Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

6 лесни начина бързо да се отървете от стреса

Стресът е полезно състояние, но само за кратко. Продължителният стрес влошава качеството на живот и може да доведе до развитие не само на пс...


Стресът е полезно състояние, но само за кратко. Продължителният стрес влошава качеството на живот и може да доведе до развитие не само на психологически, но и на физически заболявания. Повечето, с изключение на хората, които обичат да бъдат в стресови ситуации, искат да се отърват от това неприятно състояние възможно най-бързо, като използват погрешни методи, като например да се убедят, че всичко е наред. Но такива методи не работят, а понякога дори изострят негативното състояние. Вместо това трябва да използвате следните методи, за да се отървете бързо от стреса или поне да намалите въздействието му.

1. Смейте се на глас

Една усмивка не е достатъчна, за да се отървете от стреса, имате нужда от по-„убийствен“ инструмент, а именно открит смях на върха на гласа. За да направите това, отворете любимата си публика с мемове, включете видеоклип от YouTube или прегледайте най-смешния момент от любимия си филм или сериал. Основното е, че те кара да се смееш, при това на глас! Смейте се и отпуснете душата, дето се вика ...

Защо да се смеете на глас?
Всеки път, когато се смеете на глас, вашите органи, включително мозъкът ви, получават повече кислород поради увеличения кръвен поток. Той донякъде изхвърля хормоните на стреса и също така служи като вид дрога. Освен това смехът предизвиква отделянето на хормони на радостта, които също заместват действието на хормоните на стреса.

2. Галете вашия домашен любимец


Днес почти всеки има домашен любимец! Естествено, ако имате рибки, тях не ги галете, но това правило важи, ако имате куче, коте, зайче, драконче :) или други, които позволяват галене.

Всеки домашен любимец, към който изпитвате топли чувства, е подходящ за това, стига да е безопасен. Но най-добрият начин да се освободите от стреса е като галите домашния си любимец. Проучванията показват, че когато галите котка, куче или друг домашен любимец, към който сте емоционално привързани, тялото ви освобождава хормони, които се подобряват добре- като серотонин, окситоцин и пролактин. Освен това намалява количеството хормони на стреса, отделяни от тялото.
https://translateТакава сесия на релаксация води до понижаване на кръвното налягане, намаляване на тревожността и дори подобряване на имунната функция. Затова галете любимеца си възможно най-често, за да поддържате добро настроение.

3. Подредете къщата

Звучи малко странно, защото чистенето е удоволствие за малцина. Съгласни сме, но не става дума за самия процес, а за неговата цел – възстановяване на реда. Факт е, че среда с твърде много неща, особено тези, които са подредени хаотично, допринася за стреса, тъй като мозъкът непрекъснато работи с повишено натоварване, опитвайки се да анализира ситуацията наоколо. След като сте разглобили поне малко боклука, който е натрупан на работния плот, вече ще почувствате облекчение. Дори малко почистване може да донесе чувство на облекчение и удовлетворение.

4. Чуйте песен, която ви подхожда


Ако ви е неудобно да си тананикате песни дори шепнешком, направете го в подсъзнанието си. Вече една приятна композиция ще предизвика реакция в тялото за освобождаване на хормони на радостта, а тананикането ще засили този ефект. Но най-добре е да пеете силно, например, когато си вземате душ.

5. Правете упражнения

Не ви се посещава фитнес залата?  Окей,  ходене с бързо темпо в продължение на поне 30 минути е достатъчно, за да намали значително количеството хормони на стреса в тялото. Комбинирайте упражненията със слушане на приятни песни, както и с пеенето им, и ще получите ободряваща смес.

6. Дъвчете дъвка

Според изследвания дъвченето на дъвка намалява стреса и безпокойството, подобрява умствената дейност и като цяло подобрява настроението. Учените са установили, че хората, които дъвчат дъвка, са по-малко склонни към стрес и депресия и по-рядко посещават лекар за високо кръвно налягане.

Финални думи

Да изолирате стреса не е никак лесна задача! Много е важно да осъзнаете, че сте под стрес, след което да започнете да работите по въпросът с предотвратяването му!
Сред добрите начини за предотвратяване на стрес са и ароматотерапията, танците, както и правенето на любими неща, шиене, редене на пъзел и т.н.

Вдишването на приятен аромат ще помогне за намаляване на нивото на кортизола, хормона на стреса, ще увеличи притока на кислород към органите и ще ви ободри или, обратно, ще ви успокои.
Добрият сън също е много важен, за да сте отпочинали и да предотвратите негативни емоции през деня!

No comments

Note: Only a member of this blog may post a comment.