Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

8,2 евро e надницата у нас, в ЕС - средно 30 €

България сред последните в ЕС по възнаграждения за труд Според последните данни от Евростат за второто тримесечие на тази година, България и...


България сред последните в ЕС по възнаграждения за труд

Според последните данни от Евростат за второто тримесечие на тази година, България изостава в темпа на повишение на заплатите в сравнение с други европейски страни и е на опашката по доходи. Почасовите разходи за труд в страната са се увеличили с 14.2% на годишна база, като това е над средния ръст в Европейския съюз от 5%.


Според сравнителни данни за края на 2022 година, в Германия почасовата надница е била 39.5 евро, докато в България тя е едва 8.2 евро. Съседна Румъния изпреварва България с 9.5 евро на час, а Унгария с 10.7 евро. Хърватия, която влезе в началото на тази година в еврозоната, предлага средно възнаграждение от 12.1 евро на час. В Балтийските страни това се движи между 12 и 16 евро.


Сред страните с най-високи възнаграждения са Люксембург и Дания със средно почасово заплащане от 50.7 евро и 46.8 евро съответно. Над 40 евро на час получават в Белгия, Франция, Холандия и Швеция. Средното почасово възнаграждение в ЕС през миналата година е било 30.5 евро.



Общо взето, почасовите надници в Европейския съюз са нараснали с 5% през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2022 година, като в страните от еврозоната този ръст е 4.5%. България се нарежда сред страните с по-ниски възнаграждения за труд, което изисква по-нататъшни усилия за стимулиране на икономическия растеж и подобряване на социалното благополучие.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.