Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Какво да направите, ако се страхувате за бъдещето си?

Какво да направите, ако се страхувате за бъдещето си? Една позитивна статия, в която ще научите 6 съвета, чрез които да намалите страха от у...


Какво да направите, ако се страхувате за бъдещето си? Една позитивна статия, в която ще научите 6 съвета, чрез които да намалите страха от успех в бъдеще! Приятно четене...

Бъдещето не е предопределено: за някои този факт предизвиква радост, за други страх и силни чувства. Разбира се, не искате да прекарате живота си в нещо безсмислено, като по-късно съжалявате за действията си. Можете да почувствате , че не правите достатъчно, не знаете към какво да се стремите. Безпокойството се подсилва от факта, че повечето от хората около вас са обсебени от постигането на успех. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да разберете как да се отървете от страха и да избегнете съжалението.

Разберете какво означава успехът за вас

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, за да се отървете от страха да не постигнете нищо в живота, е да дефинирате ясно понятието „успех“. Няма общоприето дешифриране на тази дума, подходящо за всеки човек. Някой е сигурен, че успехът е богатство, някой поставя семейството и децата на първо място, вярвайки, че за него е по-важно да се реализира като добър съпруг и баща, някой иска да види света, да научи колкото е възможно повече, някой иска да направи нещо запомнящо се, да остави спомен след себе си. Колко хора - толкова мнения.

Първо, разберете какво наистина искате от живота. Кой според вас е успял човек - не е ли човекът, който живее за собственото си удоволствие и се чувства щастлив? Ще трябва да изместите фокуса си от материалното към това, което наистина ви вдъхновява и мотивира.

За да не повтаряте грешките на другите хора, не бързайте да си поставяте цели. Първо, разберете какво наистина искате от живота. Кой според вас е успял човек - не е ли човекът, който живее за собственото си удоволствие и се чувства щастлив? Ще трябва да изместите фокуса си от материалното към това, което наистина ви вдъхновява и мотивира.



Изгответе план за действие

Докато нямате ясен план стъпка по стъпка в главата си, няма да можете да постигнете това, което искате. За да постигнете резултат, е важно да обмислите всяко свое решение, да разберете накъде ще ви отведе и да не се отклонявате от добре обмислена стратегия. В противен случай действията ви ще бъдат непостоянни и лесно ще ви подведат. Всеки негативен коментар по ваш адрес, грешка или променени обстоятелства ще породят у вас съмнения относно правилността на вашите действия. 

Спрете да сравнявате стойността си с успеха си

Трябва да разберете едно просто нещо: независимо дали сте успешни или не, всички хора са еднакво ценни. Вие сте обичани и ценени не заради това, което сте постигнали и което можете да предложите на другите. Това е детински подход към изграждането на взаимоотношения. Възрастните обичат безусловно, без причина и към тях се отнасят с уважение, просто защото са добре образовани.

Намерете дейности, които ви доставят удоволствие

Тревожните мисли могат да ви завладеят, ако ви е скучно, не разбирате къде да прекарате свободното си време или не чувствате, че осъзнавате. 

В този случай трябва да се опитате да намерите занимание, което ще ви донесе удоволствие. С него ще задоволите няколко свои нужди едновременно.

Първо, ще бъдете разсеяни от нещо различно от работа и други полезни, но скучни дейности. Второ, ще се развивате - всяко хоби е свързано с придобиване на нови знания и умения.  Трето, с времето едно хоби може да се превърне в бизнес, на който искате да се посветите изцяло. След като достигнете високо ниво, можете да монетизирате своите умения, като ги превърнете в странична работа или дори работа на пълен работен ден.



Не пренебрегвайте възможностите, които изпадат

Можете постоянно да пренебрегвате възможността да промените живота си към по-добро. Причините за вашето нежелание да действате са страхът да напуснете зоната си на комфорт, да поемете отговорност и да се провалите. Но колкото по-дълго стоите, толкова по-силно е усещането, че никога няма да постигнете нищо. И в този случай това ще бъде оправдано.

Спрете да се обсебвате от успеха

Колкото повече се фокусирате върху постигането на успех, толкова по-високо е нивото на стрес в живота ви. Не можете да мислите за нищо друго, не си позволявате почивка, пренебрегвате хобита, спирате да поддържате отношения с близки. Нищо добро няма да излезе от тази мания за вас. Ще загубите повече, отколкото ще спечелите.

Всяка мания е вредна. Дори ако тази хиперфиксация на вниманието е насочена към нещо положително - например придържане към здравословен начин на живот, високи резултати в работни проекти и т.н. За вас е изключително важно да поддържате баланс, така че си дайте възможност да останете всестранно развита личност.

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.