Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как да спрете преразхода и да балансирате личния си бюджет

  Помислете за последния път, когато сте взели сироп за кашлица. Най-вероятно сте го изсипали в специална мерителна лъжица, която се доставя...

 


Помислете за последния път, когато сте взели сироп за кашлица. Най-вероятно сте го изсипали в специална мерителна лъжица, която се доставя с лекарството. И със сигурност не са използвали огромна чаша, надявайки се да изчислят правилно дозата. Същото трябва да важи и за личните финанси. Това означава всеки месец да наливате определена сума средства (пари) в подходящ контейнер (банкова сметка), за да сте сигурни, че използвате (харчите) точно толкова, колкото имате нужда. Харченето обаче често не е свързано с това колко трябва да похарчите, а колко можете да похарчите.



Как да разберете, че харчите твърде много 

 Ето няколко признака, които ще ви помогнат да разберете дали хвърляте пари на вятъра: Спестявате по-малко от 5% от доходите си. Плащанията с вашата кредитна карта не се намаляват. Вашият личен кредитен рейтинг е под 600. Нямате финансова „въздушна възглавница“. Никога не сте правили бюджет. Платили сте такса за превишаване на кредитния лимит. Дори и да нямате проблем с харченето твърде много, управлението на разходите ви може да ви помогне да увеличите спестяванията си и да започнете да управлявате парите си по-добре в съответствие с вашите ценности. Как да организираме контрол на разходите Отделна система за харчене ще ви помогне да управлявате разумно бюджета си. За да получите достъп до него, трябва да направите следното: Имате две отделни банкови сметки: едната за текущи разходи за живот и основни битови нужди, втората за развлечения. Редовно прехвърляйте фиксирана сума пари към всяка сметка. Използвайте акаунти само по предназначение. Такава система ще ви позволи да похарчите строго определена сума за забавление. Освен ако не създадете отделен акаунт за това, ще трябва ръчно да проследявате колко харчите, като например да регистрирате всичко в бележки или банково приложение. Подходът на разделена сметка не изисква да правите досадно счетоводство, просто следете баланса си редовно. Веднъж седмично оценявайте състоянието на двете сметки и всеки път, преди да отидете на кино или да се срещнете с приятели в ресторант, проверявайте колко пари могат да бъдат изразходвани от сметката за развлечения.

Как да балансираме бюджета Попълване на резервния фонд Полезно е в ситуации, когато трябва да платите няколко сметки наведнъж и получаването на средства в баланса се забавя по една или друга причина. Идеалната сума е всички основни разходи за живота за месеца. Бърз, но не най-приятният начин за набиране на спешен фонд е напълно да се откажете от развлеченията за 1-3 месеца. Ако не сте готови за такива жертви, тогава постепенно попълвайте двата акаунта.

 


Избягвайте да харчите резервите си

Когато сте навън с приятели и не искате да харчите излишно, оставете картата, свързана с разходната ви сметка у дома, или изтеглете бюджета си за забавление в брой, ако имате единствената карта. Това ще ви предпази от вземане на решения, които изглеждат правилни само в момента, като например плащане за всички в бара. Разбира се, все още можете да използвате вашия смартфон и приложение за банкиране, за да почерпите приятелите си. Но помнете: качеството на вашите разходи може да бъде значително подобрено чрез избягване на ситуации, които провокират необмислени решения. Помислете за естественото желание за повече Представете си млад мъж, който е израснал в бедност. Мечтае за собствен дом и е сигурен, че това ще му донесе щастие. Той прави всичко възможно, за да постигне това, което иска, и на 25, след като завършва университет и работи усилено няколко години на стабилна работа, най-накрая тегли ипотека. Той е щастлив. Но две години по-късно приятелите му се местят от апартамент под наем в къщата си. И собственото му жилищно пространство вече не му изглежда толкова луксозно, колкото преди.

 

Работете здраво  

Не са необходими специални технически умения за прилагане на системата за разделно харчене. Просто отнема време и всеотдайни усилия. Усилието е нещо, което можете да контролирате и дори да превърнете в навик. Така че всичко зависи от вашето желание.   

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.