Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Планиране и управление на семеен бюджет

Управление на семеен бюджет В нашето обкръжение  има хора с различни доходи. Някои от тях - моите колеги - получават 1 000 евро на месец, др...


Управление на семеен бюджет

В нашето обкръжение  има хора с различни доходи. Някои от тях - моите колеги - получават 1 000 евро на месец, други са успешни предприемачи с доход от 100  000 и повече евро. Обединява ги едно – никога нямат пари за големи покупки и почивки, а имат по няколко заема.

В моето семейство е различно. С месечен доход значително по-малък от 2000 евро пътуваме два пъти годишно и активно инвестираме излишъка. И всичко това благодарение на счетоводството на личните финанси.

В статията ще  разберете как семейният бюджет може да помогне при решаването на финансови проблеми. Ще ви научим как да сортирате приходите и разходите си. Ще ви покажем  достъпни начини за управление на семеен бюджет.


Приятно четене!


Какво е семеен бюджет и защо е необходимо подобно бюджетиране?

Всяко семейство трябва да има мечта: да пътува и да изследва света, да даде добро образование на децата, да построи нова къща или да си купи апартамент, кола, вила. Сигурно всеки мечтае да може да си позволи повече при пенсиониране, отколкото държавните надбавки позволяват. Но за едно семейство мечтата се превръща в реалност, докато другото няма пари да покрие основните си нужди.

Време е да запретнете ръкави! Във вашето семейство трябва да поемете контрола Вие, читателите на Bedenbogat.com. Много е важно  да реализирае всички планове, така че семейството винаги трябва да Ви помага,  да има  уважително отношение към парите. 

Добре е да премахнете от речника си изрази като „Щастието не е в парите“, „Не бяхме богати, няма какво да започнем“. Планирането, отчитането и контрола биха ви позволили да създадете предпазна възглавница, да почиватее на море всяка година и да започнете  да събирате инвестиционен портфейл.


Ако човек редовно изостава в месечните разходи, не може да отговори на въпроса колко харчи на месец и вземе заем за голяма покупка, той може да не знае как да управлява финансите си. И парите започват да го управляват. 

Семеен бюджет ще помогне за обръщане на вълната.


Семейният бюджет е финансов документ, в който се описват приходите и разходите на семейството. Помага да вземете предвид и контролирате личните финанси, да планирате и постигнете финансовите си цели.

Видове семеен бюджет и семейно бюджетиране


Съвместно бюджетиране. Преди ерата на банковите карти, масовото явление бе - двамата в семейството носят заплата, поставят я на специално място и от там се черпят пари, както за разходи, така и за забавление. Трудно се контролират пари, когато са пред очите ни, но въпреки всичко, добре подготвените финансово хора, успяваха да спестяват. Контролирането на семейните доходи е много важно за спестяване. Условно съвместно бюджетиране. Когато всички приходи започнаха да се стичат към банкови карти, повечето почувстваха комфорт. Спряха да се контролират приходите и разходите. По-рядко се ходи до ATM, което позволява една идея по-добро спестяване. 

Сега всички пари са по банкови карти, но трябва да сме наясно с ежедневните, месечните и годишните приходи и разходи. Хубаво е да провеждате семеен съвет, например веднъж на тримесечие и да дискутирате бъдещи покупки, пътувания, мечти и желания.


Разделен бюджет. От опита знаем, че този бюджетен вариант е често срещан. Това означава, че съпругът има свои пари, жената има свои. Съпрузите се договарят кой от тях какви разходи ще плаща. С този тим семейно бюджетиране, контролът и планирането са възможни само в рамките на личния бюджет.

Еднолично бюджетиране. Възможно е в семейства, където единият от съпрузите печели и напълно контролира другия. Или семейството се състои от един възрастен, например, самотна майка или самотен баща. В този случай, който печели, е главен финансов управител на паричните средства.

Два важни метода за спестяване на семейния бюджет

Ето и два метода, чрез които можете да повишите спестяваните средства и да си позволите мечтаните почивки, инвестиции и други харчове.
Метод 1 - хартиен вариант. Най-достъпният начин, но и най-неудобният. Опитайте с него.  Всеки ден записвайте  разходите в колона, а в края на месеца анализирайте изхарченото и приходите. 

Метод 2 - Excel и Google Sheets. Електронните таблици са бързи и удобни. Можете да персонализирате елементите на приходите и разходите, да подчертаете необходимите параметри с цвят. Използвайки формули, програмата автоматично ще изчисли резултатите, след което целият процес ще отнеме 2-3 минути на ден. Недостатъкът на Excel е, че трябва да запазвате промените всеки път. Google Таблици прави това автоматично в облака.

Естествено, има и мощни инструменти, които позволяват добро бюджетиране, но трябва да знаете, че съществуват няколко основни принципа, чрез които да бъдете на плюс всеки месец, а именно:
1. Бъдете финансово дисциплиниран
2. Не правете спонтанни покупки
3. Правете дългосочни и краткосрочни планове
4. Планувайте почивката и заделяйте средства за нея отделно от разходите  и приходите.
5. Четете сайтове като bedenbogat.com, тъй като чрез тях ще получите много полезни съвети, както за финанси, така и за лични и професионални успехи.

Надяваме се, че статията ви е харесала! Ако това е така, то Ви молим да я споделите с приятели!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.