Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Инвестиция в криптовалути - удачно ли е да се инвестира в Биткойн и Етериум?

Сега, когато думата „криптовалута“ все повече проблясва в контекста на инвестициите или спекулативната търговия, мнозина са забравили, че са...


Сега, когато думата „криптовалута“ все повече проблясва в контекста на инвестициите или спекулативната търговия, мнозина са забравили, че самите биткойни и алткойни служат за различни цели. Биткойн, например, е нефиатна цифрова валута. За други алткойни специализацията зависи от техническите нюанси.

Какви са предимствата на биткойните пред долара или лева?

Първо, тази монета е децентрализирана. Това означава, че всъщност той не се контролира от никоя корпорация, от никоя банка или регулатор, или от която и да е държава. Всички операции се потвърждават за сметка на ресурсите на самите потребители. В същото време няма значение дали криптовалутата е закупена в Каспичан или Съединените щати и в кой ъгъл на земното кълбо е прехвърлена.


Второ, биткойн позволява преводи по целия свят, и то сравнително бързо и с относително ниска комисионна. Тези стойности може да се променят, но в световната практика вече има случаи на преводи на биткойн с такса за превод от само 50 цента.


Трето, биткойн не е обект на инфлация. Той има фиксиран и предварително определен брой монети, които могат да бъдат в обращение. Въпросът за обезценяването на парите стана особено остър през последните години, когато държавите започнаха активно да отпечатват пари в подкрепа на икономиката.


Четвърто, някои инвеститори разглеждат биткойн като син чип на пазара на криптовалути, като защитен актив и цифрово злато. Разбира се, инвестирането в биткойн не дава гаранции за печелене и запазване на печалби, така че инвестирането в криптовалути може да бъде само безплатни пари, които могат да бъдат загубени. Но това си струва да запомните, когато инвестирате някъде. Не само в криптовалутите.


Криптовалутите  имат ли недостатъци?

Първо, има висока волатилност. Цените на биткойн, да не говорим за други алткойни, могат да варират значително дори в рамките на един месец. В такава ситуация неопитните търговци и инвеститори често вземат импулсивни решения и губят парите си.


Второ, биткойн не се регулира от никого, но тази ситуация има и обратна страна - биткойн не е фиксиран в законодателството и финансовата регулация на много страни. Това означава, че той може да бъде забранен, както всички транзакции с него.


На трето място, използването на биткойн и криптовалути като цяло е свързано с рисковете от загуба на достъп до портфейли и всички пари, съхранявани в тях. Има много причини за проблема – от забравени пароли до вируси и фишинг сайтове. Всяка година измамници крадат криптовалути на стойност милиони долари от обикновените потребители.


Четвърто, в мрежата има много криптовалути, които са безполезни или създадени с измамна цел. Има много сайтове, обменни бюра, борси, които са податливи на уязвимости или открито заблуждават потребители, които искат да купуват, продават, обменят криптовалути. И в този случай измамените потребители няма да търсят правна защита от никого.


Финални думи, касаещи инвестицията в криптовалути

Никога не е късно да започнете да инвестирате в крпитовалути.  Обърнете специално внимание на втората по големина криптовалута Етериум. Също така обърнете внимание и на т.нар. криптовалута на банкерите, а именно Рипъл.
Желаем Ви успех!



No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.