Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Защо богатите не ядат храни с глутен?

Днес ще Ви разкажем, защо и как се стигна до тук, че богаташите да не ядат храни с глутен, меса и други сходни, а да насочат вниманието си к...

Днес ще Ви разкажем, защо и как се стигна до тук, че богаташите да не ядат храни с глутен, меса и други сходни, а да насочат вниманието си към зеленчуци, плодове, естествени храни, които не са модифицирани генно.

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, намиращ се в определени зърнени храни, който не може да се усвоява от хора с целиакия (като мен - диагностицирана с ендоскопска биопсия преди 11 години) или непоносимост към глутен без целиакия. Ако нямате някое от тези състояния, няма причина да не ядете толкова глутен, колкото искате. Изобщо няма да ви навреди. Всъщност някои богати на глутен зърнени култури, като пълнозърнестите пшеници, са богати източници на някои хранителни вещества, които са дефицитни в други зърнени култури. Ако елиминирате глутена от диетата си, когато не е наистина необходимо, вие се излагате на риск от хранителни дефицити.

Но въпреки всичко, когато глутенът не се разгражда добре от човешкия организъм, повечето хора се стараят да го изключат от ежедневното си хранене.

Ако страдате от целиакия, „намаляването“ на приема на глутен няма да ви помогне да се излекувате. Стриктното спазване на безглутенова диета през целия живот е единственото известно лечение за целиакия.

Важно! Целиакията е заболяване на автоимунната система, което означава, че имунната система напада собствените клетки на тялото.

Друго важно твърдение: Глутенът е протеин. Това е напълно нормално за по-голямата част от хората на Земята. Въпреки това, 1% от населението на света е чувствително към него.

Почти всеки е чувал за безглутенова диета, но не всеки дори приблизително разбира какво е глутен. Много хора се подлагат на диета, без да знаят най-важната информация, и отказват глутена поради лошата му репутация, натрупана през последните няколко години.

Дори хора, които са далеч от медицинската практика и науката, говорят за него и го смятат за вреден за здравето. Поток от дезинформация и липсата на експертни съвети направиха диетите без глутен изключително популярни.

Научно изследване, касаещо глутен

Има доказателства, че броят на хората с цьолиакия се увеличава, но не е ясно дали това наистина е така или това отново е резултат от глутенофобията, обхванала света.

През 2013 г. авторитетно проучване при плъхове показа връзката на диета с високо съдържание на глутен и наддаване на тегло с глутен.

Само мързеливите не споделиха резултатите от този експеримент. Никой обаче не обърна внимание на факта, че по време на изследването животните са консумирали такова количество глутен, че човек трябва да изяжда 20 филийки пълнозърнест хляб на ден, за да достигне тяхното ниво. Какво, как разбирате, трудно е дори за любителите на храната.

Но по-важното е, че експериментите в лабораториите се извършват върху специално отгледани лабораторни гризачи, така че техните резултати не трябва да се предават директно на хората.

А рандомизирано сляпо проучване на 28 здрави доброволци през 2019 г. не разкрива никакви разлики и проява на някакви специални симптоми при субекти, които са консумирали глутен и са го отказали по време на експеримента.

Плацебо ефект

Чувствителността към глутен като такава вероятно не си струва да се отрича, но е много по-рядко срещана, отколкото чуваме за нея. Защо тогава хората, които премахнат глутена от диетата си, се чувстват по-добре?

Всичко се дължи на невероятната способност на нашата вяра в нещо да влияе на благосъстоянието ни. Освен това плацебо ефектът действа едновременно в две посоки - може както да облекчи, така и да изостри симптомите.

Клиничните изпитвания на лекарство с чревни странични ефекти показват, че всеки трима участник на плацебо съобщава за обостряне на симптомите на чревно разстройство. Както и в ситуацията с участниците в проучването, които получават плацебо вместо обезболяващи. Около 30% от групата твърдят, че болката изчезва. Какво тогава да кажем за храната, по отношение на която сме още по-внушими.

Дали богаташите смятат, че премахвайки глутенът от ежедневното хранене, се чувстват по-добре, или всичко е плацебо ефект? Това оставаме да преценитие Вие, но ние накланяме везните именно към това!

Защо диетата без глутен ви кара да се чувствате по-добре

Друга причина, поради която хората се чувстват по-добре при изрязването на храни, съдържащи глутен, е фактът, че те започват да контролират повече диетата си, предпочитайки здравословни храни и избягвайки храни, които потенциално увреждат храносмилането (особено при пациенти със синдром на раздразнените черва). Силата на ефекта от безглутенова диета ще бъде повлияна от вашата. Изключването на глутена подобрява симптомите при някои хора, но при други може да доведе до дефицит на основни хранителни вещества и витамини.


Ефектът на безглутеновите продукти върху организма

Поради сложните химически добавки, които са необходими, за да се придаде правилната консистенция и текстура, индустриалните храни без глутен често са рафинирани и с високо съдържание на калории, но не съдържат достатъчно основни фибри, хранителни вещества и витамини. И те струват няколко пъти повече от обикновено.

Списъкът на съставките в тези продукти често е по-дълъг, а ефектът им върху човешкото тяло и микробиота все още не е проучен.

В дългосрочен план консумацията на промишлени продукти без глутен може да доведе до наддаване на тегло и да увеличи риска от развитие на диабет.

Опасностите от безглутеновите диети

Елиминирайки цяла група храни, която неоснователно е обявена за нездравословна (все още има твърде малко научни доказателства за това), ние намаляваме разнообразието в диетата, намаляваме количеството фибри и обедняваме диетата си, а това от своя страна засяга микробиома, вероятно с далеч -достигане на негативни ефекти.последствия.

Ако промените начина си на живот и диета, например като намалите приема на висококалорични храни и рафинирани храни и изберете по-здравословни храни, има вероятност да отслабнете и да се почувствате по-добре. Както и обратното.

Но тези промени в телесното тегло и благосъстоянието не са свързани с наличието или отсъствието на глутен във вашата храна.

Следователно може да се твърди, че въпреки преобладаването на безглутеновите диети и продукти, няма убедителни научни доказателства, че премахването на пшеницата е полезно за здравето. Ако лекарите не са ви диагностицирали с целиакия, премахването на храни, съдържащи глутен, ще ви навреди повече, отколкото да ви помогне.

Когато експериментирате с храненето, не забравяйте, че положителните промени в благосъстоянието най-вероятно не са свързани с отхвърлянето на глутен.


Финални думи и размисли, касаещи глутенът и приемат му от богатите хора


Преди да Ви представим финалните думи и изводите от статията, представяме списък на продукти без глутен

Ежедневната ви диета трябва да включва:
  • бобови растения (леща, грах, нахут);
  • ориз, леща, царевица (не консервирана), елда;
  • пресни зеленчуци и билки, плодове и плодове;
  • млечни продукти;
  • месо, риба и морски дарове;
  • яйца;
  • ядки;
  • от сладкиши - мед.
Важно! В тази публикация можете да разгледате пълен списък с безглутенови храни, който да Ви помогне, при избора на такива...

Любителите на сладкото не трябва да се отказват от любимите си лакомства. Печенето, колкото и странно да звучи, може да се яде, но само ако е от царевично или оризово брашно. На етикетите на сладкиши трябва да потърсите специален знак „без глутен“.

Така че непоносимостта към глутен не е най-лошата диагноза и не е присъда за цял живот. Това е характеристика на тялото, с която можете да се сприятелите и лесно да се справите. Основното нещо е да следвате всички препоръки на лекаря и да се храните правилно.

И така, изводите за това, защо богаташите премахват глутена от менюто си са:
  • Чувстват се по-добре, когато се хранят здравословно, не толкова заради липсата на глутен, отколкото заради цялостното по-добро и качествено, здравословно хранене. 
  • Стараят се да намалят приема на калорийни храни, което също води до по-добро здраве, повече енергия и по-добро състояние на тялото.
  • Намаляват приема на тестени изделия, знаейки, че те съдържат глутен, а това води до по-добро състояние.
  • Намаляват храните, които са с примеси. 
  • Плацебо ефектът действа в пълна сила, но какво от това, когато мозъкът изпитва удовлетворение, наслада, от това?


Бъдете здрави!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.