Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

8 държави с най-много оръжия в ръцете на цивилни

За огнестрелните оръжия има две диаметрално противоположни гледни точки: едни казват, че не хората убиват, а оръжията, други са на обратното...


За огнестрелните оръжия има две диаметрално противоположни гледни точки: едни казват, че не хората убиват, а оръжията, други са на обратното мнение. Оттук и всички спорове по темата за легализирането или забраната на огнестрелните оръжия, които, изглежда, се изострят всяка година. 

В България има около половин милион законно регистрирани оръжия. В това число са включени бойни, ловни и газови оръжия. Колко са общо оръжията, без регистрираните - не можем да кажем, но предполагаме, че са доста...

В други страни тази цифра е много по-висока и днес ще говорим само за тези, където само официално най-голям брой оръжия са в ръцете на цивилни. В случай на някои страни от този списък, броят на единиците може безопасно да се умножи по 2, ако говорим и за нерегистрирани стволове.


8. Ирак - 34,2 единици на 100 души

Ннякога Ирак дори не заемаше средните линии в класацията по брой оръжия в ръцете на цивилни. Всичко започна да се променя през 2000-те години, когато САЩ нахлуха в тази страна. Оръжията се изсипаха на пазара в огромен поток и местните жители, включително радикални, започнаха да се запасяват с тях за бъдеща употреба.

7. Саудитска Арабия - 35 единици на 100 души

Саудитска Арабия е много затворена държава от външния свят. От една страна, чуваме за различни потисничества и остарели жестоки практики, от друга страна, за изграждането на градове в пустините и развитието на високи технологии. Изглежда, че със строгите закони в Саудитска Арабия цивилните не могат да имат много огнестрелни оръжия в ръцете си, но тази цифра е 35 единици на 100 души.

6. Кипър - 36,4 единици на 100 души

Когато говорим за Кипър, веднага си представяме офшорен рай за богатите, място, където заможните хора трябва да се чувстват сигурни. В същото време местните жители имат 36,4 огнестрелни оръжия на 100 жители. Защо толкова много на този спокоен курортен остров? Всъщност мястото далеч не е най-спокойното, как може да изглежда, поради факта, че островът всъщност е разделен на две части от 1974 г.: едната се контролира от Република Кипър и втората турска република Северен Кипър. Отношенията между тези субекти са напрегнати, следователно, с цялото доста строго законодателство на Кипър по отношение на оръжията, има повече от тях на ръка, отколкото в много страни от региона.



5. Нашата съседка - Сърбия - 37,8 единици на 100 души


Въпреки малкия размер на Сърбия и нейното население от малко под 7 милиона души, хората имат приблизително 3 милиона оръжия в ръцете си. Работата е там, че Сърбия е заобиколена от военен блок на НАТО, който не е особено приятелски настроен към нея. Йербс добре си спомня как НАТО бомбардира Югославия през 1999 г. и оттогава мнозина държат поне един варел у дома за всеки случай, така че ако конфликтът избухне отново, например в Косово, да могат да защитят себе си и страната си.

4. Финландия - 45,3 единици на 100 души

Доколкото знаем във Финландия можете да си закупите свободно оръжие, стига да сте навършили 15 годишна възраст.
Поради такова меко законодателство в ръцете на цивилни се е натрупало огромно количество огнестрелни оръжия, които постоянно се пускат в действие, разбира се, за целите на лов или забавление. Що се отнася до престъпността, тя е една от най-ниските в Европа с 45,3 оръжия на 100 жители във Финландия.



3. Швейцария - 45,7 единици на 100 души

На последно място в нашата класация се нарежда Швейцария.
Още една малка просперираща страна, която се слави със своята сигурност. В същото време местните имат в ръцете си 45,7 оръжия на 100 души. Работата е там, че традиционно всеки гражданин, който е служил  в армията, остава неговото оръжие. Освен това огнестрелните оръжия се предават по наследство и в една къща могат да се натрупат няколко десетки ствола от различни епохи, като се започне от мускети и се стигне до модерни картечници.

2. Йемен - 54,8 единици на 100 души

Последните проучвания за броя на оръжията в ръцете на цивилни в Йемен са проведени през 2007 г. и показват впечатляваща цифра - 54,8 единици на 100 души. Това е една от причините гражданската война в Йемен, която започна през 2014 г., да продължава и до днес. Безброй  регистрирани оръжия, допълнени от още по-голям брой незаконни огнестрелни оръжия, позволиха на различни групи да се въоръжат до зъби, толкова много, че да могат да се защитят срещу коалицията арабски държави, водени от Саудитска Арабия.


1. САЩ - 88,9 единици на 100 души

Любопитно е да споменем и САЩ, които заемат 1-во място в класацият еа с 88,9 единици на 100 души.

Безспорен световен лидер по брой огнестрелни оръжия на глава от населението са САЩ, където много обичат да посочват втората поправка на конституцията, която гарантира правото на гражданите да държат и носят оръжие. Експертите оценяват броя на огнестрелни оръжия в ръцете на цивилни на около 265 милиона барела, а това е при население от 329,5 милиона души. Това представлява около 42% от всички оръжия на планетата в цивилно притежание.

В топ 10 влизат още и Швеция - с 31,6 единици на 100 души, както и Уругвай, следователно с 31,8. Шведското законодателство е много либерално по отношение на издаването на разрешителни за огнестрелни оръжия.
Повечето хора не само не могат да намерят Уругвай на картата на света, но дори не са чували за тази страна. Намира се в Южна Америка, което стереотипно веднага говори за незаконни вещества и в резултат на това върлуващи банди. Всъщност това е една от най-спокойните страни в Латинска Америка, където дори се местят някои пенсионери от САЩ и Канада. За висок стандарт на живот и сигурност спрямо останалите страни от региона, а Уругвай дори наричат ​​латиноамериканска Швейцария. Тук на 100 жители в ръцете на населението са регистрирани 31,8 оръжия. Това е въпреки факта, че в страната живеят 3,4 милиона души. Въпреки сигурността на Уругвай обаче, толкова голям брой оръжия от цивилни не можеха да не допринесат за нервността на местната полиция, поради което през 2015 г. на служителите на реда беше разрешено да стрелят в гръб по подозрителни лица.

Източници, използвани за създаване на статията:
  • nationmaster.com
  • Arms industry - Wikipedia
  • oec.world
  • brodude.ru
  • sipri.org
  • army-technology.com
  • visionofhumanity.org

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.