Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

10 доказани във времето начина да спечелите пари от интернет

Интернет потребителите в България през 2023 г. са достигнали  почти 90 %, което означава, че вашите клиенти са в мрежата. Разпределението по...

Интернет потребителите в България през 2023 г. са достигнали  почти 90 %, което означава, че вашите клиенти са в мрежата. Разпределението по градове е съответно –  68% от софиянци използват интернет, за Варна процентът е 60%, а за другите големи градове – над 50%.


Въпросът е как да монетизираме присъствието си в интернет?


Това е тема, която интересува всички, дори Twitter, които повече от половин година търсят начини да спечелят пари от своите над 50 млн.потребители. Това беше и една от най-желаните теми, за които бихте желали да получите повече информация според отговорите от коледно-новогодишната анкета „За какво бихте желали да четете в markbit.net”


Интернет действително дава шанс на всеки да спечели пари, стига да знаете как и да сте достатъчно далновидни.


Ето защо съставихме списък със своите предложения как да постигнем своя финансов успех в интернет. Ще се постарая в рамките на следващите няколко седмици да илюстрирам всяка идеи с интервю на представители на най-известните български проекти в дадената област, които ще отправят своите съвети и ще разкрият „своите начини” как те да бъдат пълноценно използвани за оптимизиране на бизнеса.


1. Affiliate реклама

Ако имате уеб сайт или блог, това е може би един от най-добрите начини да спечелите пари от тях. Стандартно affiliate партньорството се свързва с публикуването на банери, които водят до продуктовия сайт на търговеца. Заплащането варира според договорните взаимоотношения – може да е при всяко кликване на банера, може да е за всяко показване на банера, може да е процент от всяка продажба през банера.


Процентите, получавани от продажната цена на различните стоки и услуги посредством affiliate програми варират от 20% до 50% и ако се използват и прилага правилно гарантират средномесечни приходи от около 300-500лв.


Има различни платформи, които предлагат affiliate партньорство. Най-известната от тях е Google AdSense, платформа, която наистина работи.


2. Рекламни линкове към външни страници

„Продажбата” на рекламни линкове е вид разновидност на affiliate партньорствата. При линк-рекламата не е нужно наличието на собствен уеб сайт, тук далеч по–голямо значение се отдава на присъствието в социалните медии – социални мрежи, форуми, публикуването на смислени коментари в „чужди” блогове.  Принципът е същият – потребителите „попадат” на търговския сайт през линка, публикуван като подписа ви във форумите или като уеб сайт, при публикуването на коментари в блогосферата или дори през линк, който сте добавили в подписа си към имейл съобщенията, които изпращате. Това увелича продажбите на търговеца, който пък допълва дебита на банкова ви сметка. Най-важното в случая е не просто да публикувате партньорския линк, а да публикувате линк, който да съдържа вашето партньорско ID, за да получите приходите си.


Най-известните платформи за линк-реклами са TextLinkAds и LinkBucks, които дават възможността да продажба на линкове на техни клиенти и партньори. И двете платформи дават възможност на продавача (тоест вие) да одобрите или не рекламата, която ще се публикува в сайта ви.


3. SMS реклама чрез мобилни приложения, например Вайбър

Пак се използва принципа на линк-рекламата, този път заплащането е през мобилния телефон. На сайта се интегрира плъгин за SMS реклама, който позволява създаването на рекламно поле в сайта или блога, в което посетителите могат да добавят линкове към своя сайт чрез изпращане на SMS.


4. Дарение

Разновидност на SMS рекламата е услуга е „Черпи ме бира” , в англоезичните сайтове обикновено избират израза  Buy me a Coffee („Черпи ме едно кафе’) – основен принцип тук е „поискай и ще ти се даде”.


Този процес се нарича “cyberbegging” и описва човек, който моли за дарение читателите на сайта си, в случай, че те харесват творчеството му или дори него самия. Най-популярният пример за това, който се шири из блогосферата е Карин Боснак, телевизионен водещ, която натрупала 20 000 долара задължение по кредитната си карта и решила да създаде сайт, чрез който да събере пари, за да плати дълга си. През лятото на 2002 г. регистрирала домейна  ”savekaryn.com” и помолила хората да й помогнат. Първоначалната версия на сайта започвала с обръщението „ Търсят се 20 000 долара, балансът по кредитните ми карти е отрицателен. Здравейте, моето име е Карин и имам нужда от вашата помощ. Имам огромни непогасени задължения по кредитните си карти и се нуждая от 20 000 долара, за да ги изплатя. Така че ако имате излишни долар или два, моля ви помогнете ми. Помогнете ми да се отърва от задълженията към банката”


5. Социални мрежи

За социалните мрежи и начините, по които социалните мрежи могат да оптимизират бизнеса и да донесат допълнителни дивиденти съм писала много. Всъщност социалните мрежи са може би един от най-ефективните и най-лесни инструменти в интернет, които могат да донесат приходи и начините са много и различни – от проучване на потребителските настроения и оптимизиране на предлаганите продукти и услуги според техните нагласи, до използването на големият обем хора, концентрирани на едно място за brand awareness реклама – очаквайте интервюта с Мартин Панайотов (contacto.bg) и Мартин Линков (favit.bg), които ще разкрият не само повече подробности около най-известните social media бизнес проекти в България, но и ще разкрият „тайни” от кухнята как те могат да бъдат използвани за монетизация на бизнеса.


6. Платени продуктови ревюта и PR публикации

Всичко започва с добрия блог, а добър и рейтингов блог се прави с много писане, много страст, постоянство, упоритост и професионализъм. Професионализмът и добрите идеи носят много почитатели, което означава голяма таргетирана публика. Лоялната публика има профил профил, а профилираната публика представлява интерес за рекламодателите. Те от своя страна са готови да заплащат за ревюта на техните продукти, книги, услуги или за написването на PR материал, а това означава сигурни приходи за автора. Личният ми фаворит, а при над 4000 лоялни почитатели, явно не само моят е „Нова визия”. Блог, който лично по мое мнение е уникален за българските ширини и е трудно преодолима конкуренция :-) .


7. Платени статии

Проектът се нарича PayPerPost – различни фирми и рекламодатели заплащат на фрийлансъри и блогъри да им напишат желана от тях статия по предварително зададена тема. Ако има някакво неудобство, то е че се очаква статиите да са английски.


8. Stock фотография

Хората, които се занимават с фотография са запознати с подобен тип бизнес. Микро-сток сайтовете като Fotolia, Dreamstime, Featurepics, 123RF и StockExpert са вид „банки на сток снимки”, които помагат на фотографите лесно да продават своите колекции със снимки на своите потребители (криейтив агенции, дизайнери на свободна практика, блогъри). Българския проект се нарича Stockpodium.


9. Онлайн аукциони

Електронната търговия е колкото terra incognita за България, толкова предпочитана и харесвана в страните от Западна Европа и САЩ. Според проведени проучвания тази година процентът на стоки, закупени в интернет във Великобритания ще достигне 60%.


Онлайн търговията и най-предпочитаната от нея форма – онлайн аукционите помагат от една страна на потребителите да се „отърват” от старите, непотребни вещи или дори нежелани подаръци и да спечелят дори пари от тях, а на други – да намерят хубави, маркови стоки на безценица. Най-известният онлайн аукцион в световен мащаб е eBay !


10. …………… Ще се радвамe десетото предложение да бъде ваше – споделете своя начин за реализиране на приходи от интернет

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.