Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

5 високоплатени професии, които не изискват висше образование

5 високоплатени професии, които не изискват висше образование Въпреки липсата на изисквания за висше образование в повечето професии, хората...



5 високоплатени професии, които не изискват висше образование

Въпреки липсата на изисквания за висше образование в повечето професии, хората все още продължават да прекарват 4 до 6 години в университети, за да получат желаната кора. Носи ли големи ползи? Преди, да, но днес съотношението време, усилия и пари, изразходвани за диплома, рядко се отплаща.  Значението на висшето образование, поне в някои специалности, е силно надценено и има много високоплатени професии, за които не се нуждаете от кора от университет. Имайте предвид, че ние не насърчаваме безсмислието на университетите, а просто казваме, че не трябва да се отчайвате, ако изведнъж не можете да се запишете или се откажете още на първата сесия.


1. Търговски представител

Може да изглежда, че търговският представител е един и същ мениджър продажби, защото техните функции могат да се нарекат подобни, но това не е така. Търговският представител представя стоките и услугите на фирмата в най-добрата светлина, опитвайки се да накара потенциалните купувачи да изберат тези продукти. Вашето основно задължение ще бъде да представяте продукти на потенциални клиенти в опит да убедите да купи възможно най-много от тях. По принцип ще трябва да пътувате до различни области и дори градове

2. Системен администратор

Ако сте пристрастени към компютрите от детството си и вашият любознателен ум винаги се е опитвал да открие някои интересни подробности в дигиталния свят, не е задължително днес да сте ИТ специалист в класическия смисъл на думата, тоест програмист. Не всеки обича да пише код, но много хора обичат да се забъркват с компютрите, техните системи, някои настройки. В този случай професията на системния администратор ви подхожда. В повечето случаи sys админите се занимават с мрежи и също така предоставят техническа поддръжка на компютърни потребители в компании. Това не само не изисква висше образование, но и можете да бъдете обучени почти от нулата. Основното нещо е да знаете основите и да разбирате поне малко от UNIX системите, SQL и други сървърни технологии. Заплащането е прилично - от 1 до 10 хиляди, когато натрупате опит.



3. Програмист и уеб дизайнер

Хората, които наблягаха на артистичните умения, бяха казани от мнозина, че няма да намерят достойно платена работа в своята област. Може би някога е било така, но не и днес, когато много компании се нуждаят от подобни услуги. Да, ще трябва да научите техническите основи, но си заслужава. Задълженията на уеб дизайнерите включват проектиране на оформления за уебсайтове, както и работа с друго визуално и аудио съдържание.


4. Помощник управител

Чували ли сте някога за секретарките? И така, помощник-мениджърът е нещо като техническа секретарка с разширена длъжностна характеристика. Не, няма, съдейки по стереотипите, да донесете кафе или документи на масата на шефа и след това да отидете да играете пасианс. Изпълнителният асистент организира срещи на висшето ръководство, управлява графика на управлението, изготвя доклади и други документи, приема обаждания и съобщения и т.н.



5. Дърводелец

„Професията на дърводелеца е една от най-старите, но никога не губи своята актуалност. Ако обичате да правите нещо със собствените си ръце, особено от дърво, тогава тази опция е за вас. Ще се занимавате с производството на шкафове, врати и подобни продукти, а в строителството ще изграждате рамките на къщи и други конструкции. В същото време най-вероятно ще бъдете обучени от опитен дърводелец, който ще ви каже всичко, което знае с прости думи.


Бонус професия, която също е доходоносна, но не се изисква висше образование - Шофьор спедитор

Обичате да шофирате, но колата постоянно не работи? Можете да монетизирате хобито си и да се занимавате с доставка на различни стоки. И ако вече имате права от категория B, можете да започнете днес. Но е по-добре да завършите обучението си в категория C и да доставяте стоки с камион.


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.