Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Какво е инвестиционна застраховка живот и кога трябва да я сключите

Какво е инвестиционна застраховка живот Инвестиционната животозастраховка, която често се съкращава до ILI, е хибрид на застраховка и инвест...



Какво е инвестиционна застраховка живот

Инвестиционната животозастраховка, която често се съкращава до ILI, е хибрид на застраховка и инвестиция. Носи известен доход и в същото време обещава плащания за застрахователно събитие, най-често смърт или тежка инвалидност.

Застрахова живот

Всяка застраховка живот е предпазна възглавница за близките, ако нещо се случи със застрахованото лице. Политиката на ILI тук не се различава от другите: документът описва групи от рискове - ситуации, в които компанията ще плати пари.



Има три основни застрахователни събития:

  • Смърт по каквато и да е причина. Тогава на роднините ще бъде върната цялата платена сума, а понякога и натрупаният доход от инвестиции. Но договорът винаги посочва изключения, като самоубийство или смърт по време на военни действия.
  • Смърт по случайност. Понякога такъв риск се предписва отделно и тогава роднините получават две плащания наведнъж: както за смърт, така и за злополука.
  • Допълнителни рискове. Инвалидност поради злополука или инвалидност поради заболяване. Такива условия се обсъждат с всеки клиент поотделно и обикновено се изисква допълнително заплащане за тях.

Инвестирайте в застраховка, но имайте и едно на ум 


Политиките са проектирани по такъв начин, че ви позволяват едновременно да се защитите и да дадете пари на инвестиционно доверително управление. Поне така твърдят застрахователните компании. Но е важно да не забравяме, че във всеки сложен финансов продукт има много условия, които могат да променят цялата картина.

Например някои банки обещават да върнат цялата инвестирана сума и в допълнение към нея неназован доход от инвестиции.

Какви са рисковете при инвестиционната застраховка живот


Преди да обмисли полица, човек трябва да се справи с всички рискове и капани. Основното - както при инвестициите, доходът е непредвидим и не е гарантиран. Обикновено договорът описва гарантиран доход, но често той е толкова малък, че не покрива дори инфлацията. Има и полици без капиталова защита - те могат да върнат по-малко от внесеното лице. Има и други рискове, които трябва да имате предвид:

Договорът не може да бъде прекратен предсрочно без загуба. Застрахователните компании са длъжни да се съгласят със сумата за обратно изкупуване. Да предположим, че през първата година те няма да върнат нищо от депозираните пари, през втората - 50%, а ако успеят да вземат всичко без загуба, тогава едва в самия край.
В случай на фалит на застрахователя се връща само сумата за обратно изкупуване. Инвестициите в инвестиционни животозастрахователни полици не са застраховани по същия начин като депозитите. Ако компанията има проблеми, клиентът ще загуби част от парите си. И може да загуби всички - ако се окаже, че осигуровките вече са празни.
Ниска застрахователна сума. Полиците са подредени по такъв начин, че животът не е застрахован за огромни суми пари. 


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.