Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

5 умения, които ще ви помогнат да се адаптирате към всякакви промени в живота

Как да се адаптирате към всякакви промени в живота Една от тайните на успеха, за която незаслужено малко се говори, е способността да се ада...

Как да се адаптирате към всякакви промени в живота


Една от тайните на успеха, за която незаслужено малко се говори, е способността да се адаптирате към всякакви промени, които се случват в живота ви. Не винаги можете по някакъв начин да повлияете на обстоятелствата, да промените средата, която ви кара да се чувствате неудобно, или да отстраните проблема. Но все пак във вашата сила е да извлечете някаква полза специално за себе си от ситуацията. И адаптивността или, както още се нарича, адаптивността и гъвкавостта ще ви помогнат в това. Промените в живота ви са неизбежни, но само вие избирате как да реагирате на тях - седнете , оплаквайки се от това, което не ви подхожда, или се опитайте да промените възприятието си и да се адаптирате към новите условия. Дори и да не ви доставя удоволствие и да не подобри ситуацията сега, може да сте в печеливша позиция в дългосрочен план. Адаптивността не е едно умение, а по-скоро цял набор от тях. И те водят до резултата, като работят не отделно един от друг, а само заедно. Събрахме няколко умения, които ще ви помогнат да се приспособите към почти всяка промяна в живота си. 


1. Комуникативни умения

Вероятно  едно от най-важните адаптивни умения, които ще ви помогнат да се адаптирате към всичко, е способността да изграждате комуникация с други хора. Ако успеете да намерите общ език с човек, да изградите поверителен диалог с него и да постигнете компромис, който да устройва и двама ви, е много вероятно да излезете победител от почти всяка ситуация. 

Комуникационните умения могат да се развият, ако наистина искате. Не бъдете твърде принципни в отношенията с хората около вас и винаги помнете, че всеки човек вижда един и същ проблем от различни ъгли. Опитайте се да не бързате със заключенията, не бъдете категорични, не поставяйте мнението си над всичко. Започнете поне с тези основи и ще видите колко по-лесно ще ви стане да живеете.

2. Организационни навици и умения

Организационните умения ви помагат да планирате и структурирате задачите ефективно. Може дори да не подозирате, че притежавате такива способности, докато в живота ви не възникне ситуация, в която да ги проявите. Зависи колко сте организирани, колко лесно или, напротив, трудно ще ви бъде. Ако имате организационни умения, тогава можете да спестите своето и на другите време, да систематизирате работния процес, да структурирате информация и да увеличите производителността. Между другото, тези умения не са вродени и ако желаете, можете да ги надстроите, като по този начин  ще можете да увеличите способността си да се адаптирате.

3. Развито стратегическо мислене

Няма да можете бързо да се адаптирате към внезапни промени и да обърнете ситуацията в своя полза, ако нямате развито стратегическо мислене. Това е едно от най-необходимите  умения за съвременния човек. Ако не виждате крайната цел  на усилията си, тогава можете да се заблудите и да пропилеете своите сили, време и пари. Затова трябва да признаете, че е по-добре да работите върху мисленето си и да се научите да гледате на нещата по нов начин, отколкото постоянно да се тревожите за пропуснати възможности. Развийте това умение и ще спрете да се страхувате от промяната и да се съмнявате в себе си.

4. Работа в екип

Много от Вас знаят, че в България работата в екип куца. Нещата не са добри! В развитите страни, още от най-ранна детска възраст се задават задачи, именно за да може децата да работят в екип. Тук, у нас,  нещата вървят към прогрес, но бавно.
Способност да работите в екип - за да се адаптирате към всякакви житейски обстоятелства, за вас е жизненоважно да се научите как да работите в екип. Не винаги имате възможност да правите нещата сами и това не винаги е най-добрият вариант. Понякога е много по-изгодно да се обедините с приятел. Но ако не можете да правите компромис, да делегирате, да слушате мненията на други хора и да вярвате на другите, ще ви бъде изключително трудно да взаимодействате с останалата част от екипа. А това от своя страна може да повлияе негативно на резултата от вашата работа.

5. Възможността да искате помощ, когато това е необходимо


Задайте си въпрос: когато се сблъскате с трудности, които не можете да преодолеете сами, молите ли хората около вас за помощ или предпочитате да останете насаме с проблемите си? Ако знаете как да признаете, че не можете да се справите сами и сте готови да приемете подкрепа отвън, това е полезно умение, което ще ви помогне да се адаптирате по-лесно и по-добре.

Способността да се иска помощ често се подценява: може да си помислите, че това е проява на слабост, която е осъдена от обществото. Всъщност взаимопомощта е основата на едно цивилизовано общество. Ако имате здраво самочувствие, можете лесно да помолите друг човек да ви даде време, за да помогнете за решаването на проблема ви със съвет или друго действие.

Финални думи

От изложените пет умения, които споделихме с вас по-горе, считаме, че можете значително да подобрите ежедневието си, ако им обърнете сериозно вимание и се вслушате в съветите на Bedenbogat.com.
Не само, че ще подобрите общуването с приятели, партньори, но и по-лесно ще можете да развивате успешен бизнес.


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.