Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как да запазите спестяванията си по време на инфлация

Къде да инвестираме пари по време на кризата Финансовите кризи са нормално явление ...  Те се случват от време на време във всяка икономика,...


Къде да инвестираме пари по време на кризата

Финансовите кризи са нормално явление ...  Те се случват от време на време във всяка икономика, където има кредити, и продължават от шест месеца до няколко години. През този период за обикновените хора е важно не толкова да се увеличават, колкото да спестяват средствата си, като инвестират в надеждните  активи. 



Какво да правим с парите по време на инфлация?

През последните години много се говори за наближаването на кризата сред финансистите. Но събитията от 2021 г. сериозно разпалиха страховете - затварянето на границите заради коронавируса, карантината във водещите световни икономики и други. В резултат на това стоковите и фондовите пазари се сринаха, валутите паднаха в цената. Българи масово се страхуват от безработицата и липсата на пари.


Експертите съветват да не се паникьосвате. Има шест прости съвета, които няма да ви позволят да загубите спестяванията си в случай на финансов колапс:

  1. Бъдете с парите. Ако не сте правили това преди, незабавно започнете да спестявате - трябва да имате на разположение поне шест месечни заплати. При безработица се заплащат необходимите неща от личния "стабилизационен фонд" - храна, комунални услуги, комуникации. Това ви позволява да оцелеете в трудни времена без ненужни действия и дългове.
  2. Допълвайте резервите си. Скрилището трябва да се попълва редовно. Ако вече сте формирали минимум, в допълнение към него заделяйте 10-15% от всяка заплата – тези пари трябва да ви стигат, за да останете на повърхността. И ако кризата не се случи, спестяванията могат да бъдат инвестирани изгодно (например в по-рискови и печеливши инструменти).
  3. Намалете разходите. Съвременното общество се нарича консуматорско общество. Ние наистина купуваме много необходими и ненужни неща под влияние на рекламата. Прости мерки - отчитане на разходите, бюджетиране, списък с желания - ще ви помогнат да спестите до една трета от месечния си доход. Не купувайте нищо импулсивно, бъдете разумни!
  4. Не вземайте заеми. Заемането на пари по време на криза е крайно нежелателно. Това важи особено за заемите в чуждестранна валута. Изчакайте по-добри времена!
  5. Рефинансиране на заеми. Рефинансирайте заема си при по-ниски лихви, стига това да е възможно. Ако имате по-изгодно предложение от друга банка, опитайте да смените настоящата си.
  6. Инвестирайте разумно. Парите не могат просто да се държат под възглавница или на карта, те трябва да се инвестират. В същото време не се поддавайте на импулси - формирайте стратегия, като вземете предвид вашите доходи и опитайте на други инвеститори.
Като цяло по време на криза спестяването е много важно. Следователно, трябва да се съсредоточите върху надеждността - изберете инвестиции, които гарантирано ще носят доход. Но има зависимост: колкото по-безопасна е инвестицията, толкова по-малко приходи ще получите от нея. Имайте това предвид тези съвети, когато избирате между инструменти с висок и нисък риск.


Къде да не инвестирате?


Няма еднозначно мнение какви инвестиции трябва да се избягват при криза: много зависи от вашата стратегия, ниво на доходи и тежестта на икономическата ситуация. Но активите по-долу имат значителни недостатъци:

Пари от депозити
Проблемът с депозитите е, че възвръщаемостта е много ниска. Ако избухне криза, лихвеният процент може да не покрие процента на инфлация. В резултат на това не само няма да печелите, но и да губите пари.

Вторият проблем е, че в криза е трудно да се избере надеждна банка. Ако банката фалира, парите от депозита не могат да бъдат върнати бързо.
Трето - ще трябва да платите данък върху доходите от депозит на по-висока стойност.
Четвърто, банките наскоро въведоха отрицателна лихва, или поне някои от тях, следователно не е много удачно да пазите парите на депозит. 

Но има и плюсове. Лесно е да управлявате депозити: достатъчно е да отворите сметка, за да получите пари по-късно. Друго предимство е, че депозитите до определена сума са застраховани от държавата, което означава, че в случай на неизпълнение на вложителя ще бъдат възстановени загубите.

Наличност
Да, акциите правят пари. Можете да закупите ценна книга в момент, когато котировките са паднали, след което да изчакате да поскъпне. В допълнение към покупката и продажбата, акциите получават доход от дивидент. В някои компании това е значително (например в нефтения и газовия сектор).

Минусът на акциите е високи рискове, неоправдани в ситуация на финансова и икономическа криза. За да търгувате успешно, трябва да разберете как работи фондовият пазар или да плащате големи пари на съветници и попечители. Но дори експертната поддръжка не гарантира приходи: опитни инвеститори успяват да загубят пари, да не говорим за начинаещи.

Валута
Нито един експерт няма да ви посъветва да спекулирате с колебанията на курса: валутният пазар е твърде нестабилен и рискован, за да правите пари на него. Поради резки колебания лесно ще загубите пари. Сега е твърде късно да купувате валута.

Друго нещо е да държите стабилизационния си фонд в чуждестранна валута. Доларът и еврото са двете основни световни резервни валути, подкрепени от икономиките на САЩ и ЕС. За да разнообразите запасите си, можете да закупите швейцарски франкове и японски йени - това също са стабилни валути.

В какво да инвестираме по време на криза?


В условията на криза експертите съветват да се инвестира в защитни активи. Най-доброто, ако портфолиото ще се състои от няколко надеждни инструмента наведнъж - така че рискът от загуба на спестявания е значително намален. За какви активи говорим?

Скъпоценни метали

На първо място става дума за златото. Този метал е търсен в периоди на политическа и икономическа нестабилност, тъй като изпълнява парична функция. Златото не може да бъде отпечатано, което означава, че не може да се обезцени като книжни пари. За частните инвеститори този метал е дългосрочна инвестиция. Финансистите съветват да инвестирате в злато за дълъг период от време - от пет години. Това просто ще ви позволи да играете на сигурно и да изчакате всяка криза.

Облигации

Акциите имат голям потенциал за поскъпване, но има и обратен ефект – в някои периоди те могат сериозно да потънат в цената. За да печелят пари на фондовия пазар, но с по-малък риск, инвеститорите предпочитат да инвестират поне част от парите си в облигации. Красотата на последния е в по-стабилна, предвидима цена.

Недвижими имоти

Трябва да закупите жилищни и търговски имоти с резерв за бъдещето. Да, по време на кризата цените на квадратен метър падат (слягането на пазара може да достигне 30%). Но недвижимите имоти имат огромен плюс - винаги са били, е и ще бъдат търсени. Следователно с изравняването на икономическата ситуация цените също ще вървят  нагоре.

Работеща стратегия за инвеститор е да инвестира в пика на кризата. Докато цените са ниски, започнете довършването на обекта за жилищни или търговски нужди. В бъдеще имотът може да бъде препродаден или отдаден под наем. Добре е инвеститорът да избере разумно местоположението на обекта – например в близост до метролинии, основни транспортни маршрути или в бързо развиващ се район.

Инвестиция в криптовалути
Да, няма как да пропуснем да споменем инвестицията в Биткойн, Етериум, Рипъл и други. Помислете сериозно да инвестирате една част от спестяванията си именно в криптовалути!

Къде другаде можете да инвестирате по време на криза?


Не е нужно да се ограничавате до финансови инструменти. Можете да инвестирате в знания и квалификация – активи, които винаги ще останат с вас. А кризата е и добра възможност да получите различна професия, да овладеете сродни области и просто да опитате нещо ново. Доходността на подобни инвестиции не може да бъде изчислена предварително, но крайната им полза може да надхвърли всички очаквания. Например, на фона на криза, опитайте:

Образование, компетенции, умения

Можете да отидете в университет, да намерите добри редовни или онлайн курсове. Заедно с таксата за обучение ще трябва да положите усилия: да четете литература, да слушате лекции, да изпълнявате задачи. Но след обучението ставате по-квалифицирани, което означава, че сте потенциално по-ценни за пазара на труда и можете да намерите работа от разстояние.

Можете да закупите онлайн проект, който да Ви носи пасивни доходи 

По време на криза дори обещаващите ресурси стават по-евтини. Ако такъв проект е на ниска цена, тогава след като кризата приключи, можете да спечелите прилични пари от него - например да популяризирате услуга за работа с клиенти или сайт за онлайн консултации.


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.