Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как най-бързо да изплатим кредитите ?

Как най-бързо да изплатим кредитите си и да станем независими от банки и финансови институции? Как да изплатим кредитите си по-бързо? Сле...




Как най-бързо да изплатим кредитите си и да станем независими от банки и финансови институции?



Как да изплатим кредитите си по-бързо? След получаване на заем следващата важна стъпка е изплащането на дълга. Кредитополучателят получава в ръцете си график за плащане, който се задължава да спазва напълно. Кредитът се погасява на месечни вноски. Най-често използваната анюитетна схема, при която всички плащания са еднакви по размер.

Детайлно анализиране на погасителния план - графици и срокове


При подписване на договор за заем кредитополучателят винаги получава в ръцете си погасителен план. Той отразява информация за това как да погасява заема, какъв размер на плащанията трябва да плаща клиентът на банката всеки месец. Това е важен документ, който може да се изучава и в онлайн банкирането, всеки банков кредитополучател получава достъп до него. Така че, ако сте загубили хартиената версия на документа, винаги има електронна.

Какво е отразено в графика за плащане:




  • месечна сума на плащането. Това е сумата, която трябва да предоставяте всеки месец в кредитна сметка. Ако не платите поне една стотинка, системата няма да може да отпише парите за изплащане на заема, ще има забавяне;
  • дата на месечно плащане. На тази дата парите вече трябва да са в сметката. Ако плащате по метод, който не изисква кредитиране в същия ден, винаги правете транзакцията предварително. Разберете колко пари ще отидат предварително;
  • състав на плащането. За всяко месечно плащане се изчислява колко отива за погасяване на лихвите и колко за затваряне на главния дълг. При анюитетна схема първите плащания почти изцяло се състоят от лихва. Всеки месец пропорциите се променят, лихвата за плащането става все по-малка;
  • сумата на непогасения дълг за всеки месец. Това е важен показател, именно тази сума клиентът трябва да внесе в сметката, за да закрие дълга предсрочно.
Извършване на месечни плащания
По-добре е да решите предварително по кой метод ще извършвате редовни плащания. Зависи колко преди датата на отписване, посочена в графика, могат да бъдат депозирани средства.

Начини на плащане:

в касата на банката кредитор, чрез нейните банкомати. Ако е възможно, по-добре е да използвате тази конкретна опция, парите ще отидат незабавно по кредитната сметка и няма да има комисионна;
чрез банки на трети страни: на каса, през терминали, онлайн банки. В този случай винаги се взема комисионна според тарифите на банката, като преводът може да отнеме 2-3 работни дни;
чрез поща. Това е възможен, но не препоръчителен метод. Парите могат да стигнат до сметката за 7 дни. Освен това се нуждаете от специална пощенска разписка, която не винаги се издава при подписване на договора;
чрез услуги на трети страни. 



Как да изплатите заем по-бързо


Много граждани вземат заеми за дълги периоди. Обикновените парични заеми могат да се издават от банките за 5-7 години. През този период финансовото състояние на кредитополучателя може да се промени към по-добро и той ще помисли как да изплати заема по-бързо.

Банките дават възможност за предсрочно затваряне на кредита. Преди това те предотвратяваха това по всякакъв възможен начин, тъй като по-бързото затваряне на заема беше неизгодно за тях. Те поставиха мораториуми, взеха комисионни за предсрочно изкупуване. Сега, според закона, гражданин може да кандидатства за предсрочно погасяване дори на следващия ден след издаване на заема, като за това не се предвиждат комисионни.

Частично погасяване на заем
Например, месечната ви вноска е 200 евро, но с течение на времето доходите ви се увеличават и можете да изплатите по-голям дълг, например 300 евро. В този случай, като направите увеличени плащания, можете да намалите надплащането и периода на връщане.

Опции за действие:

Ако планирате да плащате всеки път сума, надвишаваща основното плащане, трябва всеки път да пишете заявление за частично предсрочно погасяване.
Може би друг вариант би бил по-удобен за вас - да правите частично анулиране, например, веднъж на всеки шест месеца. Тоест, спестете същите „допълнителни“ пари на месец, натрупвайте ги и в резултат  за 6 месеца и ги изпратете за частично погасяване.
Еднократно частично изкупуване. Например, имате  сума, наподобяваща цената на кредита, от някаква сделка и можете да ги използвате, за да погасите задълженията си.

Всеки път, когато планирате да извършите частично закриване на заем, трябва предварително да напишете изявление до банката. Обикновено те се пишат най-малко 14 дни преди планираната дата на операцията.

След операцията са възможни два сценария. Първият е да намалите срока на кредита, като запазите размера на месечното плащане. Второто е да намалите размера на плащането, като запазите срока. Вторият вариант е по-изгоден за банките, затова най-често те го предлагат като единствен възможен.

При извършване на частично предсрочно затваряне всеки път, когато графикът за плащане се преначертава, следователно трябва да напишете заявление. В деня, посочен в него, кредитополучателят трябва да осигури декларираната сума по сметката, след което те се отписват. След това клиентът отново посещава банката, за да получи преиздаден график. Някои банки позволяват част от транзакциите да се извършват чрез онлайн банкиране.

Пълно предсрочно погасяване


Ако мислите как бързо да погасите заем, тогава най-бързият начин да се отървете от дълговите задължения е да изплатите напълно заема преди уговорената дата. Например, теглихте заем за 5 години, но след 3 години имате сума, която ще бъде достатъчна, за да затворите напълно заема.

При предсрочно погасяване винаги се прави преизчисление. Кредитополучателят погасява само остатъка от главницата. Лихвите се отписват и не подлежат на плащане, тъй като клиентът не използва парите на банката за оставащия период.

Както и при частичното погасяване, предсрочното погасяване включва предварително писане на заявление. Колко авансово е посочено в договора за заем.
Възможно е да възникнат допълнителни такси, имайте го предвид това!

Самата процедура изглежда така:

Кредитополучателят отива в банката и пише заявление за пълно погасяване на кредита. Например, той трябва да направи това най-малко 14 дни преди датата на плащане на следващото месечно плащане.
В банката мениджърът прави преизчисление и посочва колко трябва да платите, за да закриете сметката. На място се прави заявление с посочване на дата и сума.
До определената дата клиентът депозира необходимата сума, която ще бъде дебитирана от банката.
След 2-3 дни трябва да посетите отново банката, за да получите удостоверение за закриване на кредита. Трябва да се съхранява в продължение на 3 години.
Банките предоставят инструменти за по-бързо изплащане на дълга. Ако финансовото ви състояние ви позволява да изплатите заема по-рано, няма да има проблеми с това.

Полезни съвети от експерти 

Теглете заем само тогава, когато крещящо се нуждаете от сумата. Не се глезете със заеми! 
Бъдете коректни и точни в сроковете за погасяване.
Винаги подсигурете пари за изплащане на вноските за няколко месеца напред.
Желаем Ви успех!


No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.