Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Менторство - това ли е бъдещето на обучението?

Какво е менторство и защо то се смята за бъдещето на образованието? Менторството можем да кажем, че представлява съвместна по желание връзка...


Какво е менторство и защо то се смята за бъдещето на образованието?

Менторството можем да кажем, че представлява съвместна по желание връзка, която възниква между старши и младши служител с цел обучение и кариерно развитие.

Образователната система има за цел да гарантира, че човек се учи самостоятелно от детството. Учителят не може да обърне внимание на всяко дете в клас, да не говорим за преподаватели в университет със стотици студенти.

Това, което ученикът носи за себе си, зависи само от самия него, докато резултатите от обучението определят упоритостта и способностите на самия ученик. Но има и друг модел за получаване на нови знания – менторството.

Защо имате нужда от ментор, от наставник?

Същността на работата на ментора е, че той помага на всеки човек да реши определен проблем. За да направи това, менторът работи с човека, персонално.

Например клиент ментор иска да създаде мобилна игра. Не е нужно да прекарва време в изучаване на различни платформи и езици за програмиране. Той се обръща към ментор, който отговаря на въпроси относно разработването на приложението, дава опции, които могат да бъдат използвани.

Като цяло менторството днес е неразделна част от някои професии. Психолозите често се обръщат към по-опитни колеги за съвет относно работата с клиент.

енторството също се развива активно в индустрията на цифровите технологии. Компаниите получават съвети как да привлекат инвеститор: професионалист помага да се обоснове идеята с цифри, дава контакти на познати. Предимствата на този подход могат да се видят от статистиката. Нюйоркските фирми, които са използвали ментори, са били с 30% по-успешни от другите, според Endeavour.

Думата "наставник", между другото, дойде при нас от митовете на древна Гърция - това беше името на учителя на сина на Одисей. Ето защо не е изненадващо, че с течение на времето ментори, професионалисти, които могат да отговорят на трудни въпроси, започнаха да се наричат ​​​​така.

Всеки човек, който има опит и желание да помага на другите, може да стане ментор. Той дори може да предоставя услугите си безплатно или срещу номинална такса.

Как менторството помага за развитието?



Работи добре не само в професионалната сфера, но и в образователната. Да вземем за пример учениците.

След 9 и 11 клас тийнейджърите трябва да изберат професия или поне област, която биха искали да правят в живота. Насока, към която да пристъпят, да се запишат дадена специалност във Висше образование.  В този случай тяхното решение често се оказва провал. Според статистики около 20 % от българите работят това, което обичат, това, което умеят най-добре.

За повечето хора им е трудно да разберат какво искат да правят сами, особено на 15 или 17 години. Обикновено те намират интересна работа към края на следването си в университета, когато са изразходвани много време и дори финанси. Малко хора опитват нещо ново, вярвайки, че ще отнеме години, за да намерят идеалната работа.

Наставничество  (менторството) в бъдещето и настоящето


Скоро концепцията за наставничество в България ще бъде изведена на ново ниво. Ние, екипът на BedenBogat.com вярваме, че образователното министрество ще инвестира доста пари и енергия в тази област.  Менторството трябва да се превърне в технология, която ще ви позволи бързо да прехвърляте опит и да формирате представа за света.

В училищата би било чуесно, ако  бъдат създадени менторски двойки или групи. Например „студент-ученик”, „учител-учител” и дори „работодател-студент”. Всеки може да стане отделение на ментор: деца, които имат проблеми с обучението си, или деца, които са запалени по определен предмет.

Менторът е изключително полезен  за служители без опит, защото той ще ви помогне да се справите с това за няколко дни. Но това е само едно от възможните приложения на тази технология.

Къде да потърсим ментор?


Най-добрият вариант за намиране на вашия ментор са международните платформи с курсове. Там ще получите образователна програма и ще се свържете с човека, който я е съставил. Учителите ще разкажат за особеностите на своята професия и ще споделят житейски умения. В същото време можете да изучавате интересни теми навсякъде и по всяко време.

Можете сами да станете ментор, ако искате. Всичко зависи от компетенциите в дадена област, мотивацията, както и опита, който имате. Можете да преподавате или учите всичко от емоционална интелигентност до криптовалути.

Какви са основните видове менторство?

  • Традиционно: персонално/индивидуално менторство
  • Ситуационно менторство 
  • Обратно/обърнато менторство
  • Групово менторство
  • Менторство на партньорски начала (Peer-based)

В следващи публикации, ако следите всеки ден www.BedenBogat.com, ще разберете какво представлява всеки тип менторство, в детайли.

А дотокага Ви желаем успех, успешно развитие и до нови срещи!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.