Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Какво се очаква да поскъпне през новата 2023 година?

Какво ще поскъпне през 2023 година Не,  не става дума само за гориво. Някои продуктови групи може да поскъпнат по други причини. В началото ...



Какво ще поскъпне през 2023 година


Не,  не става дума само за гориво. Някои продуктови групи може да поскъпнат по други причини. В началото на годината цената на плодовете и зеленчуците традиционно се повишава. Това се дължи на факта, че запасите от местни продукти са към своя край, а цената на вноса зависи от страната доставчик. Може да се предположи, че зеленчуците ще поскъпнат средно с 5%, плодовете - със 7-9%. Също така е вероятно допълнителни разходи да очакват любителите на кафето - поради напускането на редица доставчици и сложността на логистиката, цената на този продукт вече се е увеличила, но ценовите етикети могат да продължат да се движат.

Новите условия, в които се намират производителите, като цяло не са особено благосклонни към тях.



Изкупните цени и цените на дребно на силните напитки над 28 градуса ще растат. Така например водката, ракията и конякът ще поскъпнат със 7,7-7,8%. Любителите на пенливо вино ще трябва да платят над 40% повече за едно питие, отколкото сега. Цената на цигарите, както традиционните, така и електронните, ще се увеличи с около 4%.

Услугите, във всяко естество, също предстои да бъдат увеличени, като причината е основно в многото високи разходи на фирмите.

Има и позитивни нюанси, а именно - цената на винетката намалява!

Очаква се поскъпване на тока, торовете и храните

Поскъпването на електроенергия, торове и храни през следващата година може да бъде дори по-значително от тази година. До момента световната криза в тази сфера е засегнала най-много южните страни. „Следващата година може да бъде още по-трудна от гледна точка на поскъпването на енергията, на торовете. Трябва да сме подготвени и за поскъпването на храните", каза германският канцлер Олаф Шолц по време на реч на Глобалната среща на върха на ООН по храните.

Цените на жилищата в България - според прогноза, ще падат, но хората ще ги купуват изключително трудно


Цените на жилищата в почти целия свят, включително и в България, се очаква да намалеят през идващата 2023 г. Това показва анкета на Ройтерс с близо 100 анализатори от целия свят, както и проучване на “24 часа” сред български експерти. Но поне засега очакванията са намалението на цените в чужбина да е по-голямо, отколкото у нас. Освен това заради нарастващите лихви по ипотечните кредити, колкото и да поевтинеят имотите, това няма да ги превърне в по-достъпни. Цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия са нараснали с между 25 и над 50% след началото на пандемията в началото на 2020 г. Силният ръст, подклаждан от исторически ниските лихви и стремежа на милиони хора, които преминаха към работа от вкъщи, да се сдобият с по-голяма жилищна площ, тласна цените на имотите още повече извън възможностите на много купувачи на първо жилище, пише Ройтерс.

И така, на фона на негативното, на фона на огромна инфлация,  все пак екипът на bedenbogat.com Ви желае една щастлива нова 2023 година!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.