Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как да правите пари от видео в Интернет

Как да печелите пари в YouTube, Tik-Tok и други платформи за споделяне на видеа.  И колко можете да спечелите като цяло - именно на тези въп...

Как да печелите пари в YouTube, Tik-Tok и други платформи за споделяне на видеа.  И колко можете да спечелите като цяло - именно на тези въпроси ще отговорим в настоящата статия.

Създаването на канал в YouTube е въпрос на няколко минути, но да го популяризирате и да станете известен е въпрос на няколко години, а понякога и на цял живот.

Разработих канала си за видеоигри в YouTube в продължение на няколко години, но се отказах от него, защото отне твърде много време. И приятелите ми продължиха да развиват каналите си и сега имат десетки хиляди абонати и стабилен доход, споделя пламенна геймърка.


Няма да ви казваме как да снимате и редактирате правилно видео, за да станете звезда на YouTube. Но ще ви помогнем да разберете как работи най-популярната услуга за видео хостинг и сами ще прецените, дали е трудно да се правят пари от нея, или не.

Плюсове и минуси на работата в YouTube

Професионалисти:

  • свободен график;
  • можете да станете известен;
  • споделете със света това, което обичате.

минуси:

  • голяма конкуренция;
  • ще трябва постоянно да се сблъсквате с негативни коментари;
  • ще отнеме много време за популяризиране;
  • малко печелят достатъчно, че да се отдадат само на тази дейност;
  • за да не загубите аудиторията си, ще трябва да правите видеоклипове редовно.

Колко можете да спечелите от YouTube

Както при всяка творческа дейност, няма горна или долна граница за приходите в YouTube. За да започнете да печелите поне нещо, ще трябва да инвестирате много време, усилия и пари за популяризиране на вашия канал. Но тази инвестиция може да се изплати с лихва.

Според  нашият опит каналите започват да печелят добри пари, след като спечелят 100 хиляди абонати - започват да се обръщат към собствениците на такива канали с предложения за поставяне на реклами. Според най-грубите сметки, хиляда абоната носят на собственика на канала около 1.5 долара на месец. 


Как да водим информационен бизнес законно

Колко печелят блогърите. Според списание Forbes Wylsacom стана най-успешният руски видео блогър през 2019 г. Той спечели 2,7 милиона долара от реклама в канала си за технологии. Популярният журналист Юрий Дуд спечели почти наполовина по-малко - 1,4 милиона долара.

Блогърите, за които са абонирани поне милион души, в интервюта казват, че имат достатъчно за приличен живот в най-развитите градове на света. Почти никой не съобщава точните цифри, тъй като блогърите живеят основно с парите на рекламодатели, които искат да не разкриват подробностите по договорите.

По-малко популярните блогъри получават парите си предимно от реклама от партньори на YouTube. YouTube плаща различно - цената зависи от броя на абонатите на канала и неговата тема. Например блогър, който има 40 хиляди абонати, през декември 2021 г. успя да спечели 225 $ ⁣.  Това е само пример, за да видите съотношението абонати / приходи на месец.

От какво зависи печалбата чрез видеа?


Нишови пари. Често платежоспособността на аудиторията е по-важна от нейния размер. Има десетки милиони абонати на канали с детски анимационни филми, но най-вероятно рекламодателят ще отиде на канала за инвестиции, който има 10 хиляди абонати.

Същата е ситуацията и с контекстната реклама: колкото повече плащат зрителите, толкова повече ще бъде платено на собственикът на канала за импресия или клик.

/ маркетинг-реклами /
Основи на бизнес маркетинга: Реклама
Преди да стартирате нов канал, без значение, дали говорим за YouTube, Twitch, Tik-Tok или друга платформа за споделяне, Ви съветваме внимателно да подберете нишата.  Ето някои примери за добре платени и не толкова добре платени ниши...

Ниши със скъпи реклами:

  • недвижими имоти;
  • финанси;
  • автомобили;
  • пътувания.

Ниши с евтини реклами:

  • видео игри;
  • козметика;
  • лайфхакове;
  • готвене.

Качество на видеото... Не е необходимо да имате професионална камера и скъп микрофон, за да привлечете зрители към канал. Съвременните смартфони снимат доста високо качество, могат да се справят и с видео достойно. Естествено, ако инвестирате в професионална техника, нещата ще придобият по-добър вид, но ако нямате начален капитал, в началото можете да стартирате и със смартфон.

Основното нещо е да се уверите, че видеото няма технически дефект: изкривяване на звука, ехо, разфокусирано изображение. Според нас качеството на звука е дори по-важно от качеството на изображението: много хора поставят видеото на заден план и всъщност не гледат екрана.

Знаейки за какво говорите, общуването с вашата аудитория и измислянето на интересни формати ще ви даде по-голямо предимство от осветлението или редактирането.

Брой гледания на видеата


YouTube плаща не за броя гледания на видеоклипове, а за броя на показаните реклами. Невъзможно е да се предвидят доходите: един ден YouTube може да показва реклами на 999 от 1000 зрители, на следващия ден - на никого. Всичко зависи от офертите на рекламодателите, темата на видеото, платежоспособността на аудиторията и много други фактори. Според нашите  наблюдения 1000 гледания на развлекателно видео носят на автора средно 1 $⁣.

Преглежданията влияят само косвено на приходите от интегриране на реклами. Ако бъдете помолени да рекламирате мобилна игра за 200 лева, тогава ще ви бъдат платени 200 лева, независимо от броя на гледанията. Но колкото повече гледания на видеото има, толкова повече шансове рекламодателят да хареса резултата и да се върне с нова оферта.

Печелене на пари от кличета в Интернет

Колко можете да спечелите, като гледате реклами в интернет?
Качеството на монетизацията. Ако видеоклипът отговаря на правилата за осигуряване на приходи, YouTube ще показва реклами в него. За това той ще сподели част от печалбата с автора.

Много рекламодатели следят репутацията си, така че не искат рекламите им да се показват в съмнителни видеоклипове. Ако видеоклипът е за хазарт, оръжия или тютюн, YouTube ще включва ограничена възможност за приходи. Обикновено тези реклами са по-евтини, така че авторът ще получи по-малко пари.

Помощ за YouTube относно изискванията и ограниченията за осигуряване на приходи


Ако алгоритмите на YouTube смятат, че рекламата във видеоклип е неприемлива за рекламодателите, тогава възможността за приходи ще бъде изключена и авторът няма да спечели нищо. Например осигуряването на приходи ще бъде изключено, ако видеоклипът съдържа шокиращи кадри или конспиративни теории.
Много е важно звукът, както и всички кадри да са с уредени авторски права.

За да го разберете по-точно ще го кажем така: На почти всеки 10 клип, особено на туристически дестинации, на който попадаме, саундът е един и същ, музиката, която можете да чуете от този клип:

Видеото е от едно прекрасно място в България, което препоръчваме всеки да посети, а именно Геопарк Искър–Панега / Geopark Iskar-Panega, но в този случай самото аудио е важно. Тази музика, ако позволите да използваме израза "гали душата" Вярно е, безплатна е за ползвателите, често се ползва, но е с уредени авторски права и е разрешена.

Лошо е, когато вземете популярна песен, която е хит, и я монтирате в клип. Тогава нещата стават сложни и е възможно да загубите акаунта си.

Регулярност на публикуване на видеа

Има един тънък момент, който е много важен, а именно да бъдете готови да публикувате по-често видеа, не за друго, а защато Вашите абонати ще ги очакват.
Редовността на пускането на нови видеоклипове зависи от натовареността на автора и качеството на съдържанието. Видео със забавни моменти от игри може да се направи за един ден, а блог от пътуване ще трябва да бъде редактиран след седмица. Според нашия опит редовността на пускането има голямо влияние върху броя абонати и гледанията. Ако пускате видеоклипове всеки ден и след това правите почивка за една седмица, тогава най-вероятно гледанията ще спаднат и ще се възстановят за няколко месеца до предишните си стойности. Ако планирате да отидете на почивка, най-добре е да имате план за пускане предварително, да направите видеоклип и да настроите отложено пускане в YouTube. За да направите това, качете видеоклип и изберете съответната дата и час, в които да се публикува.

Финални думи, касаещи приходи от видеа в Интернет

Признаваме си, че да направите добър, популярен канал не е лесна задача. Ако планирате добре всичко, намерите Вашата точна ниша и започнете да творите, резултатите ще дойдат. Понякога след 2 години, понякога и след месец.

В статията са ползвани материали от:
Дигитална агенция Viseo
Споделеното видео е от YouTube канал "Шарена черга"
YouTube - платформа за видеосподеляне на Google Inc.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.