Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

8 стратегии за намиране на ненужни предмети във вашия дом и тяхното разчистване

8 стратегии за намиране на ненужни предмети във вашия дом и разчистването от тях Eдва ли има човек, както в България, така и навсякъде по св...


8 стратегии за намиране на ненужни предмети във вашия дом и разчистването от тях

Eдва ли има човек, както в България, така и навсякъде по света, който да не се усеща, че живее във времена на прекалена консумация. Консуматорско общество, искащо повече и повече, искащо най-новите неща, само защото те са забелязани от инфлуенсъри в ТикТок.

Но дали тези неща са ни нужни наистина? Ние смятаме ,че по-скоро не.

Ето и осем интересни начина, чрез които да се справите с ненужните вещи, предпемти, като вярваме, че като прочетете статията, ще си дадете ясна сметка, че консуматорското поведение трябва да се промени.

Приятно четене!

1. Изключете горещите точки

Самият термин "гореща точка" (от английското hot spot - "гореща точка") произлиза от философията на "Flylady". Това е система за почистване в къщата без много усилия.


Гореща точка е място, където се натрупват всякакви боклуци от само себе си. Например, имате нощно шкафче до входната врата. Домакинствата поставят съдържанието на джобове и чанти върху него и поставят в него това, което е жалко да изхвърлите. И много бързо се превръща в планина от шалове, бележки от сметки за ток, вестници със стара дата и др. Някои от нещата в тази купчина все още са полезни, а останалото е място за  кофата с боклук.


Предлагаме Ви редовно гасене на горещи точки, тоест почистване на проблемните зони. Това ще отнеме само няколко минути, но ще премахне хаоса, който има тенденция да се разпространява от горещата точка в целия апартамент.

2. Изхвърляйте определен брой неща всеки ден

Това също е идеята на Flylady, но те предлагат да се отърват от 27 неща (фигурата е свързана с Фън Шуй). Можете да изберете произволен номер. Смисълът на стратегията е, че всеки ден минавате през къщата и изхвърляте определен брой неща. Обвивките за бонбони и, да речем, скучните панталони също се разглеждат.

Разбира се, ако имате 35 листа хартия на масата си, не е нужно да броите 27, но оставете осем за утре. Тайната е по-скоро, че един ден ще трябва да търсите ненужни неща, за да се вместите в лимита. И тогава гледате предметите в къщата с други очи.


3. Тествайте нещата за чувство на радост

Японката Мария Кондо, която направи богатството си от манията си по почистването, предлага алтернативен подход за подреждане на нещата. Според нейния метод трябва да вземете предмета в ръцете си и да помислите дали ви доставя радост. Ако не, оставете го в кошчето.

Не бързайте да изхвърляте прахосмукачката и папката с касови бележки за жилищно-комунални услуги. Здравият разум все пак трябва да е на първо място. Но когато става дума за дрехи, интериорни предмети или съдове, този подход определено има смисъл. Защо се нуждаете от неща, които не носят радост? Задайте си този въпрос и действайте смело!


4. Вземете изолационна кутия за нещата, в които се съмнявате, дали да изхвърлите, или не

Понякога ръката не се вдига, за да изхвърли нещо. Опитайте се да създадете временен подслон за такива предмети. Намерете голяма кутия или чанта и поставете там неща, за които се съмнявате, че са необходими при следващото почистване. И след това го скрийте.

Ако през следващите шест месеца (три месеца, една година - изберете сами периода) имате нужда от нещо, просто го вземете от кутията. Ако въобще забравите за тази кутия, в деин момент изхвърлете всичко останало заедно с кутията.

5. Въведете временна забрана за покупки

Определете продуктовата група, в която имате най-спорните артикули. Например, това може да бъде облекло, интериорни предмети или козметика. И се опитайте да не купувате нищо ново за определен период. Нека да е поне шест месеца, месец не е достатъчен.


През този период ще разберете от какво наистина имате нужда и какво не ви е било полезно. В същото време ще имате време да съборите, размажете или счупите част от съществуващите неща. 

6. Направете съзнателно разчистването

Въпреки че говорим за неща, не можете да подценявате емоционалния компонент. Случва се даден предмет да остане в къщата, защото е свързан с някои спомени за вас. Или осъзнавате колко много сте похарчили за нещо и не можете да се отървете от него. За да преодолеете емоционалната привързаност, си струва да подхождате към въпроса рационално. Сега това е просто нещо, което не носи полза, не ви струва нищо и претрупва къщата.

7. Използвайте камерата си

Намирането на боклуци у дома не винаги е лесно. Гледате стаята и изглежда, че е в идеален ред. Но ако  снимате, някои несъвършенства със сигурност ще ви хванат окото. Зад дивана лежи топка, покривалото не се вписва в интериора, очевидно има повече предмети на рафта, отколкото е необходимо. Поглед през камерата не винаги ще ви помогне да намерите ненужни неща, но определено ще посочи тези, които не са там, където трябва да бъдат.

8. Подгответе се за освобождаване от ненужни вещи, дрехи и други

Изобщо не е необходимо да се движите, просто преценете всички неща през призмата дали бихте ги влачили със себе си към нов живот или не. Под разпределението могат да попаднат не само напукани чинии и колекция от магнити за хладилник, но и мебели, електроуреди, дори дрехи. 

Подходът, при който можете да оставите само най-важното и необходимото, улеснява намирането на външни елементи във вашия апартамент и живот.


Финални думи

Наистина живеем консуматорски, по начин, по който не се лишаваме, а в същото време правим покупки, които буквално са смешни, ненужни и просто ей така, за да ни разведрят.
Помислете за хората, които живеят в бедни райони, като някои африкански страни, помислете за възпитани и интелигентни хора, дали биха се глезили с простотии и ненужни вещи, или биха действали рационално, и едва тогава купувайте нови неща.
Относно старите ненужни вещи, преди да ги захвърлите, помислете дали няма да свършат добра работа на нуждаещи се хора, на хора, които наистина имат нужда от подобни уреди, аксесоари, дрехи, обувки и т.н.

Ще се радваме да добавите и Вашето мнение по тази тема, тъй като смятаме, че тя е много актуална, също така бихме желали да Ви помолим да споделите тази статия и с приятелите си!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.