестите за старините си!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.