Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Къде да поставите ръцете си по време на важна презентация. Съвети.

Къде да поставите ръцете си по време на важна презентация. Съвети от опитни експерти! Независимо дали изнасяте презентация, разказвате истор...



Къде да поставите ръцете си по време на важна презентация. Съвети от опитни експерти!

Независимо дали изнасяте презентация, разказвате история или просто говорите, как жестикулирате или изобщо нямате значение. Един анализ на лекции на TED установи, че най-популярните участници са използвали 465 жеста с ръце за 18 минути, в сравнение с най-малко популярните, които са използвали само 272 жеста с ръце. Други изследвания показват, че жестовете, повече от самите действия, влияят върху нашето разбиране. Просто казано, трябва да разгърнете силата на жестовете по време на вашата презентация. И днес ще се опитам да ви помогна с това! Ръцете ви лесно ще ви предадат. 4 неща, които не трябва да правите Често можехме да видим някой да говори пред голяма група хора, опитвайки се да запази спокойствие и да прикрие нервността си, но ръцете му издаваха загриженост. Може би ти си бил нещастникът. Уви, много лесно се забелязва, че човек е нервен и се чувства неудобно. По време на публична реч не можете:

Основни положения, които не би трябвало да правите по време на важна презентация

  • Държите  ръцете си в джобовете

Първо, това не е съвсем уважително към публиката, и второ, този жест буквално крещи, че сте нервен. Най-вероятно вашите слушатели веднага ще разберат това. Харесва ви или не, най-добре е да държите ръцете си отворени, за да ги виждат всички.


  • Държите ръцете  зад себе си
Скриването на ръцете зад гърба ви веднага ще ви накара да изглеждате дистанцирани, отдръпнати или дори незаинтересовани от хората, с които говорите.

  • Поставете ръцете си на бедрата

Позата с две ръце на бедрата е повече от вероятно да звучи агресивно и определено няма да ви направи приятели с публиката.

  • Държите ръцете си скръстени

Ще изглеждате така, сякаш се защитавате, а също така ще изглеждате несигурни и уязвими.


Какво да правите с ръцете си по време на презентация?


По време на презентацията вниманието трябва да бъде насочено към вас. Така че използвайте всичко, което имате в арсенала си, за да поддържате аудиторията си ангажирана и информирана. Езикът на тялото може или да помогне, или да навреди на вас и вашето представяне. От вас зависи да се уверите, че всяка дума, която казвате, има смисъл и презентацията ви става по-динамична. Тогава вашата аудитория ще бъде по-вероятно да запомни вашата презентация.
 
Използвайте ръцете си, не се страхувайте да жестикулирате.

  • Бъдете по-отворени и мобилни

Ако изберете затворена позиция, публиката ви може да се усъмни, че криете нещо и няма да ви се довери. Не кръстосвайте ръцете си и не ги дръжте твърде близо една до друга. Вие не сте Тиранозавър рекс, така че не натискайте лактите си в ребрата.

  • Използвайте широки жестове

Те трябва да съответстват на това, което казвате, а не да се използват произволно. Знаете какво ще кажете, така че сега решете как ще го кажете. Вашето тяло е продължение на вашия глас, така че е важно да използвате уверени и широки жестове, когато тренирате презентацията си. С практиката жестовете ще станат по-естествени и ще станат част от вашия динамичен стил на говорене. Използвайте ръцете си, за да подчертаете, контрастирате или дори да предадете емоции в историята си.

  • Не забравяйте да отворите дланите си

Като държите ръцете си отворени и показвате отворените си длани на обществеността, вие показвате, че няма какво да криете. По-вероятно е публиката да почувства, че може да ви се има доверие и че сте искрени в комуникацията си.

  • Обърнете отворените си длани леко настрани

Това е подобно на начина, по който бихте държали ръката си, ако сте на път да я стиснете с друг човек. Този жест се използва, за да убеди аудиторията в това, което казвате. Вие сякаш разкривате посланието си и показвате какво има „вътре“. Можете също така да използвате този жест, за да посочите нещо или някого... без да използвате пръстите си, разбира се.

И имайте предвид, че всичко, което трябва да направите, е да бъдете себе си. Не трябва да „играете“ на някой друг, да сте прекалено ярки или енергични. И ако имате малко практика и сте много нервни, етикетът ви позволява да държите химикалка или молив в ръцете си. Тогава ръцете ви ще са заети и няма да можете да ги скръстите или да оправите косата си за хиляден път.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.