Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

8 радикални разлики между бедни и богати

Всички хора имат различно финансово положение: някои едва свързват двата края, а други купуват друга кола от бизнес класа. Разбира се, има и...


Всички хора имат различно финансово положение: някои едва свързват двата края, а други купуват друга кола от бизнес класа. Разбира се, има и такива, които имат късмета да се родят в богато семейство. Всичко им е лесно и малко мислят за пари. Но има много други примери за това как хората са създали своя капитал от нулата. Но имаха и моменти, когато нямаше пари дори за пълноценно хранене.

Бедни и богати - каква е разликата?

Защо някой успява да направи състояние, а други все още живеят от заплата до заплата? Късмет, ще кажеш. Но в действителност те просто имат различно мислене. Дори днес на всички, живеещи на Земята, да се дават еднакви пари, утре на някои няма да им остане нищо, а на други само ще увеличат капитала си. Ето 8 важни разлики в мисленето между богати и бедни хора, които трябва да имате предвид, ако искате да промените финансовото си състояние.

1. Бедните хора се смущават да кажат, че цената на нещо е твърде висока

След като влезе по п
огрешка в скъп магазин, беден човек ще се преструва, че може да си позволи това нещо, само че не му подхожда: по стил, цвят, размерна мрежа. Но богатият няма да излъже, че е бил малко изненадан от цената, и ще каже на глас: „Имате ли нещо малко по-скъпо“.

2. Бедните винаги са готови да дадат пари на заем, а богатите не бързат да се разделят със средствата си

Богатите знаят цената на парите и ще се съгласят с молбата на приятелка да ги плати в кафене само при условие, че скоро ще преведе сумата, която липсва, за да плати сметката. 

Изхвърлянето на пари наляво и надясно определено не е в стила на истински богатите хора.

3. Богатите не правят услуги само защото искат да бъдат добри за всички

За тях техните интереси са над всичко. И ако, за да си починат, трябва да откажат да направят някаква услуга, тогава няма да изпитват угризения на съвестта. Това е здравословен егоизъм, защото можете да останете скъпи за всеки, но да загубите потенциала си, изпълнявайки безкрайните искания на другите.

4. Богатите знаят как да си почиват

Не че могат да си позволят най-скъпите курорти. Говорим за ежедневни радости: да си сам, да се излежаваш във вана с ароматна пяна или да четеш книга след тежък работен ден. Такава почивка не е достъпна за бедните: струва му се, че се бърка, така че след работа, без дори да усеща краката си, започва да чисти, глади, пере. И мечтае само за почивка. Не правете така! Трябва да се научите как да се възстановявате, за да се втурнете отново в битка утре.

5. Богатите инвестират в активи, а бедните в пасиви

Богатите, ако си купят нещо скъпо, мислят предварително: каква полза ще ми донесе? Те предпочитат да си купят апартамент, за да го отдадат под наем и да получават месечна печалба, отколкото да си купят скъпа кола, която след излизане от салона губи около 20% от стойността си.

6. Богатият човек отстоява позицията си дори в ежедневнието 

Представете си проста ситуация: дойдохте в магазина и поискахте 0,5 кг сирене. Продавачката вади парче, претегля го и казва: „Това е 0,8 кг. Ще го оставя ли?". Ако сте съгласни, въпреки че имате нужда само от 0,5, значи имате мислене на беден човек. Богатият ще ви помоли да премерите точно толкова, колкото му трябва. Разбира се, не бива да го довеждате до абсурд и е странно да вдигате скандал, ако парченце излезе с 10 грама повече, но в по-значими ситуации трябва да отстоявате позицията си докрай.

7. Бедните се утешават с неуспехите на другите, а богатите търсят възможности да подобрят живота си

Какво обичат да правят повечето българи, когато се срещат с близки приятели? Така е, да се оплакват от живота, да се карат на властта и накрая да се стигне  до извода: да, всички живеят така! И това не е всичко. Тези, които искат, търсят начини да решат проблемите си и да живеят по-добре от другите.

8. Бедните обичат да се показват

Изненадващо, бедните много обичат да харчат огромни суми за показен лукс: организират празник за рожден ден, купуват неща, които не могат да си позволят, и правят сватба за 200 души. Докато богатите могат лесно да правят приятелски събирания с близки приятели с торта и чай. А статусните неща се купуват само с увереността, че няма да им се наложи да теглят заем или да се задължават.

Финални думи, касаещи разликите между бедни и богати

Надяваме се, че сте видяли и усетили разликата между бедни и богати,както и, че статията Ви е била интересна. Можем да кажем още, че бедните не следят разходите си, действат хаотично, докато богатите следят всяко изхарчено евро. 
Отиват в магазина без конкретен списък за пазаруване и вземат това, което искат в момента. В същото време те не анализират за какво е изразходван бюджетът им. 

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.