Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Кой тип фирма има нужда от счетоводна кантора? 3 вида бизнес и техните основни характеристики...

Кой тип фирма има нужда от счетоводна кантора?  3 вида бизнес и техните основни характеристики Още от преди 20 и повече години не е имало съ...


Кой тип фирма има нужда от счетоводна кантора?  3 вида бизнес и техните основни характеристики

Още от преди 20 и повече години не е имало съмнение за необходимостта от счетоводство - при откриване на фирма първо се назначава счетоводител. Той бе незаменим служител, често единственият, който разбираше нещо „в тези парчета хартия“, така че предприемачите не се скъпяха - веднага го наеха, понякога сформираха счетоводен отдел, където освен главния счетоводител имаше няколко момичета, които да подпомагат счетоводната дейност. Сега счетоводител на пълен работен ден, особено няколко, е лукс за повечето малки и микро компании: скъпо е и често няма задачи на пълен работен ден. 

Пристигащите специалисти, популярни през 2010 г., които ръководят няколко компании едновременно, постепенно се изместват от модерното изнесено счетоводство, където повечето процеси са автоматизирани. Но има и такива, които дори не се нуждаят от дистанционен счетоводител. Нека да видим на какви групи могат да бъдат разделени бизнесмените и как да организираме счетоводството и данъчното счетоводство във всеки отделен случай.

Кой има нужда от счетоводни услуги?


Има три вида предприемачи: 

Тези, които не се нуждаят от счетоводител: самостоятелно заети. Данъкът се изчислява автоматично и се плаща чрез приложение;


Можете сами да изчислявате данъци, да генерирате и изпращате отчети до регулаторните органи, като използвате прости услуги, стига да попаднете на правилното приложение за счетоводство. Ако не искате да се задълбочавате в това, наемете нов счетоводител, който срещу умерена такса ще се погрижи за всички въпроси. 


Тези, които се нуждаят от счетоводни услуги, но наемането на счетоводител на пълен работен ден не е практично;


Това са по-голямата част от малките и микропредприятия, работещи в сектора на услугите, търговията на дребно и едро, ресторантьорството, производството и строителството. Предприемачите не искат да разберат нюансите на данъчното облагане на опростената данъчна система- отнема много време, няма време за правене на бизнес. По-лесно е да възложите счетоводството и да сте сигурни, че специалистите ще направят всичко както трябва.


И третият тип - тези, които имат нужда от счетоводител на пълен работен ден. 


В по-голямата си част това са компании с хаотични бизнес процеси, които не признават автоматизацията. 

Често в тях: 

на счетоводителите са поверени функциите на други служители: продавачи, складови служители, мениджъри по закупуване, касиери, секретари, архивисти и т.н.; 

мениджърът е представител на „старата школа“: той не използва месинджъри, личният контакт със счетоводителя е от решаващо значение за него; „Голям” работен процес без система за управление, която да го автоматизира и преобразува в електронен вид; 

персоналът не е обучен за работа в системата за управление (склад) и няма ресурси за обучението му, поради което за изпълнение на функциите си служителите постоянно включват счетоводител като консултант и съизпълнител.


Как започва ефективното счетоводство, с наемането на счетоводна кантора, или счетоводител? 

Избирайки правната форма и данъчната система, вие ще намалите данъчната тежест: плащанията, отчитането и обезщетенията зависят от тях. Ако не изберете системата веднага, тогава по подразбиране ще бъдете данъкоплатец по основната система, а това в повечето случаи е най-неблагоприятният вариант за малкия бизнес. Ако не сте експерт в тази област, по-добре е да потърсите помощ от специалисти, вместо да чакате, докато възникнат реални проблеми.


Относно счетоводител или счетоводна кантора, всичко зависи от натовареността на компанията, приходите и сфера на дейност.

За да ни разберете правилно, малка и микро компания може да стартира работа и със счетоводител, с човек, който обслужва няколко малки фирми.

Ако говорим за голяма фирма, например търговска верига с много обекти в България, тогава ще ви трябва екип от счетоводители, а най-добре - счетоводна кантора в София, или в населеното място, където се намирате.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.