Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Полезни счетоводни съвети за успешен бизнес

  В тази статия ще разгледаме основни моменти за стартиране на бизнес и ще дадем базови знания за всеки предприемач, който сега страртира и ...

 

В тази статия ще разгледаме основни моменти за стартиране на бизнес и ще дадем базови знания за всеки предприемач, който сега страртира и няма опит.

Всичко тръгва с една идея и е добре всичко да си го разпишете като проект и бизнес план, в който да включите финансов план ( приходи  и разходи, контрагенти), маркетингов план и да започнете да действате по него, за да постигнете нужните Ви цели. Всекидневната работа по проекта, фирмата, дейността и всичко с което се занимавате ще Ви приближи към вашият успех. Важното е да работи умно и много и да не се отказвате дълго време за да постигнете успеха.

За да стартира една фирма е нужно първо да се регистрира като ЕТ, ЕООД или ООД, също така преди това е нужна счетоводна консултация за да може да се определи дали има нужда от регистрация по ДДС чл 100 или частична регистрация по ДДС чл. 97 а. от ЗДДС. Вече всичко зависи с каква дейност ще се занимава фирмата и къде ще предлага своите стоки и услуги.

Колко души персонал ще има в бъдеще и на какви договори, заплати и осигуровки ще бъдат? Какви ще бъдат регулярните приходи и разходи и съответно непредвидените такива? Ние от Митков Консулт ЕООД сме на разположение за вашите нужди и изисквания за консултация.

Защо един мениджър трябва да има основни познания по счетоводство?

Има две причини: ред и контрол. Компетентното счетоводство помага на мениджъра да следи състоянието на нещата и да бъде в течение на финансовото състояние на компанията.

Счетоводството събира и организира информация за задълженията и ресурсите на организацията в парично изражение. Ако се направи правилно, счетоводството ще се превърне от досадна задача в инструмент за управление. Правилно организираното счетоводство подрежда нещата по-ефективно от бизнес обученията.

Основната задача на счетоводството е да генерира пълна и надеждна информация за състоянието на финансовото състояние на фирмата за периода от който се интересуваме, месец, тримесечие или година. То ни показва заълженията и вземанията към контрагентите и ни дава яснота и перспектива в бъдещ период.

 Ако научите всичко за вътрешното счетоводство, ще сте наясно с текущото финансово и икономическо състояние на организацията. Вече не можете да бъдете измамени от недобросъвестен счетоводител на свободна практика, а евентуалните проблеми с доходите ще бъдат видими предварително.

 

Как да организираме основните стъпки на бизнеса?

Тези, които се заемат със счетоводство и с бизнес, се плашат от големия обем хартиени документи, но не е трудно да се справят с него. Имате нужда от система с папки и дисциплина.

 

Опитайте се да не трупате куп документи с надеждата, че ще ги подредите добре по-късно. Незабавно, спретнато всички получени документи в съответните папки.

 

Приблизителни имена на папки:

Покупки  - за документи от доставчици на стоки, канцеларски материали, рекламни материали и услуги. Ако се занимавате с търговия, отделете своите доставчици на стоки и доставчици на услуги. Съхранявайте акта, фактурата и фактурата заедно.

Еднократните договори за доставка могат да се съхраняват заедно с комплект документи за контрагента. За постоянни - договори за наем, телефонни и интернет договори - е по-добре да ги съхранявате в отделна папка.

Доставчици  - за договори с редовни доставчици на стоки и услуги.

Продажби  - за подписани актове с клиенти, които издавате, и фактури за продажба на стоки. Актът потвърждава, че клиентът ви е приел услугата, без акта той има възможност да поиска възстановяване на сумата.

Клиенти  - за договори с клиенти. Ако извършвате редовни услуги, подписаният от страните договор е най-важният документ, защитаващ правата ви в спор с клиент и в съда.

Държавни агенции  - дори и да подавате отчети в Интернет, по-добре е да съхранявате хартиен отчет в отделна папка.

Каса  - касови бележк, месечни отчети, касови книги и т.н.

Банка  - банкови извлечения в хронологичен ред, сметките са подредени по дни и месеци.

Ако имате много платежни документи, можете да ги разделите по вид плащане.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.