Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

5 златни правила за пестене на лични финанси

Как да планирате личните си финанси и да пестите всеки месец пари?  Правите ли планове? Със сигурност да. Някои планират не по-късно от след...



Как да планирате личните си финанси и да пестите всеки месец пари? 

Правите ли планове? Със сигурност да. Някои планират не по-късно от следващата вечер (отиват на кино), докато други планират три, пет или повече години напред (купуват къща, отиват на почивка и т.н.). В същото време за изпълнението на всякакви планове са необходими ресурси, по-специално финансови. Ето защо, преди да правите житейски планове, трябва да се научите как да планирате финансите си. Частното финансово планиране е цяла наука. Ще споделим с вас пет от основните му правила.

Правило номер 1. Икономии

Спестяването е навик. Разработете го. Богатството не идва изведнъж, а постепенно. Спестяването е в основата на просперитета.


Първото нещо, което трябва да научите, когато планирате лични финанси, е рационалността на разходите.

Правило №2: Имайте финансов резерв

Животът е пълен с изненади (не винаги приятни). Във всеки момент може да се случи нещо, което ще изисква незабавни разходи (от болести и пожари до сватби и преместване).


Има два изхода от такива ситуации: да влезете в дългове или да счупите шушулката. Заделяйте 50, 100, 500 лева, че дори и повече  (колкото можете) на месец - това ще бъде вашият недосегаем резерв, вашата финансова въздушна възглавница.


Правило №3: Планирайте според вашите нужди

Вероятно знаете какво представлява пирамидата на Маслоу. Това е йерархия на човешките потребности: тъй като по-ниските потребности се задоволяват, нуждите на по-високите нива стават все по-актуални.



Системата на Маслоу може да се използва не само по отношение на мотивацията, но и за планиране на личен бюджет.


И така, основата на пирамидата са физиологичните нужди. От финансова гледна точка това са наеми и кредити, храна и облекло (най-необходимото). Следващата стъпка е нуждата от сигурност, което означава плащане на ток, газ, комуникации, лекарства и т.н. В крайна сметка всичко това ни дава чувство за сигурност. На следващо място - социални нужди (подаръци, развлечения и др.). След това има престижни нужди, тоест парите, които харчим, за да поддържаме статуса си в обществото (скъпи костюми, вечери в ресторанти и т.н.). И накрая, духовните нужди увенчават пирамидата. Това са нашите хобита, пътувания и т.н.


Съответно приоритетът на разходите трябва да се разпредели въз основа на задоволяването на потребностите - от най-ниските към най-високите.



Правило #4: Първо изплатете заеми, а след това инвестирайте

Икономическите изчисления доказват, че ако имате задължения и свободни пари, то те трябва да се инвестират в тяхното изплащане, а не в инвестиране.


Доходите от депозит (например) и инвестициите в заем могат да бъдат оценени с помощта на индикатора ROI. По правило възвръщаемостта на инвестициите от изплащане на заем е 2-4 пъти по-висока, отколкото от инвестиране.


В същото време, ако имате няколко кредита, първо трябва да изплатите този с най-висока лихва.


Правило #5: Забавлявайте се с финансите си

Парите обичат сметка. Но ако в същото време не ви харесва да намалявате дебита и кредита с фармацевтична точност, тогава не го правете. Вашите нерви и стрес струват повече от няколко "допълнителни" хиляди в джоба ви.


Включете се в планиране на личните финанси до степен, която би ви позволила да поддържате положителна тенденция в доходността и да се чувствате сигурни.



No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.