Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Влудяват ли Ви социалните мрежи? Как да разберете, че прекалявате и трябва да вземете мерки ...

ДИГИТАЛНА ЧУМА - СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Как да разберете, че имате пристрастяване към социалните мрежи, както  и струва ли си да се лекувате? Как...

ДИГИТАЛНА ЧУМА - СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Как да разберете, че имате пристрастяване към социалните мрежи, както  и струва ли си да се лекувате?

Какво да правите, ако прекарвате повече от пет часа на ден зад мобилно устройство, коментирайки, реагирайки на сторита, споделяйки съдържание в социалните мрежи?

Как социалните медии ни подлудяват?

Всички чакаме дигитална психоза. И фактът, че един рекламен пост за семейство Кардашиян струва поне милион долара, има пряко отношение към това.

Събуждате се с телефона в ръка. Превъртане през емисии в социалните мрежи, докато си миете зъбите, бръснете, стоите в трафик. През работния ден се разсейвате от известия и месинджъри, а до вечерта започвате сами да публикувате нещо. И сега вече сте пет часа на ден – средното за света – прекарвате заровени в екрана на смартфон. За 26% от човечеството тази цифра е достигнала седем часа.

Според статистиката човек прекарва половината от екранното време в социални мрежи и месинджъри. Дори и да са по 2,5 часа на ден, за един месец те се събират до цели три дни, които сте убили, за да гледате знаменитости, да участвате в безсмислени анкети в истории, да коментирате чужди снимки от ваканцията и да се оплаквате от времето.

Това невинно отлагане е пагубно не само за времето ви, но и за психиката ви. Американският психолог Робърт Краут доказа, че има пряка връзка между депресията и времето, прекарано в интернет: колкото по-дълго си онлайн, толкова по-тъжен ставаш.

Социалните мрежи са не само източник на мемове и новини, но и стрес, завист, тормоз, синдром на загубена печалба (FoMO), причина за пристрастяване и страх. Платформите, които първоначално са били създадени за неограничена комуникация, мотивация и културен обмен, сега все повече водят до самоналожено социално изключване и личностни разстройства. Освен това, колкото по-млад е потребителят, толкова по-кратък е пътят му от регистрация в мрежата до регистрация в болницата.

През 2017 г. бяха публикувани резултатите от мащабно проучване, което изследва поведението на половин милион американски ученици за период от пет години. Оказа се, че през този период, на фона на нарастващото потапяне в социалните мрежи, симптомите на депресия при подрастващите започват да се появяват с 33% по-често, а суицидни тенденции - с цели 56%.

Историите за разрушителната сила на социалните мрежи обаче все още остават нещо като градска легенда – казват, че някой полудява заради фейсбук, но такива хора не сме виждали. „Всички психични заболявания могат да бъдат разделени на две групи: ендогенни, тоест възникващи от вътрешни причини, и екзогенни, причинени от външни фактори. Първата - шизофрения, биполярно разстройство и клинична депресия - социалните мрежи могат да влошат, но само ако човекът вече е бил болен, но болести от втората група могат да се развият дори при първоначално здрав потребител. Представяме Ви пет от най-популярните разстройства, получени след прекомерна употреба на социални мрежи...



Ето и някои от състоянията, в които можем да изпаднем, ползвайки прекалено много социалните мрежи:

Депресия

СИМПТОМИ

Изглежда, че имате много скучен живот в сравнение с приятелите ви във Facebook; Постоянно ли се разстройвате като четете коментарите на хейтърите? публикувате тъжни песни и черно-бели снимки с философски надписи; имаш цитат от Достоевски в статуса си.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?
Това разстройство, чиито основни характеристики се считат за лошо настроение, намалена работоспособност и загуба на чувство за удоволствие от живота.

КАК ВЛИЯЯТ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
Най-вероятно, преди депресията да ви удари, ще срещнете синдрома на пропуснатите печалби. Този синдром, известен още като FoMO, ви кара да се чувствате недостатъчно ангажирани с интересните и важни събития, които се случват през цялото време в живота на други хора. Това води до намаляване на самочувствието и засилване на симптомите на депресия и тревожност. И кой не се чувства тъжен, когато Кардашиан успяват да присъстват на всяко светско събитие и да печелят милион долара на публикация?

Обсесивно-компулсивното разстройство

СИМПТОМИ


Редовно препрочитате своите съобщения и коментари, редактирате ги и ги довеждате до идеала; наблюдавайте внимателно цветовата схема в Instagram, прекарвайте часове в обработка на снимки и създаване на оформления на вашите истории; с особено удоволствие сортирате снимки в албуми, а приятели в групи и с отвращение се отписвате от тези, които публикуват съдържание на случаен принцип, замърсявайки перфектната ви емисия.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?
Състояние или невроза, по време на която човек е преследван от натрапчиви мисли и мании, както и засилено желание за перфекционизъм. Това разстройство се характеризира с наличието на повтарящи се ритуали.

КАК ВЛИЯЯТ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
Проучванията показват, че хората с ОКР (а не говорим за Руския олимпийски комитет) използват смартфони по-често. Обновяването на емисията в социалните мрежи за тях е един от ритуалите, които облекчават нервността, но няма точно разбиране коя е причината и какво е следствието.

Параноя

СИМПТОМИ

Струва ви се, че в социалните мрежи сте следени отблизо, например, от вашите бивши, бъдещи, а може би и потенциални; Страхувате ли се от оценките? чат само в тайни чатове; скриване на геолокация; изтриване на диалози; поставяте в черен списък всеки непознат, който го харесва, и толкова много се съмнявате в публикациите си, че понякога ги изтривате веднага след публикуването.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?
Параноята не се счита за отделна болест, но измамните идеи за преследване придружават много отклонения.

КАК ВЛИЯТ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
Фактът, че вашите действия се оценяват от други потребители, може да доведе до страх от публични действия - социална фобия.

Зависимост

СИМПТОМИ

Проверявате своите емисии в социалните мрежи на всеки пет минути; постоянно изпращайте съобщения на някого и се ядосвайте, ако ви отговарят по-дълго от обикновено; през целия си живот излъчвате в истории и внимателно проследявате кой ги е гледал от началото до края и кой е изключил.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА
Обсесивна потребност, достигнала до изключителна степен, когато някакво желание се оказва по-силно от вас и вече не можете да си откажете изпълнението му.

КАК ВЛИЯЯТ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ
В основата на механизма на образуване на всяка зависимост е нарушение на системата за възнаграждение на мозъка. Невроните освобождават медиатори на удоволствието, когато мозъкът счита дадено събитие за важно. Колкото по-сериозно човек възприема своя виртуален живот, толкова по-важна за него е всяка реакция под формата на харесване или коментар, което предизвиква отделяне на невротрансмитери, а в същото време и усещане за удоволствие. Необходимата доза от това бръмчене нараства с времето и човекът започва да се стреми към все повече активност в социалната мрежа. Както всяка друга зависимост, пристрастяването към смартфона може значително да влоши качеството на живот. В напредналите случаи води до изолация, нарушено внимание и нарушения на съня.

Неконтролирани пристъпи на агресия

СИМПТОМИ
Със сигурност ще влезете във всеки спор в коментарите, защото някой греши в интернет, което означава, че трябва да бъде изведен на правилния път, а това е вашата мисия; обичате да критикувате публикациите на други хора и да търсите грешки в тях; информирате всички абонати за всеки ваш негативен житейски опит; рядко харесваш, защото почти всички чужди публикации и истории те дразнят, но продължаваш да ги гледаш.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?
Атаките на агресия са умишлено разрушително поведение, в резултат на което искате да нанесете морални или физически щети на хората: в идеалния случай да ги ударите в лицето или поне да ги унизите в коментарите.

КАК ВЛИЯЯТ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ?
Атаките на агресия могат да се появят при хора, склонни към разстройство на личността или психопатия. Сами по себе си такива заболявания не се появяват - те се развиват от детството под влияние на генетиката и възпитанието, но съдържанието на социалните мрежи може да се превърне в задействане - да провокира огнище, обостряне.

Препоръки при ползването на социални мрежи

Намалете употребата на социални мрежи - максимум до два часа на денонощие. Записвайте си, заложете го! Ще се почувствате по-свежи, жизнени и отпочинали.

Ако забележите някой от по-горните симтпоти, сериозно се замислете. Заменете времето, прекарано пред телефона с нещо интересно, любимо. Разхождайте се, събирайте се с приятели! Наложете си го като правило!

Преди всичко друго, споделете тази стаитя и с приятели и заедно започнете борбата с този проблем, който на този етап вероятно ви се струва несериозен, но във времето ще установите, че си е проблем!

Бъдете здрави!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.