Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как да пътувате по света с минимални инвестиции?

Разрешете мистериите на свещения Мачу Пикчу, намерете "Малдивските" плажове с пингвини в Африка и замръзнете от наслада, докато гл...



Разрешете мистериите на свещения Мачу Пикчу, намерете "Малдивските" плажове с пингвини в Африка и замръзнете от наслада, докато гледате северното сияние в Исландия - повечето опитни пътници мечтаят за това. Но малко хора знаят, че това може да стане с минимални разходи.


Какво да направите преди да тръгнете?

Най-често по време на пътуване хората искат да се отдадат изцяло на скитане. Предсрочното завръщане в родината и агонията на придвижване с тонове куфари и кашони едва ли ще ви харесат. Ето какво трябва да направите предварително, за да не помрачите дългото пътуване с излишни неприятности и грижи.


Справете се с документи и големи имоти

Ако ще заминете за няколко месеца, издайте пълномощно, за да може друго лице да върши вашите бизнес дела.



Ако решите да наемете апартамент за времето на пътуването или дори да го продадете, подредете всички неща. Поставете ценности в кутия за съхранение или дайте назаем на приятели, а останалите изпратете в нает контейнер.

Ако имате кола и не я взимате на дълъг път, измийте колата, напълнете резервоара докрай, махнете клемите на акумулатора. И след това го поставете на охраняем паркинг, като я покриете.

Подходете рационално към събирането на куфар или раница

За съжаление, да пътувате евтино с много неща няма да работи. Всяко допълнително нещо на пътя веднага ще се отрази на вашия бюджет или удобство.


Затова опитни пътници вземат със себе си само един куфар. От дрехите в него - бельо, сандали и маратонки, базови тениски за сваляне, чифт топли пуловери, панталони, шорти и яке. Неизгодно е да вземете кърпи, любими шампоани, козметика и съдове със себе си на път: ще бъде по-евтино да ги купите на място, отколкото постоянно да надплащате за багаж.


Ако предпочитате туризъм, можете да се справите с 50-литрова туристическа раница - само не я бъркайте с обикновена градска. Поставете най-важното там: документи, пари, джаджи и зарядни устройства, някои дрехи, термос, спален чувал.


Вземете необходимите ваксинации

За да не попаднете на плътно затворени граници, трябва да имате сертификат за ваксинация срещу COVID-19. В много страни чужденците се ваксинират, но обикновено се заплаща. Важно е да се има предвид също, че повечето ваксини са двукомпонентни – сертификатът няма да се издава веднага, а след втората доза.

Сключете застраховка и вземете комплект за първа помощ

Застраховката е основен атрибут дори на кратко ваканционно пътуване, а на дълго пътуване определено трябва да е под ръка. За да намалите разходите, внимателно проучете съдържанието и разберете дали е възможно да откажете някои артикули.


Например, евакуацията с хеликоптер може да е необходима за пътуващите до Непал, но ще бъде напълно безполезна за много други.

Коя бюджетна опция за пътуване да изберете

Най-скъпата част от всяко пътуване е транспортът и настаняването. Но дори тези разходи могат да бъдат значително намалени: разменете хотели за каучсърфинг, договорете се за бартерни условия за настаняване или изоставете самолетни и автобусни обиколки в полза на пешеходен туризъм. Разбираме по-подробно.

Съчетаване на пътуване и работа

Не всеки свързва пътуването с релакс. Мнозина искат органично да ги впишат в начина си на живот: работят, общуват с местните жители и изследват интересни места в свободното си време. Винаги можете да монетизирате уменията си, основното е да намерите страна, в която ще има търсене за вас като специалист.

Например, тенденцията за изграждане на лична марка и работа чрез социалните мрежи доведе до увеличаване на търсенето на услугите на фотограф. Ако имате опит в тази област, най-вероятно няма да имате проблеми с клиентите.


Пешеходен туризъм

Туризмът се счита за най-достъпния вид пътуване. Раница, палатка, няколко сандвича с вас - и вече гледате лазурните езера на Патагония или се запознавате с цивилизацията на маите в Мексико.


Най-скъпото нещо в пешеходния туризъм е преместването на друг континент, ако маршрутът ви го предвижда. И тук има някои нюанси - за тях ще говорим по-долу.


акви видове транспорт да изберете

Припомнете си, че това е един от най-големите разходни пера. Ето някои варианти за бюджетни видове транспорт, които си струва да обмислите.


самолет

Най-трудната част от едно голямо приключение е да стигнеш до първата точка. Самолетът е прост, но почти винаги скъп. Можете да спестите пари, като изучавате бонусните системи на авиокомпаниите и програмите за лоялност на банките. Например, купете билети с помощта на мили, събрани на гърба на парите. Също така си струва да вземете предвид възможния кешбек.


Не всеки знае, че милите могат да се прехвърлят в друга сметка. Хората с удоволствие ги продават или дори ги раздават като непотребни - можете да намерите такива обяви или да направите такава заявка в социалните мрежи.


Воден транспорт

Придвижването по вода е най-лесният и евтин начин. Можете да участвате в преминаването на яхтата - станете част от екипажа и пазете, бъдете майстор. Всеки може да се качи на кораба, в мрежата има много обяви за намиране на екип за плаване - както в специализирани сайтове за моряци, така и в популярни портали за набиране на персонал. В резултат на това ще получите безценни умения в доставката като бонус.


В крайбрежните страни терминът "яхтена спирка" също е широко използван. Като се сприятелявате с яхтсмени или им предлагате своята помощ, можете да пътувате между острови и дори континенти безплатно. Тази опция е особено подходяща за жителите на региони с достъп до морето, но никой не ви забранява да стигнете до точката на отпътуване по обичайния начин.


Автобуси

Не забравяйте за автобусите при пътуванията си. Предлагат се в много страни, но винаги има начин да спестите допълнително. Например в Европа има карти за транспорт - по-евтини са. А в Африка има много шофьори на частен транспорт - можете да ги помолите за отстъпка или да предложите да обмените възможността да пътувате за нещо ваше или сувенир.

Къде да живеем или да нощуваме

Най-бюджетните жилища по света са хостелите и къщите за гости. Място в стая с осем легла може да струва дори 5 долара на ден. Но това далеч не са единствените възможности за пренощуване на бюджетно пътуване.


Общежитие

Трябва да го изберете разумно, за да намерите не само нощувка, но и атмосфера, която е интересна за вас. Някои парти хостели са по-фокусирани върху партитата (и дори организират пътувания до нощни клубове за гости), други събират фенове на културната програма, трети предлагат активен отдих - определено ще имат билярд, пинг-понг и басейн, а понякога и специални договорености с местни скални катерачи или гмуркачи.


Хотел или апартамент

Ако не възнамерявате да се откажете от комфорта на собствената си хотелска стая, препоръчваме ви да планирате пътуването си предварително - тогава ще имате време да сравните цената на жилищата в различни периоди и от различни агрегатори. Най-малко срамежливите пътници, които се обаждат директно в хотела и резервират настаняване, често получават предимство и харчат много по-малко пари.


Основното е, че този хотел има добър рейтинг на агрегаторите и тогава не можете да се страхувате от измама. Също така не забравяйте да помолите администраторите или собственика на хотела да ви изпратят потвърждение за резервация и плащане по пощата.


Ако искате да живеете не в малка стая, а в апартамент, наемете апартамент или апартаментен хотел. Можете да ги търсите в Airbnb, Booking и други популярни услуги. Можете да ги платите с чужда карта в приложението, ако не е там, свържете се директно със собственика.


Къмпинг

Основното местообитание за туристите са оборудваните къмпинги. Спите в палатката си, а удобствата – кухня, тоалетна, места за почивка – се споделят с други пътуващи. Цената зависи от вашите нужди.


Къде и как да се храним?

Във всяка страна можете да намерите вкусна и достъпна храна. Дори в много скъпа Исландия можете да си купите пържола от сьомга в супермаркет (да, там е евтино!) И да я приготвите, например, на лагерна скара. Нека анализираме основните възможности за хранене за тези, които не възнамеряват да харчат страхотни пари за храна.


1. Самостоятелно готвене

Ако не живеете на хотел, а в апартамент с кухня, най-добрият вариант е да си купите хранителни стоки в супермаркета и да си готвите сами. Същото важи и за кемперите. Между другото, те често се купуват в излишък, така че храната няма време да свърши преди края на почивката и хората просто я оставят в лагера, намалявайки разходите на следващите пътници.


2. Улична храна

Този тип храннее спасява много туристи. За няколко долара не само ще се отървете от глада, но и ще опитате невероятната местна кухня.

Не мислете, че уличната храна е изключително мазни пикантни хапки на Чък Норис. Това е популярен формат за градска храна с висока скорост на готвене и специална форма на сервиране - обикновено можете да ядете тази храна дори в движение.


И така, Тайланд е известен със своите фирмени роти палачинки с банан, дим суми (парни кнедли с различни пълнежи) и традиционни кебапчета. Япония предлага онигири като лека закуска - оризова торта, пълнена с яйца, пиле или зеленчуци, а в Мароко можете да намерите супа от охлюви, както и блат - и това не е сладък, а пай с пиле.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.