Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Информационна хигиена - съвети, чрез които да подобрите познанията си и да си спестите нервите

7 ИНФОРМАЦИОННИ СЪВЕТА ЗА ХИГИЕНА, КОИТО ВИ ПОМОГНАТ ДА СПАСИТЕ НЕРВИТЕ СИ Сега е изключително трудно време и ние сме твърде далеч от полити...



7 ИНФОРМАЦИОННИ СЪВЕТА ЗА ХИГИЕНА, КОИТО ВИ ПОМОГНАТ ДА СПАСИТЕ НЕРВИТЕ СИ

Сега е изключително трудно време и ние сме твърде далеч от политиката, за да коментираме по някакъв начин тези събития. Но можем да ви дадем няколко съвета относно хигиената на информацията, които ще ви помогнат да спестите нервите си. Разбира се, те няма да ви предпазят напълно от потока от дезинформация, който лети от всички страни, но ще ви позволят да не се връзвате на  всякаква информация в цифров вид.

Бъдете избирателни

В такива тежки времена отвсякъде, като гъби след дъжд, изникват различни публикации или дори отделни медии, за които не сте чували досега. Тези източници на информация изглеждат по-привлекателни от официалната пропаганда, от една страна, и от друга, тъй като представят информацията не толкова тромаво и шутливо. Този подход се харесва на мнозина, които са уморени да усвояват съдържание от официални източници. 

Бързаме да ви предупредим: подобни публики са дори по-лоши от това, от което вече сте натоварени, поне по отношение на влиянието на ума ви. Факт е, че в началото те вдъхват увереност с уж свободния си подход. Постепенно започва меко пълнене с пристрастна информация, за да се породят съмнения в стил „знаете ли, ние не се придържаме към нито една страна, но това вече е извън границата“ и т.н. Интензивността постепенно нараства и вие не забелязвате как започвате да вярвате на всичко, което ви се казва, защото тук, на единственото място, където първоначално са казали истината, те не могат да лъжат. Затова бъдете избирателни по отношение на източниците на информация. Не бързайте стремглаво към един нов източник, по-добре е да използвате тези, които работят от дълго време и които са възможно най-близки до неутралитет.

Не се поддавайте на паника и шум

Дори преди това много рационално мислещи хора с развито критично мислене се поддадоха на паника. В условия като сегашното е много лесно да изпаднеш в такова състояние, един мач е достатъчен да запали пламък, особено ако постоянно следиш новините и консумираш съдържание от една или друга гледна точка.

Ако усещате, че ще се отпуснете и паникьосвате или последвате друго силно заглавие, успокойте се, поемете дълбоко въздух и си помислете: това засяга ли ви, има ли дългосрочни перспективи? В условията на съвременната информационна война, където 90% от цялата информация е фалшификат с различна степен на обмисленост, най-вероятно това, което ви кара да се паникьосвате, не е реално или е силно преувеличено.

Сравнете множество гледни точки

Едно от най-важните неща при потреблението на съдържание е сравняването на множество гледни точки. Ако слушате само едната или другата страна, просто ще полудете. Рискувате да се превърнете в зомби или алармист, който само ще дразни другите. Така че свикнете да сравнявате няколко гледни точки. Да приемем, че сте видели информация, която наранява чувствата ви и ви предизвиква определени емоции. Проверете няколко пъти, като използвате източници от различни страни или медии, които остават неутрални. В този случай вместо емоции ще видите повече или по-малко правдоподобно описание на събитията.

Избягвайте крайните гледни точки

Както казахме по-горе, в сегашната ситуация е лесно да изпаднете в еуфория или паника. Ако слушате екстремни позиции, е изключително лесно да направите това, защото крайностите никога не са полезни.
Опитайте се да балансирате някъде по средата, в повече или по-малко неутрална позиция. Ако видите поток от емоции в текст или видеоклип, няма значение дали е похвала или злоупотреба, по-добре е незабавно да спрете да консумирате такова съдържание, в противен случай рискувате поне да се изнервите, ако гледната точка не съвпада с вашата или получаване на фалшиво чувство за еуфория.

Интересувайте се от тема, която не познавате

Проблемът на мнозинството е, че те не само не са потопени в темата, но дори нямат повърхностни представи за нея. Това води до факта, че такива хора лесно се заблуждават с пожелания или заливане на главите им с дезинформация.
Вашето оръжие срещу това е знанието. Ако не разбирате информацията, тогава не е нужно да слушате някакъв "експерт", вярвайки, че той няма да излъже и разказва всичко както е. Най-доброто нещо е да прочетете статия или книги, или да гледате видеоклипове по тази тема, публикувани много преди текущите събития и които за предпочитане ще бъдат представени от повечето неутрална страна, която няма интереси от една, че от друга гледна точка.

Лесно е да повярвате, че 2+2=5, ако преди не сте знаели, че е грешно. Но когато отговорът е известен и някой се опитва да ви докаже, че грешите, най-вероятно той се опитва да заблуди мозъците ви.

Включете критичното мислене и логиката

Постоянно ни заливат с информация, но логична ли е тя? Струва ли си да я четете? По-скоро не!
Хора, които са критични към всяка информация и използват такъв полезен инструмент като логическото мислене.

Започнете информационна гладна стачка 

В ситуации като тази всяка секунда се доставя дезинформация с тонове. Най-добрият начин да се справите с целия този поток е информационната гладна стачка. Опитайте се изобщо да не консумирате съдържание по тази тема, като се разсейвате от нещо друго.
Това е достатъчно лесно да се направи, ако погледнете заглавията не изцяло. Ако видите дума, която търсите, която не трябва да е там, нещо, което възбужда нервната ви система, преминете към следващата тема!
Да, може да изглежда инфантилно, сякаш запушвате ушите си и започвате да казвате „ла-ла-ла“, когато не искате да чуете информация, която е неприятна за вас, но обстоятелствата са много различни от нормалните и често изискват странни, и понякога дори глупаво изглеждащи решения. Но въпреки това те са ефективни, поне ако искате да запазите здравия си разум и да не изпускате нервите си.

За финал, кратка анкета:

 


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.