Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Правила за поведение, които ще опростят комуникацията с колегите

Правила за поведение, които ще опростят комуникацията с колегите Често може да се чувствате неудобно на работното място, защото имате лоши у...



Правила за поведение, които ще опростят комуникацията с колегите

Често може да се чувствате неудобно на работното място, защото имате лоши условия на труд, ниско възнаграждение  или груб шеф. С други думи, имате известни трудности в общуването с колегите си. Не подценявайте мащаба на проблема - прекарвате по-голямата част от деня си до тези хора и вашето взаимодействие. Ето защо трябва да намалите нивата на стрес и да спрете да се тревожите твърде много за проблеми, повечето от които са пресилени. 
Екипът на bedenbogat.com събрахме няколко правила за поведение, които значително ще опростят комуникацията ви с колегите. 

Не се опитвайте да избягвате комуникацията!

Ако ви е трудно да се свържете с колеги или разбирате, че комуникацията ви от първите дни не се е получила по неизвестни за вас причини, най-лошото, което можете да направите в тази ситуация, е да се опитате да избегнете взаимодействието с тях. Тази стратегия няма да доведе до нищо добро – лошите отношения само ще се влошат, а вие ще продължите да изпитвате безпокойство и постоянен стрес. Опитайте се да направите промени във вашето взаимодействие: спрете да избягвате разговорите, бъдете по-дружелюбни, не се колебайте да споделяте истории за живота си с колеги или да обменяте шеги. Най-трудното нещо във всичко е да започнете. След няколко диалога ще разберете, че вашите колеги са прекрасни хора, които се отнасят добре с вас и ще се уверите, че и за тях ще бъде радост, да общуват с Вас.

Не се опитвайте да угодите на всяка цена


Колкото повече се опитвате да угодите на колегите си, толкова повече ще се появи обратният ефект. Вместо да спечелите доверието им и да се присъедините към екипа, вие рискувате да спечелите репутация на човек, който е готов да се откаже от своята индивидуалност, от мнението си в името на добрите отношения със себе си. Бъдете себе си и тогава хората ще бъдат привлечени към вас, дори само защото ще уважават вас и вашата смелост. 

Не мислете, че знаете мислите на колегите за вас


Ако започнете да задълбавате в мотивите на поведението на другите, можете да разберете, че техните думи и действия нямат нищо общо с вас. Колегите ви имат свои проблеми в личния живот, има лоши дни, в които някой ги е докоснал до бързината, има моменти, в които се чувстват зле. Фактът, че не ви поздравиха, не ви се усмихнаха, когато се срещнаха, или не поддържаха разговора, означава, че човекът не е в настроение и трябва да бъде оставен за известно време сам.

Не се опитвайте да създавате приятели или семейство с колеги - бъдете професионалисти

Колегите са хората, с които работите, а не вашите приятели или членове на семейството. Дори ако компанията често нарича екипа семейство и ви насърчава всички да общувате помежду си възможно най-често, не бива да надхвърляте определени граници. Не се опитвайте да бъдете откровени, когато усетите, че не искате да споделите нещо с колеги. Това не са твои проблеми и не си последната надежда на човек. По възможност трябва да решавате проблемите си сами, без да разчитате на екипа и без да се криете зад приятелските отношения.

Спазвайте личните граници


Трябва да зададете лични граници в общуването не само с непознати или такива, с които се виждате изключително рядко, но и с вашите колеги. Това е особено важно, ако сте човек, който винаги е готов да помогне, да изслуша, да даде съвет, да се поддаде на чувство на съжаление или вина и т. н. Винаги, когато се свърже с вас с някаква молба, помнете личните си граници. Не е нужно да жертвате своето време, енергия, емоционални ресурси, здраве и планове, за да получи другият човек това, което иска. Напротив, помислете преди всичко за себе си и как да направите престоя си в работния екип комфортен.

Спрете да приемате критиката присърце 


Някои хора обичат да критикуват другите и не виждат нищо лошо в това. Освен това те може дори да не обърнат внимание на вашата реакция. Така че вместо да се обиждате от тях, да приемате думите им присърце, опитайте се да игнорирате забележките. Освен това само малка част от тях наистина могат да ви помогнат да станете по-добри, да изведете работата си на ново ниво или да забележите някои недостатъци в плана. Ако колега ви критикува, благодарете му за мнението и просто не се спирайте на това, което сте чули, ако сте сигурни, че правите всичко както трябва.

Спрете да се конкурирате с колегите си 


За да улесните взаимодействието си с колегите, първо се отървете от постоянното желание да се конкурирате с тях. За да сте уверени в себе си и в способностите си, да докажете на шефа си, че сте добър служител или да се убедите в собствената си значимост за компанията, не е нужно да изпреварвате никого. Единственият човек, с когото можете да се състезавате в каквото и да е, сте вие ​​самите. Опитайте се да бъдете по-добри от вчерашната си версия и ще постигнете успеха, който желаете. И интензивността на страстите, които ще изчезнат веднага щом спрете да се състезавате с колегите си, ще ви позволи за да избегне ненужен стрес. Научете се да виждате в колегите си същите хора като вас. Вашите колеги имат същите проблеми, с които се сблъсквате и вие, те също имат семейство, периодично закъсняват за работа, притесняват се от внезапни трудности, карат се с клиенти, разочароват шефовете си и т.н. 

Научете се да виждате колегите си като хора, същите  като вас


Научете се да ги виждате като обикновени хора, които не се различават от вас, и ще ви стане много по-лесно да общувате с тях. Ще спрете да се тревожите за грешките си, да се опитвате да бъдете перфектни, да се биете за всяка злоупотребена дума или нелеп жест.

Бъдете част от екипа


Ходете на обяд с колегите си, посещавайте корпоративни партита, не отказвайте покана да отпразнувате заедно нечие повишение или рожден ден. Всичко това обединява хората и им помага да се чувстват комфортно. В неформална обстановка можете да опознаете колегите си от съвсем нова гледна точка и да се отървете от бариерите в общуването с тях.

Надяваме се, че съветите ще Ви помогнат да подобрите работната среда, а това несъмнено ще доведе до по-добра продуктивност, позитивно настроение на работното място, без значение, дали се касае в офис, или цех за производство, и ще видите, че позитивното води до по-приятни мигове.
Ако статията Ви е допаднала, то ще се радваме да я споделите, дори с колеги. Колкото повече хора я проечат, толкова повече щастливи служители ще има, а стресът, той ще бъде намален значително!


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.