Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Борбата за клиенти: как да привлечем и задържим посетители в заведението, което управляваме?

Как да спечелите доверието на посетителите в заведение, ресторант, бар. Полезни съвети от експерти! Днес, през 2022 година много заведения с...

Как да спечелите доверието на посетителите в заведение, ресторант, бар. Полезни съвети от експерти!

Днес, през 2022 година много заведения са на ръба на оцеляването. Често се получава така, че сметките за ток, разходите за наем, заплата, оборудване в кухнята, продуктите да изяждат целия оборот и да не остава никаква печалба.

Борете се за клиента: привличайте го и направете всичко възможно да го задържите, да го накарате да Ви посети отново! 

Когато отворите ресторант, бар, кафене или снек-бар, вие сте обмислили всичко до най-малкия детайл: наели сте и сте обзавели добре помещението, разположили сте професионалното готварско обзавеждане, масите и столовете, както и сте оборудвали бара, закупили сте  най-пресните продукти и сте съсставили оригинално меню. Но, за съжаление, за да стане вашата институция печеливша, липсва най-важното - клиенти, които биха оценили цялата работа, която сте свършили. 

Как да намерите подходящи клиенти за Вашето заведение

Как да популяризирате ресторант? 

Дори ако имате най-добрата кухня в града под ръководството на опитен готвач, очарователни сервитьори и уютна атмосфера, това не ви гарантира дори половината от присъствието, изчислено на хартия. Освен това дори най-ниските цени в района няма да могат да привлекат очаквания поток от клиенти към вас, просто защото клиентите вероятно не знаят за това, че сте отворили. Разказването на приятели и семейство за ресторант, който се отваря, методът "от уста на уста" е удачно решение за старт,  за да разпространите информацията за страхотни вечери и изискани вина из града. 

За заведенията за обществено хранене (както за новооткрити, така и за отдавна утвърдени) промоцията е не по-малко важен компонент на успеха от доброто меню, квалифициран персонал и висококачествено кухненско оборудване. В ресторантьорството има доста сериозна конкуренция, така че трябва по някакъв начин да се откроите сред многото подобни заведения, да намерите „своите“ клиенти и да ги направите постоянни.

Техниките, използвани при популяризирането на ресторант, не са се променили фундаментално, вероятно от Средновековието: трябва да стимулираме потребителя, който иска „хляб и зрелище“, да направите така, че да остане доволен, сит, при това не на изключително висока цена, дори е добре да помислите и за нещо безплатон, ако щете дори бонбонка, успоредно с менюто.

Има много различни методи за това, но първото нещо, за което трябва да се погрижите, е да разпространите информацията за уникалността на вашия бизнес, така че възможно най-много хора да знаят за него. Тоест, колкото и банално да звучи, трябва да започнете с компетентна реклама.

Разкажете на клиентите за Вас, за това, как сте отворити ресторанта! 

Преди да започнете рекламна кампания, трябва да си зададете основния въпрос: кой е вашият клиент? Къде живее и работи, какви са неговите доходи, хобита и желания. Това ще ви помогне да определите правилно кои методи и източници на информация да се съсредоточите и каква информация искате да предадете на хората за вашето заведение. Ще постигнете максимален ефект, ако се опитате да достигнете до най-голямата аудитория, но трябва да изчислите бюджетните възможности.


ОТ УСТА НА УСТА вече беше споменато по-горе - това не е най-ефективната реклама, но не изисква почти никакви разходи и усилия. Необходимо е вашите служители, роднини, приятели и познати да са наясно с последните събития, промоции, дейности, които се провеждат във вашата институция и от своя страна да разказват за тях на своя кръг от приятели. С всички недостатъци този метод е добър, защото хората са склонни да се доверяват на своята среда много повече, отколкото на източници на трети страни.

ЛИСТОВКИ И РЕКЛАМИ, залепени в областта и разпръснати в пощенските кутии, са по-ефективен и масов начин, макар и не безплатен. Можете да ги оставите в близките магазини и офиси, като предварително сте се договорили със собствениците. Между другото, маркетолозите имат теория, според която в радиус от 200-300 метра около заведението потенциалните клиенти работят (офиси и т.н.), а в радиус от 2-3 километра живеят (апартаменти и къщи ). По-нататъшното разпространение на вашите брошури и съобщения няма особен смисъл, освен може би на местата на потенциално „вашата“ аудитория.

ИНТЕРНЕТ РЕКЛАМА- къде без рекламата в Интернет ?! Създаването и популяризирането на вашия собствен сайт в идеалния случай трябва да се извърши още на етапа на ремонт на помещенията. Социалните мрежи предоставят отлична възможност - регистрирайте своето заведение, когато е възможно, постоянно актуализирайте информация, отговаряйте на отзиви.

Обърнете специално внимание на Google Local Business.  Колкото и да е странно, дори масовото изпращане до бази данни работи - така нареченият "спам", който, както се смята, никой не приема на сериозно.

РЕКЛАМА НА ЖИВО. Уличните промотьори са също добър начин да говорите за вашето откритие или някаква специална промоция. Красивите момичета в униформи или хора в луксозни костюми, които хвалят вашата кухня и раздават подходящи листовки, са достатъчно мощни, за да привлекат клиенти. Използвайки го, трябва да избягвате наемането на „случайни“ хора със съмнителен външен вид. Освен това е важно да изберете правилното време и място за подобни действия.

ПРЕСАТА и другите медии са скъпи, но си заслужават. Тук отново е важно насочването към конкретна клиентела: ако имате бирария, в която се провеждат концерти на хеви метъл банди, тогава няма много смисъл да публикувате реклами в женско списание. Но при правилния избор на целева аудитория, работата с медиите може да бъде най-ефективната стратегия, а ефектът ще бъде видим още в първите дни след публикуването.

Как да привлечем и задържим клиенти?

И така, светът научи за съществуването на вашето заведение. Какво още трябва да се направи, за да привлечете клиент и да го задържите, правейки го редовен посетител? В допълнение към незаменимите компоненти (качествено обслужване и добра кухня), не можете без специални промоции, които можете да измислите с невероятно количество. Ще споделим с вас само основните идеи, които можете лесно да развиете, като се започне от концепцията на вашата институция и нейната целева аудитория.

HAPPY HOUR е изпитана във времето класика в промоцията на ресторанти. В определени часове от деня избирате няколко часа, през които определени ястия или напитки се предлагат с отстъпка. Логиката е проста: посетител, привлечен например от евтини напитки и закуски, може да остане и да опита  ястие, което е качествено, но и една идея по-скъпо. Тук също много зависи от това колко му харесва във вашата институция - може би той ще започне редовно да посещава Вашето заведение, особено, ако работи на съседната пресечка.

БИЗНЕС ОБЯД  е една от формите на „щастливи часове“: това е не само за привличане на допълнителен приток от посетители, но и добър начин за задържане на редовни клиенти. Същността на метода е, че в делничните дни в обедно време (обикновено от 12 до 16 часа) се предлага комплексен обяд на намалена цена. Тъй като на всеки се сервира стандартно меню, обслужването е бързо - удобно е за клиента и е от полза за собственика. Освен това участниците в бизнес обедите често идват вечер и през уикендите на обичайното си място.


ДВЕ НА ЦЕНАТА НА ЕДНО е метод, който се използва широко в много области на общественото хранене и търговията. Посетител, който поръча един коктейл или бира, получава втората порция безплатно. Или третото – в зависимост от политиката на институцията. Може да е друг продукт. Уловката е, че обикновено за такава промоция се избират евтини храни и напитки. И клиентът, отново, свиква с институцията и харчи там много повече, отколкото му е първоначално е планирал. Тези промоции са перфектно съчетани с щастливи часове. Например: „От 17 до 19 ч. получавате безплатни пилешки хапки, ако поръчате две бири“.

ПОДАРЪК ОТ ЗАВЕДЕНИЕТО също е популярна вариация на тема предишни промоции. На клиента обикновено се представят запомнящи се сувенирни продукти, за предпочитане полезни и приятни: запалки, кибрит, химикалки, очила и др. Оптимално би било сувенирите да имат вашето лого, адрес и контакти. Такива неща служат като допълнителна реклама, а понякога и доста издръжливи.

BUFFET е ефективен начин за привличане на клиенти и увеличаване на продажбите. Промоциите в стил „Яжте колкото можете“ също могат да бъдат обявени за определени дни или часове. Вярно е, че за това може да се нуждаете от допълнително оборудване - мобилни салатни барове, които през останалото време можете да отнесете в задните стаи. Това е много ефективен метод, който бързо изплаща инвестицията в оборудване и започва да печели заедно с редовна клиентела.

HOLDING EVENTS е страхотна реклама. Концерт, изпълнение на художник или писател, караоке вечер - основното е, че отговаря на вашия формат и не плаши съществуващите редовни клиенти. Събитията, на които може да присъства цялото семейство, сега са много популярни: за това е наложително програмата да е предназначена за деца. Можете да им осигурите всякакви специални ястия или подаръци.

ШОУ ИЗКУСТВОТО НА ГОТВАЧА е идеалното шоу за гостите. Едно е да почерпите посетителите с ново авторско ястие, а съвсем друго е да ги оставите да видят със собствените си очи „вълшебния процес“ на създаване на кулинарен шедьовър. Това няма да е проблем, ако разполагате с подходящо професионално оборудване - например конвектомат, който може да се изнесе в залата: процедурата на готвене ще изглежда изключително впечатляваща.

КАРТА ЗА ОТСТЪПКА е по-подходящ начин за задържане на постоянна клиентела, отколкото за привличане на нова. Което обаче не е от по-малко значение. Отстъпката е валидна само в определени дни от седмицата. В много ресторанти тази опция също се използва успешно: редовен клиент се храни безплатно на рождения си ден - очевидната полза е, че той едва ли ще дойде да отпразнува празника си сам. Освен това можете да събирате база данни с телефонни номера и имейл адреси на притежателите на карти за отстъпка и да им изпращате съобщения за нови промоции и нови оферти.

Финавни думи, касаещи подборът и задържането на клиенти, както и привличането на нови посетители

Собственикът на модерно заведение за обществено хранене трябва непрекъснато да бъде нащрек – само така може да се привличат нови и да се задържат редовни клиенти. Изпитаната във времето техника за популяризиране работи, но оригиналните идеи винаги са за предпочитане. Например, известно е, че повечето посетители предпочитат оживени места - в очите на хората това е показател за престиж, популярност, в които искат да участват. Такова „възраждане” може да се имитира до известна степен.

Ако имате много голяма трапезария, можете да я разделите с прегради, така че да не се забелязват очевидни празнини: тогава на госта ще изглежда, че мястото е много претъпкано.
Периодично поставяйте скъпи престижни автомобили на паркинга - можете например да ги наемете.
Поканете знаменитост - музикант, спортист или политик; направете така, че информацията за него да "изтече" в пресата, можете да намекнете за това на редовни клиенти.
Можете да създадете впечатлението, че не е толкова лесно да резервирате маса във вашето заведение, но не и твърде трудно, в противен случай можете да изплашите клиента.
В тази статия не споменахме дори една десета от различните начини за популяризиране на заведение - фантазирайте, изучавайте успешния опит на други ресторантьори, комбинирайте различни методи, без да спирате дотук. Това е непрекъснат процес, който ще ви накара клиенти, които желаят да резервират маси две седмици предварително,  да се редят на опашка в бара... и да го правят редовно.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.