Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как добрият сън ви помага да бъдете успешни

Какво да напраите, за да подобрите съня си?  Как добрият сън ви помага да бъдете успешни? Ако искате да достигнете висоти, трябва да работит...

Какво да напраите, за да подобрите съня си?  Как добрият сън ви помага да бъдете успешни?

Ако искате да достигнете висоти, трябва да работите усилено. Но в същото време почивката не трябва да е по-малка. Учените сомнолози непрекъснато провеждат изследвания и показват как сънят влияе на човешкото тяло. В настоящата статия ще ви разкажем как здравият сън помага за постигане на успех.

Приятно четене! И не забравяйте да споделите публикацията с приятели!


Добрият сън подобрява външния вид


За да бъдете успешни, трябва да угодите на другите. Това е трудно постижимо за тези, които страдат от нарушения на съня. Сбръчканата кожа и синини под очите от липса на сън плашат, а не привличат. Учени от Англия в свое проучване установиха, че хората предпочитат да избягват сънения човек. Подсъзнателно изглежда не толкова общителен, уморен и болен. За да подобрите външния си вид и да не изплашите потенциалните събеседници, трябва да спите поне шест до осем часа. Оказва се, че не е за всеки. През последните няколко години българите започнаха да спят по-малко. Само половината от работещото население може да се похвали със здравословен сън.

Различни фактори пречат на човек да заспи, но независимо дали е стрес от преработка или възбудено състояние, това може да се пребори. 
Стрес, напрежение, преумора са само някои от причините за по-труден и неспокоен сън.

Повишава производителността 


Сънят има много функции, една от най-важните е обработката на информация. Той е добре отразен в теорията за синаптичната хомеостаза. Същността му е, че по време на будност човек постоянно получава нови данни. Това се случва поради образуването на невронни връзки. Но има достатъчно енергия за ограничен брой връзки, така че мозъкът филтрира излишъка по време на сън. Ако човек не спи, представянето му ще се влоши, новата информация ще се усвоява много по-зле. Изследването, публикувано в списание Trends in Neurosciences, описва връзката между съня и способността да се фокусира върху задачи. Ако човек е буден повече от необходимото, той се разсейва. Хората, лишени от сън, са по-склонни да правят грешки, според проучване.

Повишава физическата работоспособност


Резултатите на спортистите зависят не само от количеството и качеството на тренировките. Например при фигурното пързаляне участникът може да пързаля програмата си по-добре, ако преди това е спал достатъчно. 
Сънят се отразява на физическата работоспособност и на обикновените хора. Доказано е, че дори една безсънна нощ влошава походката на човек и се отразява на силата на захващане на предметите. Лишените от сън хора се ръководят по-зле от външни сигнали и не могат да влязат в ритъма. Това пряко се отразява на успеха в много професии. Актьор с разстройство на съня никога няма да изиграе ролята си безпроблемно, а служител във фабриката може да застраши живота си и живота на другите, ако заспи на работа.


Помага на имунитета 


Докато човек е болен, той не може да работи, да общува с хората и да функционира нормално. Всъщност той изпада от обикновения си живот и вече не може да се придвижи към успеха. С отслабена имунна система може да се случи твърде често подобно състояние. За да го подсилите, първо трябва да спите добре. Доказано е, че нарушаването на този процес води до развитие на редица сърдечно-съдови, ендокринни и вирусни заболявания.

По-успешни чрез здравословен сън


Здравословният сън увеличава шансовете за успех, защото човек може да работи и да не харчи ресурсите си за борба с вируси и инфекции.  Когато е нормален, човек е готов да покори всякакви върхове, включително да подобри финансовото си състояние, но най-важното, чрез добрият сън човек може да бъде по-здрав, изпълнен с енергия, по-позитивен.

И така, колко спят успешните? Богатите? По 6-7 часа на денонощие. Нали не си мислите, че ако се отдадете на прекалено спане, т.е. по цял ден в леглото, това ще Ви помогне на благосъстоянието? 

Хайде, споделете в коментар Вие по колко време спите на ден? Какви методи използвате, за по-спокоен сън?

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.