Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Хитрости и трикове за пестене на пари

Хитрости и трикове за пестене на пари, специална подборка от Беден Богат ком 1. Заделяйте фиксиран процент от заплатата си Можете да превежд...



Хитрости и трикове за пестене на пари, специална подборка от Беден Богат ком


1. Заделяйте фиксиран процент от заплатата си


Можете да превеждате 10–15% от вашата заплата и други финансови приходи в отделна сметка или дори повече, в зависимост от приходите и задължителните разходи. Това трябва да стане веднага след като средствата бъдат кредитирани по сметката ви. Така ще избегнете вътрешни преговори в духа на „Ами ако няма какво да отлагаме този месец?“. Това трябва да стане навик.

2. Свържете спестените пари с отделна банкова сметка


Прехвърлянето на пари по специална сметка всеки месец е добра идея, но тук се намесва човешкият фактор. Твърде лесно е да го забравиш набързо (или да се престориш, че забравяш). Автоматизацията по въпросите на спестяванията е чудесен помощник.

Много банки предоставят тази опция. 
Заделяйте автоматично фиксиран процент от заплатата си. Услугата ще отговори на получаването на пари или ще преведе средства на посочената от вас дата.

3. Организирайте предизвикателство


Можете да превърнете процеса на натрупване в търсене със собствени условия. Например спестяване на повече всеки месец от предишния или събиране на определена сума до определена дата. Ако сте добър предприемач, методът на натрупване вече не е толкова важен: ще положите всички усилия, за да изпълните плана си.



4. Направете план


Ако ясно знаете за какво спестявате и искате да го купите на определена дата, планирането ще проработи. Най-простият е да разделите цялата сума на оставащия брой месеци. Получената цифра ще покаже колко трябва да спестявате на всеки 30 дни.


5. Преобразувайте една разходна позиция в спестявания

Ако търсите лесен начин, намерете 1-2 значими, но незадължителни позиции на разходите и ги изхвърлете. Спестете парите, които сте харчили.

6. Спестете пари от ненаправени покупки

Методът е подобен на предишния, но се бори не с постоянните разходи, а с импулсивните. Ние харчим пари не само защото искаме да купим нещо. Често това е начин да се харесате. Но средствата, постъпили в спестовната сметка, също са повод за добро настроение.

7. Издайте карта с кешбек и лихва върху остатъка

Тъй като все още държите пари на картата и ги харчите, би било странно да не я използвате. Много банки връщат част от похарчените пари. Някои също начисляват лихва върху салдото по картата. В зависимост от това колко държите в сметката си и харчите, сумите могат да бъдат доста осезаеми.

8. Ежедневно прехвърляйте баланса към спестовната сметка


В ерата на електронните технологии шансовете джобовете ви да са пълни с пари са малки. Но можете ежедневно да прехвърляте нещо като дреболия от сметката в „касичката“ - така че да закръглите баланса.

9. Спестете от това, което не използвате


Всеки знае, че за да спестявате, трябва да икономисвате. Но да направите това не е толкова лесно. Въпреки че има елементарен начин да спестите пари - да намалите цената на това, което не използвате.


10. Намерете допълнителен източник на доходи


Този съвет не е поразителен със своята свежест, но много хора го пренебрегват: ако искате пари, печелете повече. Можете да го правите систематично: намерете работа на непълно работно време по професия, монетизирайте хобито си, открийте нови таланти в себе си. Или потърсете възможности да печелите пари с минимални инвестиции: продавайте стари уреди, ненужни мебели и т.н.

11. Отредете си дни от седмицата на нулево харчене


Изберете няколко дни в седмицата, когато не харчите нищо, освен за основни неща като пътни разходи. Никакви пътувания до магазина, непланирани събирания с приятели, развлечения в този ден не са предвидени - пълен аскетизъм.

Най-трудното тук е не да откажете разходите, а да запазите спестяванията. Така че в края на деня на гладуване заделете сумата, която сте успели да спестите.

12. Преустановете всякакви задължения, към банки, приятели, финансови институции


Ако имате неизплатени заеми, изплатете ги възможно най-скоро. По този начин ще освободите сумата от месечната вноска и ще можете да я спестите безпроблемно, тъй като вече сте свикнали да не включвате тези пари в бюджета.

13. Споделяйте мечтите си с любимите хора


Ако всичко е наред с вашата среда, хората ще положат много усилия, за да ви подкрепят и да улеснят постигането на целта ви. Например ще започнат да канят гости, а не на ресторант, а за рожден ден ще дават пари.

14. Чувствайте се свободни да пестите и икономисвате


Една от най-големите пречки пред спестяването на пари е идеята, че е неудобно, когато не трябва да бъде. Опитът да се избегнат ненужните разходи е логичен и рационален, какво лошо има в това? Напротив, мисълта „Защо изобщо да спестявам, просяк ли съм или какво?“ издава травмата от бедността. Обикновено този подход завършва с пилеене на пари в опити да се докаже, че има пари, въпреки че в действителност не са много.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.