Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как градската среда влияе на психиката ни?

Как градската среда влияе на психиката ни? Враждебната градска среда Струва ни се, че градовете практически нямат ефект върху нас и всичките...

Как градската среда влияе на психиката ни?

Враждебната градска среда

Струва ни се, че градовете практически нямат ефект върху нас и всичките ни емоции, независимо дали са положителни или отрицателни, възникват само заради хората, които обитават мегаполисите. Това обаче не е така и много неща в градовете влияят на емоционалното ни състояние, предизвиквайки различни емоции. Ето как градската среда влияе на нашата психика.


Уличният дизайн оказва натиск върху нашата психика, тъй като не е предназначен за хора

Проблемът на съвременните градове е, че те са предназначени предимно за автомобили, а не за пешеходци. Широки възли, многолентови пътища, магистрали - всичко това се прави, за да се разтоварят градовете, да се ускори потокът от автомобили. Това е враждебна среда за хората, което повишава нивото на стрес от факта, че мозъкът вижда много заплахи навсякъде. Според проучване на Комисията по архитектура и застроена среда на Обединеното кралство, 85% от анкетираните казват, че уличният дизайн може да промени настроението. Ако дизайнът на улицата е съобразен с нуждите на пешеходците, това създава усещане за безопасност и комфорт.

Темпото на града влияе върху производството на допамин 


Допаминът е хормон и невротрансмитер, който е отговорен за чувството на удовлетворение, любов, привързаност и други важни функции за възнаграждение. Животът без този невротрансмитер би бил безвкусен и дори депресиращ. Животът в града влияе върху производството на допамин поради постоянното високо ниво на арт фактори. Лекарите смятат, че животът в голям град нарушава количеството произведен допамин нагоре или надолу. Тоест ефектът може да бъде както отрицателен, така и положителен, но във втория случай е неестествен.

Градската среда ни принуждава да водим заседнал начин на живот


Не става въпрос толкова за заседналата работа в офиса, която представлява повечето свободни работни места в мегаполисите, а за конфигурацията на улиците и грижите за тях. Както казахме по-горе, градските улици са предназначени за автомобили. И ако в центъра всичко горе-долу е наред с тротоарите, то в спалните райони малко се грижат за тях.


Умишлено създадените враждебни среди ни карат да избягваме обществените места


Може да не сте забелязали, но обществените места, макар да изглеждат удобни, всъщност са пълни с враждебни дизайнерски елементи, които са създадени само за едно нещо - да пречат на обществените места.комфорт за хора, животни и птици. Така например новите пейки за паркове са проектирани с намерението бездомните да не могат да лежат на тях. Но това от своя страна причинява неудобство на онези, които решат просто да седнат на една пейка.

Градовете ни създават постоянно усещане за опасност


Учени от Централния институт за психично здраве в Манхайм, Германия, проведоха проучване, по време на което сканираха мозъците на градски и селски жители с ЯМР. Оказа се, че амигдалата, която е отговорна за формирането, изразяването на емоции, включително страх, е по-активно сред градските жители. Това се дължи на факта, че животът в града включва по-голям брой стимули, някои от които се възприемат от мозъка като потенциално опасни ситуации.

Плътните високи сгради допринасят за намаляването на социализацията, както и за превръщането на градовете в бетонна джунгла 


Изглежда, че хиляди хора са около нас всеки ден, но по някаква причина се чувстваме самотни. Освен това вече не се нуждаем от помощта на други хора, поне за прости неща, поради наличието на информация.

Липсата на паркинг води до още по-голям стрес

 Първоначално градовете не са били замислени за никакъв вид транспорт. С течение на времето те бяха модифицирани за автомобили и обществен транспорт, но дизайнерите в миналото не разчитаха на толкова голям поток. В резултат на това дори най-модерните градове са заседнали в задръствания.

Животът сред зелени площи е полезен за психиката


Че всички сме за негативното или нещо неутрално, защото има и положителни аспекти на мегаполисите. Според някои проучвания животът в райони с много зелени площи увеличава желанието за спортуване и други дейности.

Ето защо е важно градовете ни да изглеждат като зелени, а не като каменна джунгла. Голям брой дървета ще помогнат за подобряване на психическото състояние на всички жители на града.

Финални думи


Сигурно се чудите, когато вашите колеги, приятели, познати се местят на село. Дали има логика в това? Прочетете статията отново и ще си отговорите на въпросите!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.