Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как парите влияят на мозъка и на нашето поведение?

Как парите влияят на мозъка и на нашето поведение Парите влияят на мозъка като наркотиците Само гледане на сметката за това, разбира се, не ...



Как парите влияят на мозъка и на нашето поведение

Парите влияят на мозъка като наркотиците


Само гледане на сметката за това, разбира се, не е достатъчно. Но ако сте в ситуация, в която по волята на обстоятелствата можете да получите или загубите някаква сума пари или преговаряте за тях, тогава мозъчната активност се увеличава. Това е особено вярно за nucleus accumbens, област, която е част от системата за възнаграждение и е важна за обработката на мотивацията и емоциите.
Колкото по-рискова е ситуацията, толкова по-силна е дейността. Скенерите на мозъка на хората, участвали в експеримента, се оказват почти идентични с резултатите от ЯМР на кокаинозависимите.

Липсата на пари затруднява трезвото мислене


Има мнение, че хората печелят малко, защото не са достатъчно умни. Учените обаче успяха да докажат, че е точно обратното: липсата на пари ги кара да вземат грешни решения. Поради стреса, причинен от финансови проблеми, човек частично губи способността си да обработва информация, да анализира ситуацията и да определя приоритети.

В Съединените щати изследователи помолиха група хора да решат хипотетичен проблем - помислете как да платите за ремонт на кола. И тогава ми дадоха няколко несвързани пространствени и логически задачи. Оказа се, че хората с ниски доходи се справят зле със задачата, ако трябва да платят много за ремонт, и добре, ако плащат малко. Субектите с високи доходи бяха еднакво успешни и в двете ситуации.

За следващия експеримент изследователите се преместиха в Индия и помолиха фермерите да изпълнят няколко задачи преди прибирането на реколтата, когато нямаше пари, и след това. Отново хипотезата беше потвърдена.

Учените са стигнали до извода, че колкото повече се тревожите за трудна финансова ситуация, толкова по-малко ресурси остават за други неща. Така че е по-добре да не вземате важни решения в условия, когато мишка се окачи в хладилника и подметките на любимите ви маратонки се отлепят. Има голям риск само да се влоши.

Префронталната кора е отговорна за сложните решения


В едно проучване участниците бяха разделени по двойки. Единият от тях трябваше да предложи условията на сделката, другият - да приеме или отхвърли. И двамата получаваха пари само ако можеха да се споразумеят. Логично би било от полза за втория субект на теста да се съгласи на всяка опция, за да получи поне нещо. Хората от тази група обаче са отказали половината от предложенията за малки суми.

Префронталната кора е отговорна за сложните решения. Именно тя работеше, когато участниците чуха колко могат да получат. Но ако предложението е било несправедливо, тогава дейността е засегнала островния лоб, отговорен за емоциите.


Богатството не ви позволява да видите привилегии


Ако работите много, ще получите много - тук всичко изглежда логично. Но богатите хора са склонни да смятат, че печалбите им са само тяхна заслуга. В същото време те с готовност отписват факторите на случайността, късмета и други обстоятелства извън контрола на човек.

Това работи не само с реални пари, но и със сметки от Monopoly. Тази игра разрушава семейства и приятелства от 1935 г. Но в експеримента условията бяха затегнати и те просто дадоха на двойките играчи различни правила. Един от тях нямаше шанс да спечели.

Изследователите записват как се държат участниците. Колкото повече печелеше човек, толкова по-груб и нетактичен беше към другите хора на масата. Той отпразнува победата авансово, като на хода шумно заби фигурата на игралното поле.

Струва си да запомните, че богатството може да повлияе на това как се отнасяте към хората. Не винаги ще бъде честно: понякога става въпрос за вас, а не за тях. Проследете този момент, за да не се превърнете в арогантен задник.

Колкото повече пари, толкова по-малко емпатия


Логично продължаваме предходната точка. Хората с по-нисък икономически статус разбират по-добре какво означават израженията на лицата на другите. Това се подкрепя от изследвания върху нервните емпатични реакции.

Подобни резултати обаче не говорят за особеното добродушие на бедните хора. Просто поради постоянното си уязвимо положение, те са принудени да реагират по-остро на потенциални социални заплахи. Благоприятният живот на богатите е по-малко зависим от другите.

Парите и неморалността са свързани


Членовете на привилегированите класи са по-склонни да нарушават законите и етичните норми. Не става въпрос само за пари, а за неравенство като цяло. Но финансите, разбира се, влияят на ситуацията. Например хората в скъпи коли са четири пъти по-склонни да пречат на другите на кръстовищата, отколкото шофьорите на по-евтини коли. Освен това субектите от висшата класа са по-склонни да изневеряват, мамят и са по-склонни да се съгласят да участват в съмнителни схеми.

Мислите за пари облекчават болката и страданието
В едно проучване участниците бяха помолени да потопят ръцете си в купа с вода, загрята до 50°C. Преди това някои от тях броеха пари, други бяха просто листове хартия. Субектите от първата група изпитват много по-малко дискомфорт от тези от втората.

Тук могат да се направят два извода наведнъж:

Не обръщайте твърде много внимание на парите, в противен случай можете да забравите, че има други аспекти на живота, в които може да има проблеми.
Парите са добро разсейване, ако сте изправени пред нещо, което ви притеснява, но не зависи от вашите действия.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.