Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

По-добра реклама от бранд: 5 често срещани погрешни схващания за брандирането

В далечното минало не е имало конкуренция и неограничено разнообразие. Хората са закупували продукт или услуга и компанията е реализирала пе...



В далечното минало не е имало конкуренция и неограничено разнообразие. Хората са закупували продукт или услуга и компанията е реализирала печалба. В момента това не работи така: потребителят иска повече и малко хора знаят как да работят с такова искане. Проблемът се решава от съвременния маркетинг, а ние ще ви разкажем как точно и какви инструменти да използвате, за да успеете да наложите даден бранд. Приятно четене! 


По-добре е да харчите пари за реклама, отколкото за брандиране


Първата грешка на нова марка е да инвестира по-голямата част от средствата в промотиране на бранд. Да, това е работещ инструмент, но само ако продуктът вече има корпоративна идентичност и история. Не е нужно да търсите далеч за примери. 



Еднакви бранд и търговска мака

Доста популярен мит, върху който изгарят дори известни компании. Например през 1999 г. женското списание Cosmopolitan реши да пусне линия от допълнителни продукти. Марката реши да направи нещо годно за консумация, защото когато четеш, искаш да дъвчеш нещо. Тъй като тогава имаше мода за слабост, те решиха да произвеждат кисело мляко. Името остана както на списанието – Cosmopolitan. Рекламната кампания изглеждаше излишна, защото всяка домакиня знаеше името на лъскавото списание. В крайна сметка, по-малко от 1,5 години по-късно, киселото мляко беше прекратено. Грешната стратегия  е очевидна -  марката Cosmopolitan беше позната на потребителя като модно издание, а не като част от сегмента на хранителни стоки. Потребителите бяха скептични относно новостите и в повечето случаи дори не свързваха името на киселото мляко със списанието. Съвет от Roly-Poly: когато развивате бранд, е важно да вземете предвид спецификата на нишата, в която започвате да правите бизнес. Не можете да използвате едно и също име за различни области. Трябва да разработите идея за продукт от нулата, да проучите пазара и да генерирате нови идеи. За да не сбъркате, по-добре е да поверите такава работа на творческа агенция.

Полезен съвет: когато развивате бранд, е важно да вземете предвид спецификата на нишата, в която започвате да правите бизнес. Не можете да използвате едно и също име за различни области. Трябва да разработите идея за продукт от нулата, да проучите пазара и да генерирате нови идеи. За да не сбъркате, по-добре е да поверите такава работа на творческа агенция.


Бранд - история за една красива картина 

Или само за името, или само за опаковката. Всъщност марката е широко понятие, което не спира до визуален образ. Доверието на марката не се основава само на разработването на едно лого. Брандирането е комуникация. От него зависи колко точно и правилно ще изберете ключа към вашата целева аудитория. Също така е важно да откриете методи за промоция и канали за продажба, да изберете корпоративни цветове и дизайн на продукта. Това е дълбок аналитичен процес, с който брандинг агенциите работят професионално. Преди да разработят стратегия, те проучват пазара, проучват нуждите на клиентите и формират обща представа за продукта. В резултат на сътрудничеството клиентът получава визуалната комуникация на марката – от корпоративната идентичност до мърчандайза. Създателите не само дават стилистични препоръки за дизайн, но и разработват стратегия за популяризиране на продукта, определят неговото пазарно позициониране и комуникация с целевата аудитория. Ето как работи доброто брандиране.


Марка е необходима само за големи компании

Красивите слогани и свежите идеи са необходими не само на многомилионните корпорации. По-малките фирми и марки също имат нужда от качествен монтаж. Така че в България има стотици малки ателиета, ателиета за маникюр и кафенета. Ако човек трябва да шие нещо или да яде  той ще дойде така или иначе. В това има както истина, така и риск. Ако направите марката повърхностна, тогава трябва да се подготвите за факта, че мнението на купувача ще бъде непредсказуемо. Той може да не винаги е доволен от продукта, ако сам го оцени.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.