Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Пари - да превърнем опита си в пари?

Пари, заплата, премии, надбавки, отстъпки... Всички около тях говорят и мислят за пари. В крайна сметка понятието пари е толкова просто, че ...



Пари, заплата, премии, надбавки, отстъпки... Всички около тях говорят и мислят за пари. В крайна сметка понятието пари е толкова просто, че всяко дете на тригодишна възраст го разбира. Да, има дете, дори маймуните я разбират. Кийт Чен се убеди в това в хода на своите експерименти. Когато отново посегнете към портфейла си, помислете: „Ами ако една маймуна борави с парите по-умно от мен?“.

За да не се чувствам по-глупав от маймуна, се придържам към следните принципи:

Знайте колко пари имате нужда. Звучи банално. Но вече можете да отговорите на тези въпроси: колко пари са ви необходими, за да поддържате същия стандарт на живот? Само за оцеляване? А за промяна в живота (купуване на кола, брак и т.н.)? Сигурен съм, че вие, като мен, ще имате затруднения с незабавните отговори на тези въпроси. Но маймуните нямат този проблем. Следователно те не работят повече от необходимото и се чувстват щастливи.

Правете разлика между цена и полезност. Производителите на мобилни телефони пускат нови модели всяка година или дори всеки месец. Трудно е да ги виним, че искат да направят повече пари, като ни мотивират да сменяме телефона си толкова често. Но какво ще се промени в живота ви, ако телефонът ви има няколко мегапиксела повече камера? Маймуната не я интересува с какъв мобилен телефон  ще чупи орехи.



Създайте пасивен доход. Сигурно само тъп човек не е давал съвет да инвестира в живота си. Но в това няма трикове:

  • Пребройте доходите
  • Изчислете цената на притежание
  • Оценете рисковете
  • и изберете от опциите, които ви интересуват.
По някаква причина много хора забравят някои компоненти. Те няма да вземат предвид, че в апартамент под наем след няколко години ще е необходимо да залепите отново тапетите - те няма да броят разходите за собственост. След това има криза в страната и банката не връща депозита - забравили са да преценят рисковете. Тогава те ще инвестират всички пари в един актив - и кой ще разгледа няколко варианта? Дори една маймуна се опитва да отгледа няколко деца, защото какви други възможности има за създаване на пасивен доход.



Ограничете разходите си изкуствено. Във всеки от нас има прахосник. Ако се борите с него всеки ден, можете да станете скъперник. Повярвайте ми, второто е много по-неприятно. Умните хора отдавна са измислили начини да се ограничават, които сами избират. Изберете правилния за вас. Сред простите и следователно ефективни бих препоръчал следното:
  • Правило за четири плика *
  • Поддържане на всякакъв личен/семеен бюджет
  • Спестете фиксирана част от дохода си за в бъдеще

Всичко това намалява разходите ви сега, но прави бъдещето ви по-предвидимо. Точно това прави шимпанзето, когато крие пари от другарите си за черни дни, за да има с какво да купи сладко грозде.


Запомнете: парите са само ресурс за постигане на вашите цели!

*Очаквайте скоро подробна статия за правилото на четири плика!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.