Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

10 важни предимства на бягането, които при прочитане ще Ви накарат да тичате още днес

Напоследък бягането е редовно атакувано. Някои казват, че износва сърцето, други говорят за увредени коленни стави и мускулни разкъсвания. Р...

Напоследък бягането е редовно атакувано. Някои казват, че износва сърцето, други говорят за увредени коленни стави и мускулни разкъсвания. Разбира се, ако тренирате с фанатизъм, можете да развалите здравето си дори с килограмови дъмбели или въже за скачане. Ако все още се съмнявате дали да започнете да бягате, ще ви разкажем за няколко предимства на този спорт, които ще ви накарат да започнете да тренирате още сега.

1. Хората, които тичат често живеят по-дълго

Разбира се, не става дума за фанатично бягане с претоварвания, а за спокойно обучение. Според проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine, където учените са проследили 1000 души в продължение на 21 години, приблизително 85% от бегачите са били все още живи в края на експеримента. Сред хората, които не са бягали, тази цифра е 66%.

2. Бягането наистина повдига духа ви и ви дава усещане за еуфория



Същността му е, че по време на бягане, като основна дейност на нашите предци, се отделят ендоканабиноиди. Това са вещества, които активират канабиноидните рецептори, подобно на d Тези вещества предизвикват чувство на еуфория и психическа възбуда. Заедно с хормоните на щастието, които се отделят в резултат на удовлетворението от тренировката, това има положителен ефект върху психиката.

3. Безплатно е


Разбира се, трябва да похарчите пари за дрехи и обувки, но това е всичко, от което се нуждаете. Без абонаменти, плащане за пътуване до най-близката фитнес зала, закупуване на лична програма, съставена от треньор, както и други разходи. Всичко, от което се нуждаете, е да излезете от къщата си и да хукнете накъдето ви погледнат очите. Ако бягате без фанатизъм и не през най-непроходимите гори, висококачествените дрехи и обувки ще издържат дълго време, което означва, че няма да Ви трябва голяма сума пари и за облекло за бягане.

4. Чрез бягането ще се справите с излишните килограми

Ако бягате със скорост 10 километра в час, ще изразходвате 837 kcal, а 15 километра в час ще изразходвате 1213 kcal. Периодично можете да преминете към ходене, като консумирате 328 kcal на час. Можете също така да бягате на място, като консумирате до 800 kcal на час, в зависимост от интензивността.
Дори обикновен джогинг със скорост от 8 километра в час ще изразходва 670 kcal на час. Въпреки факта, че консумираната енергия за човек, който води умерен начин на живот, е около 2000 kcal на ден, дори половин час бягане ще бъде достатъчен, за да не се подобри.

5. Хората, които често тичат сред природата са по-малко склонни да имат дефицит на витамин D

Повечето българи изпитват сериозен дефицит на витамин D. Работата е там, че този витамин се синтезира в тялото под въздействието на слънчевата светлина върху кожата, което не е достатъчно на повечето места на планетата. Хората получават част от полезното вещество от храната, но това не е достатъчно за попълване на баланса.
Бегачите обикновено нямат тези проблеми, ако тренират на открито. Поне половин час тренировка при слънчево време е достатъчна, за да си набавите дневния прием на витамин D.

6. Можете да тичате  навсякъде и по всяко време


Повечето спортове изискват не само специално оборудване, но и определени помещения или места за тренировка. Малко вероятно е да можете ефективно да се занимавате със силови упражнения извън фитнес залата с богатия избор от черупки.
Друго нещо е бягането. Можете да практикувате навсякъде, дори в градски парк, дори във фитнес зала на бягаща пътека, дори във вход, бързайки първо нагоре по стълбите, а след това надолу. Организирайте състезания, където пожелаете - от покрити със сняг планински хълмове до горещи африкански пустини.


7. Бягането ви зарежда с енергия за целия ден

Това е особено забележимо след дълъг заседнал начин на живот. Чрез бягането можете да се презаредите, което се случва не само поради освобождаването на хормони на щастието, но и поради ускоряването на притока на кръв и кислород, метаболизма, а също и поради привеждането на тялото в тонус.

8. Хората, които редовно тичат имат по-здрави кости


Това противоречи на схващането, че бегачите само се осакатяват с тренировки, унищожавайки ставите и дори костите. Всъщност, за разлика от други аеробни тренировки, които обикновено се изпълняват във фитнес залите, бягането подобрява не само мускулите, но и костите.

9. Бягането помага да станете целенасочени и упорити

Ако ви липсва такава полезна черта на характера като целенасоченост и сте свикнали да отлагате задачи за по-късно, бягането ще бъде ефективно решение и ще ви помогне да израснете над себе си. В този спорт трябва да поставяте изкуствени бариери и да ги преодолявате, за да се развивате.

Бягането дисциплинира, кара ви да мислите повече за отговорния подход към вашите думи и действия. Впоследствие това може да се използва в други области, от романтика до кариера.

10. Всяка тренировка може да бъде уникална

Чрез блягането можете да уникализирате маршрути, хора, с които да го правите, въобще всеки път можете да разнообразите. Повечето спортове вървят по предварително определен план. Например, когато влезете във фитнеса, вече знаете какво ще правите днес, какви машини ще използвате и каква тежест ще вдигате. В бягането има елемент на изненада, особено ако тренирате на открито.


Финални думи

В повечето градове хората бягат организирано. Например, приятно впечатление ни прави акцията, наречена 5km run, която всяка неделя сутрин се организира край Благоевград.
Организирано, но без формалности, група мотивирани младежи се събират, организират начална точка и тичат! Докато тичат се смеят, забавляват - нещо, което  води до позитивно настроение!

Без значение къде се намирате, опитайте да откриете подобни групи и започнете да тичате...
Причините - можете да ги прочетете по-горе!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.