Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Съвети от експерти при избор на култиватори

  В периода преди сеитба е важно почвата да се обработи с качествен култиватор, което да осигури доброто развитие на засадената култура. ...

 

В периода преди сеитба е важно почвата да се обработи с качествен култиватор, което да осигури доброто развитие на засадената култура.

Експертите в продажбата на култиватори MASS ще ни разкрият тайната за подбор на тази невероятна селскостопанска техника, взимайки предвид фактори като размерът на нивата, мощността на трактора и видът култура, която ще бъде засадена.

За какво се използват култиваторите?

Култиваторите са вид селскостопанска техника, с чиято помощ земеделците обработват почвата. Благодарение на този прикачен инвентар може лесно да се извърши разрохкване на почвата и премахването на плевелите, без тя да се обръща, както го правят плуговете.

Те се използват предимно за подготовка на почвата преди сеитба и междуредова обработка, което ще подобри циркулацията на въздуха и дренажа на обработената земя. Също така с тяхна помощ могат лесно да се отстранят вредните плевели, извличащи ценните за земеделските култури хранителни вещества и вода от земята, без да се използват пестициди.

Някои модели са снабдени с торовнасяща система, което позволява лесното и бързо наторяване на почвата, водещо до по-богата реколта.

Размерът на нивата

Когато се избира култиватор, едно от най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание, е размерът на нивата.

Ако количеството земя, което ще се обработва с прикачения инвентар е малко, най-подходящо е закупуването на култиватор с малко на брой тела. Това ще позволи бързото разрохкване на почвата, без трактора да се затруднява при обръщане на малките разстояния, в които трябва да работи.

Мощността на трактора

Изборът на правилен култиватор е пряко свързана с трактора, с който разполага фермата.

При наличие на МПС с по-малка мощност ще е нужна земеделска техника с по-ниско тегло, съответно и по-малка работна ширина, брой тела и капацитет на работа. Това е важно, за да може трактора, на който се поставя прикачения инвентар, безпроблемно да се задвижи по-нивата, която ще бъде обработвана. Ако земеделската техника е прекалено тежка, това може да доведе до затруднения и повреда на МПСто.

Затова е важно да се провери капацитета му, преди да се предприеме покупка на култиватор.

Модели култиватори

На пазара се предлагат различни модели от тази невероятна за обработка на почвата селскостопанска техника, като всеки от тях има специфики, които го правят подходящ за различна дейност.

Окопните култиватори са предназначени за процеса на разрохкване на почвата на култури с по-дълбока коренова система като лавандула, домати, картофи и други зеленчуци. Тези модели са снабдени с бункер за торовнасяне, което позволява лесното наторяване на почвата, за подсилване на хранителните ѝ способности.

Стърнищният култиватор, както подсказва името му, се използва за разрохкване и аериране на почвата на стърнища. Той е препоръчителен за обработката на земята след обиране на житната реколта. Тези селскостопански инструменти се предлагат в олекотена серия, които са подходящи за трактори с по-малко конски сили, без да се намалява тяхната ефективност.

Моделите с S-образен работен орган разкъсват почвата в две посоки, спомагайки за по-доброто ѝ разрохкване. По този начин те допринасят за допълнително подобряване на дренажа и по-лесното преминаване на въздуха дълбоко в почвата, където са корените на растенията. Тези модели могат да се сгънат, което ще намали размера им и ще ги направи по-компактни при съхранение.

Селскостопанската техника с пружина разполага с по-голяма работна дълбочина, в сравнение с прикачените инвентари без такива. Това позволява да се обработва по-твърда почва, благодарение на по-силния удар създаден от допълнителният механизъм.

С или без валяк

Валякът е допълнение, което може да бъде закупено с прикачения инвентар. Това добавя килограми към теглото на селскостопанската техника, което може да наложи нуждата от по-мощен трактор, с който да бъдат задвижвани.

Валякът спомага на култиватора да разпредели по-равномерно почвата при разрохкване, като по този начин се предотвратява възникването на бучки по нивата.

Доброто разпределение на земята е важно в периода на сеитба, защото осигурява по-доброто задържане на водата в нея.

 

Култиваторите са важна земеделска техника, която помага за разрохкването на почвата и премахването на плевелите преди сеитбата. Когато се избира модел той трябва да е съобразен с размерът на нивата, която ще се обработва и мощността на трактора, който ще я задвижва. Важно е да се избере модел, който е подходящ за културата, която ще бъде засадена.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.